Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ostoros kalács

Ostoros kalács
Ostoros kalács
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc családi receptem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, a sót, a tojást, az olajat, majd az élesztős tejet. Bedagasztjuk és a kétszeresére kelesztjük.
  2. Eközben a krém hozzávalóit habosra keverjük (én mikróban kicsit megpuhítom a margarint és úgy keverem össze a hozzávalókkal), majd elkezdjük az összeállítást.
  3. A tésztát 6 cipóra osztjuk (3 rúd lesz belőle), majd egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan szélesre, mint a tepsi, amiben sütjük. A tetejét megkenjük a krém 1/6 részével. A krémre durvára aprított diót szórunk (én aprítógépben szoktam), majd feltekerjük. Ugyanígy járunk el mind a hat cipóval.
  4. Ezt követően 2-2 db-t összesodrunk, a tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk durvára vágott dióval és gyümölcscukorral.
  5. Kész állapotban is hagyjuk még kelni a tepsiben kb. 20-30 percet, majd előmelegített sütőben megsütjük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 934
elküldve: 2
receptkönyvben: 133
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós fonat, kakaós krémmel töltött kalács, kakaós kalács kelt tésztából

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erika72
Erika72 Tue, 2012-04-03 13:10

szia Andi

En megprobaltam masik ostoros kalacs receptet, de kifolyt a krem,es kb.2 cm vastag margarinfolyo lotyogott a tepsi aljan!
Elarulod,hogy mitol nem foylik ki, mert azert 20 dkg margarin az rengetegnek tunik

koszi szepen

Udv

erika

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2012-04-03 19:28

Kedves Erika,
én egyszerűen úgy csinálom, hogy a krémet mikróban összemelegítem a cukorral, majd rákenem a tésztára. A tésztát előtte kinyújtom egyenletes vastagságúra, ügyelve arra, hogy ne szakadjon el a tészta, mert akkor ott tuti kifolyik. Mikor összefonom a két feltekert kalácsot, akkor is figyelek arra, hogy a szorosan összetekert kalácsok egyben maradjanak, és tekercs vége alulra kerüljön.
Még így is kifolyik egy kevés (látszik is a képen), de a túlnyomó rész benn marad.
Sajnos nem tudok ettől tutibb tippet adni, esetleg a margarin volt más, mint amit én használok? Sajnos vannak magasabb víztartalmú margarinok, egyszer egy light margarinba belefutottam, azzal nekem sem sikerült a süti, de a sima 70%-os zsírtartalmúval (Ráma, Liga, stb) nekem sikerülni szokott.
Sok sikert! Andi

Erika72
Erika72 Thu, 2012-04-05 15:15

szia Andi,
Koszi szepen a valaszt, lehet,hogy a margarin tenyleg tul vizes volt..!
Azert adok meg egyszer neki egy eselyt, mar lattam en is eloben is nagyon szep ilyen kalacsot
-es finomat, mert kostoltam is-es nagyon szeretnem reprodukalni..:-)
Udv
erika

Erika72
Erika72 Sat, 2012-04-07 09:21

Szia Andi!
Gyorsan osszegezem a tapasztalatokat!
Eloszor is, nem folyt ki a toltelek..!!!!! Hozzateszem ,hogy nem is mertem az eredeti kremmel probalkozni...((( Csinaltam 1 pudingporbol , par kanal kakaoporbol,cukorbol, tejbol illetve kb 5 dkg vajbol egy tolteleket,( osszefoztem az elozoeket es hozzekevertem a vajat) es azt toltottem bele. Szuper szep lett! Lehet, hogy az is szamitott,hogy megvartam a 20 perces , masodik kelesztesi idot is, lehet, hogy az elso alkalommal ehhez nem volt turelmem.:-( Remelem az ize is finom lesz, a kinezete mindenesetre elso osztalyu!
Koszi megegyszer a tanacsokat es szep husvetot kivanok!
Udv
Erika

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sat, 2012-04-07 16:27

Kedves Erika,
köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataid, valószínű én is más krémmel próbálkoztam volna így, a húsvét küszöbén. Kellemes húsvétot Nektek is!
Andi

Döme-Ádám
Döme-Ádám Tue, 2011-07-19 17:24

Éva!
Én minden élesztős tésztát légkeveréssel sütök, csak teszek még a sütő aljába egy vízzel telt lábost is, így a keletkező gőz nem engedi kiszárítani a tésztát.
Üdv: Ildi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-07-19 11:43

Andi! Tényleg hőlégkeverésen sütötted? Úgy tudtam, hogy az élesztős tésztát, kenyeret nem szabad hőlégkeverésen sütni, mert szárítja. Üdv: Éva

periscope
periscope / periscope Tue, 2011-07-19 09:57

Ez nagyon jól néz ki, finom lehet. Kipróbálásra elmentve (ha majd egy kicsit hűvösebb lesz)!!! :-)))

1340
finomliszt 60 dkg
1 csipet
tojás 1 db
gyümölcscukor 6 dkg
napraforgó olaj 2 ek
tej 4 dl
élesztő 5 dkg
gyümölcscukor 20 dkg
vanília kivonat 1 kávéskanál
margarin 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tojás 1 db
dió 1 marék
gyümölcscukor 1 ek