Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszi gyümölcskosár

Őszi gyümölcskosár
Őszi gyümölcskosár
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyönyörű őszi gyümölcsöket sikerült vennem a piacon. Igazi színkavalkád volt, ahogy egymás mellé kipakoltam őket, gondoltam egy részüket muszáj valami sütibe belecsempészni.
Az ihletet az ehavi Kiskegyed Konyhájából merítettem, de annyi mindent átvariáltam, hogy végül teljesen más lett, ízlésünkhöz szabva.
A gyümölcsök sokféleképpen variálhatók, a töltelék is igény szerinti, nálunk most ez a változat került terítékre.
A tésztája másnapra is puha marad, de sütésnél nem árt vigyázni, nehogy túlsüssük és száraz legyen.

hozzávalók / 4 adag

A kelt tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 1 kis db alma (tetszés szerint őszi gyümölcsök: körte, szőlő, szilva, dió)

ajánlat

Ebből az adagból kb. 8 db 12 cm átmérőjű "kosárka" lesz, én direkt nagyobbakat akartam csinálni, hogy többféle gyümölcs elférjen benne.
Természetesen a méretet saját elképzeléseinkhez igazíthatjuk, ha kisebbeket csinálunk, jóval több lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból hagyományos módon kelt tésztát készítünk (vagy kenyérsütő segítségével "Tészta" programon 1 óra 50 perc alatt elkészítjük).
  2. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk, és 10-12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle.
  3. Elkészítjük a tölteléket: a pudingport a tejjel és a cukorral a csomagoláson írtak szerint elkészítjük és hagyjuk kihűlni. A túrót összetörjük, hozzákeverjük a tejszínt, porcukrot, reszelt citromhéjat és az egészet alaposan átkeverjük. Ha a puding kihűlt, azt is belekeverjük a túrós töltelékbe. (Krémes, kenhető, de egyáltalán nem folyós tölteléket kell kapnunk.)
  4. Előkészítjük a gyümölcsöket is: megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk igény szerint.
  5. A kelt tésztakarikák közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal, belekanalazzuk a túrós-pudingos tölteléket, a tetején elosztjuk a gyümölcsöket.
  6. Végül megkenjük olvasztott vajjal a tészták szélét és előmelegítés nélkül kb. 20 perc alatt (a sütő fajtájától függően eltérés lehet a sütés időtartamában) megsütjük.
  7. Kis pihentetés után porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 993
elküldve: 0
receptkönyvben: 117
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Makréla

Mióta szakács: 2010.05.03.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós-gyümölcsös kosarak, túrós kosarak őszi gyümölcsökkel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-20 23:06

Zsanikám, csak most értem ide, épp csak egy percre kukkantok fel: gyönyörű, meg kell hagyni!
Sietek is tovább, sok puszi!
Eszter

crazymary
Makréla / crazymary Tue, 2010-09-21 14:46

Kedves Eszter,
hova ez a nagy sietség? :-) Egyébként köszönöm, nagy öröm a dicséret tőled! :-)
Épp a szőlőpitédet csodáltam az előbb!:-)
puszi,
Zsani

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2010-09-20 18:50

Kedves Mrs Smith!
Köszönöm a kedves szavakat. Nos igen, finomra sikerült, legalábbis eddig mindenkinek ízlett. :-)
Üdvözlet az egész családnak!
Zsani

1005
finomliszt 40 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 6 dkg
tej 2.5 dl
vaj 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 kávéskanál
élesztő 2 dkg
vaj 4 dkg
tehéntúró 20 dkg
habtejszín 20 ml
porcukor 5 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 2.5 dl
cukor 5 ek
citromhéj 1 citromból nyert
alma 1 kis db