Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ostoros kalács zsoltésviki konyhájából

Ostoros kalács zsoltésviki konyhájából
Ostoros kalács zsoltésviki konyhájából
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A világ legfinomabb kalácsára bukkantam, ez nem az én receptem. Már ott tartottam, hogy soha többé nem sütök kelt tésztát, miután itt az oldalon rendszerint rossz receptekre bukkantam, és nem sikerültek! Ennek még szavaztam bizalmat, és jól tettem! Foszlós, csupa csoki!

Köszönet érte: Tücsökbogar.blogspot.hu

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Kenés

ajánlat

Őszintén ajánlom mindenkinek, aki belefáradt a sok rossz kelt tészta receptbe, mint én. És azoknak, akik szeretik a kalácsot és a csokoládét. Ki fog folyni a csoki, ne ijedj meg, ez a szépsége! Az alján ropogós kakaó is lesz!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű lisztbe fészket készítünk, beletesszük a cukrot, majd az elmorzsolt élesztőt, és ráöntünk 1dl langyos tejet. A többi tejet félretesszük, langyosan használjuk!
  2. Kelesztjük langyos helyen 15 percig.
  3. Ezután beletesszük a többi hozzávalót, és dagasztjuk. Lehet, hogy még kelleni fog bele liszt (én kb. még 3 evőkanállal elhasználtam, mert ragadt a tészta). Dagasszuk legalább 10 percig. (Én kézzel dagasztok, nagyon fárasztó tud lenni, de muszáj min. 10 percig, szép fényes, és levegős legyen a tészta.)
  4. Majd 40 percig kelesztjük langyos helyen.
  5. A töltelékhez a puha vajat összekeverjük a kakaóval és a cukorral, félretesszük.
  6. Kelesztés után a tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 szer meggyúrjuk, majd elfelezzük.
  7. Mindkét felet kinyújtjuk 45x36 cm-es lappá, és hosszában három részre vágjuk. 
  8. A vajas tölteléket a közepébe kenjük, és roládszerűen feltekerjük. Hosszú copfokat kell kapjunk.
  9. A három copfot összefonjuk, nem túl szorosan. Ugyanezt megismételjük a másik adag tésztával. 
  10. Egy nagy tepsibe (én abba a tepsibe tettem, amit a sütőmhöz kaptam, tehát a legnagyobb!) sütőpapírt teszünk, és beletesszük a két fonott kalácsot úgy, hogy legyen közöttük legalább 5-7 cm, és a tepsi szélén is legalább 5 cm. Hosszában ha végigér, nem baj!
  11. Kelesztjük 30 percig langyos helyen.
  12. Majd megkenjük tojással, és megsütjük kb. 30 perc alatt, 180 fokon légkeverésen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 996
elküldve: 2
receptkönyvben: 26
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

zsoltésviki

Mióta szakács: 2011.11.05.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, csupa csokoládés kelt tészta, kakaós kalács, ostoros rétes, kakaókrémes kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

908
teljes kiőrlésű liszt 60 dkg
cukor 8 dkg
tej 4 dl
friss élesztő 5 dkg
tojássárgája 3 db
2 kávéskanál
vaj 25 dkg
cukor 18 dkg
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
tojás 1 db