Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszi "mindenjót"-pite

Őszi "mindenjót"-pite
Őszi "mindenjót"-pite
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lassan észbe kaptam, hogy ősz van, és ez nem csak az új szorgalmi időszak kezdete, hanem a sütőtöké is. Sosem próbálkoztam még ilyen ételekkel, de mivel a párom meglepett eggyel, úgy voltam vele itt az idő. Eredetileg muffint szerettem volna, de pont előttem égetett oda a barátnőm 2 adag muffint a sütőben. Pluszban hirtelen annyi mindent szerettem volna belerakni, hogy ehhez már tepsi kellett. Mindent, ami őszi, és felleltem a koliban összerögtönöztem. Nagyon bíztam benne, hogy az első saját tervezésű sütim tényleg finom lesz. A páromon teszteltem le, mert ő nem is szereti a sütőtököt. Azt a 3 szép szeletet, amit vittem neki, pillanatok alatt eltüntette.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Frissen a legfinomabb, a sütőtök olyankor fenségesen érződik benne, de kihűlve, pár nap állás után is kellemes. Akik szeretik a szaftos sütiket, nos nekik ideális. A finom íz, és állag játékai... A puha tészta, a ropogós dió, és mikor belebotlunk egy-egy alma vagy szőlőfalatba, és ezek végén még finoman, de még annyira érezzük a sütőtök ízét a szánkban, hogy harapni is akarjuk a következő falatot...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb sütőtök felét felkocázzuk, és cukros vízben alufólia alatt sütőben puhára pároljuk. Ezt aztán pürésítjük. Nekem villával is ment, felesleges azért összemaszatolni a botmixkert. Ha gondoljuk ezt még porcukorral tovább édesíthetjük.
  2. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük, vagy apróra kockázzuk. Megszórjuk cukorral és fahéjjal. Amíg összekeverjük a tésztát állni hagyjuk.
  3. Egy nagyobb tálban felverjük a két tojást, és a bögrével kimérhető alapanyagokat jó alaposan összekverjük. Az alaposan kinyomkodott fahéjas cukros almát is hozzáadjuk, majd ízlés szerint a többi őszi finomságot is. A szőlőt kimagoztam, lehúztam a héját és megforgattam zsemlemorzsában, úgy szórtam a tetejére. De mivel nem süllyedtek el, a belekeveréssel is meg lehet próbálkozni.
  4. A szép adag masszát kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben takarékon sütjük. Néha azért oda lehet neki tekerni, bár a koleszos sütő külön történet. Villapróba persze a lelke, de mivel elég szaftos süti, kicsit csalós. Én inkább nem szárítottam ki, meg féltem is, hogy odakapja.
  5. Érdemes még frissen melegen is belenyalakodni ha kész, mert eszméletlenül finom olyankor a sütőtök aromája!

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: kb. 30X23X5 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 687
elküldve: 6
receptkönyvben: 324
elkészítve: 14/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Süli Andrea

Mióta szakács: 2010.10.17.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

őszi pite, sütőtökös-szőlős-diós sütemény

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bohemiannihil
Süli Andrea / bohemiannihil Sat, 2011-12-31 10:22

Olgy: Köszönöm a visszajelzést, jól esik. És bocsánat a kései válaszért, állandóan elfelejtem ide a jelszavam. Miután írtad, én is kipróbáltam narancshéjjal, tényleg remekül feldobja! :)

Olgy
Olgy Sat, 2011-10-29 11:36

Csodás lett. Megbolondítottam egy kis narancshéjjal, nem ártott neki.

Mariann26
Mariann26 / Mariann26 Tue, 2011-10-11 18:53

Kedves Andrea!
Most sül éppen, ez életem első sütije :) Annyira guszta volt a leírás, hogy mindenképpen meg kellett próbálnom!

öregnémber
öregnémber Tue, 2010-11-09 19:14

Köszönöm a gyors reagálást, hétvégén ez lesz a desszert :) Az anyukám nekem is így tanította :)
Üdv Zsuzsa

bohemiannihil
Süli Andrea / bohemiannihil Mon, 2010-11-08 20:49

Úúú, köszönöm a kedves kommenteket :) Igazi sikerélmény.

A hőfokot nem én adtam meg, de sajnos támpontot sem tudok mondani, mert egy rozoga koleszos sütőről van szó. Mivel féltem, h megég tényleg nagyon-nagyon pici lángom hagytam. Gondolom egy normálisan működő eszközzel ilyen problémák nincsenek. A klasszikus megoldást tudom csak ajánlani, jól előmelegített sütő, aztán a süti bekerülése után takarék, majd a végén meg lehet kínálni még egy kicsit. Anyukám nekem így tanította :)

Andi

öregnémber
öregnémber Mon, 2010-11-08 11:31

Nagyon izgalmasan hangzik, napok óta sütőtökről álmodom :) A sütési hőfokkal van viszont egy kis problémám, 35 ˙C ? Az én sütési lehetőségem 50˙C-nál kezdődik, tényleg ennél kevesebbre állítsam?
Üdv: Zsuzsa

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-11-05 16:42

Jaj, nagyon tetszik, ahogyan leírod a süti ízét!
Egészen olyan, mint Hemingway. Sosem mulasztotta el leírni a dolgok ízét és úgy tette, hogy szinte érezted a szádban.
Én is éreztem most.
Köszönöm! :-)
És Isten hozott köztünk!
Eszter

723
sütőtök 30 dkg
finomliszt 2 bögre
cukor 2 bögre
tojás 2 db
alma 2 db
sütőpor 1 csomag
dió 10 dkg
szőlő 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 10 dkg