Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ostor-rétes

Ostor-rétes
Ostor-rétes
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy múlt század eleji finomság a családi receptarchívumból. Uzsonnára szoktam feltálalni éhes gyerek-seregnek és ínyenc felnőtteknek.

hozzávalók / 3 adag

tésztához

tetejére

ajánlat

Ha két nagy rudat szeretnénk sütni, akkor dupla adagot készítsünk, és négy felé osszuk a tésztát. Amennyiben van tojásfehérje-tartalék a hűtőben, azt is nyugodtan használjuk fel a bevonáshoz, mert úgy talán még finomabb! Mandula helyett durvára vágott dióval is készíthetjük, úgy is nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. Az élesztőt alaposan elkeverjük a cukros, langyos tejben, és egy kézi robotgép dagasztó fejével elkezdjük a legmagasabb fokozaton összekeverni a sárgájával és 3 dkg olvasztott vajjal, egy erre alkalmas, mély tálban.
  2. Ezután fokozatosan beledagasztjuk a lisztet. Kemény kelt tésztát készítünk!!
  3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és gyengén lisztezett gyúródeszkán egyenként vékony, téglalap alakúra nyújtjuk.
  4. A téglalapokat jó vastagon megkenjük olvasztott vajjal. (A maradék 3 dkg-ot használjuk ehhez.)
  5. A téglalapokat egyenként felgöngyölítjük. Ezután a két "rudacskát" jó erősen összesodorjuk, ahogy a zsineget szokták.
  6. Sütőlemezre tesszük, letakarjuk, és jó sokáig (3-4 óra) hagyjuk meleg helyen kelni. Hatalmas rúd lesz belőle!

tetejére

  1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a kelt tésztarudat. Ezután meghintjük mandulaforgáccsal.
  2. Előmelegített sütőbe tesszük, és lassú tűzön (gáztűzhely 3-as fokozat) szép pirosra sütjük (kb. 30-35 perc).
  3. Langyosan, felszeletelve kínáljuk. Bármilyen lekvár illik hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x50 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 218
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
379 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás kalács, kelt kalács, vajas mandulás kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

504
tojássárgája 1 db
friss élesztő 1 dkg
cukor 1 teáskanál
vaj 6 dkg
tej 80 ml
finomliszt 20 dkg
tojásfehérje 1 db
cukor 2 ek
mandulapehely 2 dkg