Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszibarackbefőtt Koszidertől

Őszibarackbefőtt Koszidertől
Őszibarackbefőtt Koszidertől
80 perc / előkészület: 50 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig az őszibarackbefőtt volt a mumusom, azt hittem, az valami nagy varázslat. Hát, nem. Nagyon egyszerű és még gyors is, csak a dunsztolás hosszadalmas, de nem kell mellette állni.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Magában eszegetni hideg napokon, de hús mellé is jó, savanyúság helyett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Érett, de még kemény őszibarack kell hozzá, ez nagyon fontos! Még az se baj, ha egy kicsit éretlenebb, akkor viszont nehezen jön le a bőre. Magvaváló legyen, másképp nem lehet lecibálni a magról. Tisztítatlanul kb. 3 kg kell a négy üveghez, tisztán mérve pedig kb. 2-2,2 kg-nak kell lennie, mert egy üvegbe kb. fél kiló barack fér bele. (Az üveg a szabvány, 720 ml-es. Kevesebbel nem érdemes kínlódni, több meg csak nagy fazékba fér bele, ami nincs mindenkinek. Ez épp jó adag.)
  2. Két edényben vizet forralunk. Az egyikben fogjuk leforrázni a barackot, a másik a felöntőlé lesz, ennek úgy 3 liternek kell lennie. Mivel csak sima víz a felöntőlé, nem érdemes a mennyiséggel spórolni, forrjon csak jó sok, kell a dunsztoláshoz is. Alaposan kimossuk a 4 darab üveget és a tetőt.
  3. A barackot megmossuk és adagonként beledobáljuk a forrázós vízbe. Kb. 2 percig kell zubogtatni, hogy könnyedén lejöjjön a bőre. (Ha kikanalaztuk a vízből, hagyhatjuk kicsit hűlni, hogy meg lehessen fogni.)
  4. A barackok bőrét lehúzzuk (az éretlenebbről nem nagyon jön le, még akkor se, ha percekig főzzük - ezt megpucoljuk, mint az almát), és a húsát 4 gerezdre vágjuk. Félbevágva talán szebb lenne, de akkor nem jó az üveg kihasználása. Az üvegeket megtöltjük a gerezdekkel, jól megtömhetjük, de ne törjük össze a gyümölcsöt.
  5. Most minden üvegre kanalazunk 3-3 evőkanál kristálycukrot, egy kevés vaníliás cukrot (egy zacskót osztunk szét) és 1-2 kávéskanál citromlevet - ettől lesz szép világos.
  6. Az üvegeket csurig feltöltjük a forrásban lévő felöntő vízzel. Rácsavarjuk a fedőt, de még nem kell megszorítani! Most forgassuk ide-oda az üveget, hogy az aljára leült cukor teljesen felolvadjon. Ezután levesszük a fedőt, és újra töltünk rá vizet - most már jól rá is szoríthatjuk a tetőket.
  7. Egy 5 literes lábos aljára terítünk egy tiszta konyharuhát, és beleállítgatjuk az üvegeket. (Az én lábasom szája 24 cm átmérőjű, magassága 14 cm, ebbe pont négy üveg fér bele.) Az üvegek köré öntjük a megmaradt, forró felöntőlevet és még annyi vizet, hogy a vízszint az üvegek tetejétől két ujjnyira legyen. A lábost lefedjük, és lassú tűzön addig melegítjük, míg a lábosban lévő víz épp forrni kezd.
  8. Most elzárjuk a lángot, és így hagyjuk állni az egészet vagy 3-4 óráig, még azt sem kell megvárni, hogy kihűljön. Az üvegeket kiemeljük, lemossuk-megszárítjuk, és mehet a polcra. A dunsztolás akkor volt eredményes, ha a barackszeletek felemelkednek az üveg tetejéhez - ez nem hiba, sőt, ez a jó! Évekig is eláll, ha sötét helyen tartjuk, mert hajlamos kicsit besötétedni. Ugye, hogy nem is nehéz?
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 616
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, télire, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

barackbefőtt, őszibarack télire

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kispgabi
kispgabi Sat, 2016-08-27 16:58

Kedves Koszider!

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de nekem nem egyértelmű az alábbi mondatod:

"Az üvegek köré öntjük a megmaradt, forró felöntőlevet és még annyi vizet, hogy a vízszint az üvegek tetejétől két ujjnyira legyen. "

Lefele, vagy fölfele két ujjnyi? A csemege uborkát ilyen módszerrel rakom el, azt el kell hogy lepje a víz. A barackot most akarom így kipróbálni, és nem szeretném elrontani.

Előre is köszönöm a válaszod! Gabi

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2016-08-27 20:20

Nem, semmi "hülyeség" nincs a kérdésedben. Lefelé két ujjnyi, azaz ne lepje el a víz az üvegeket. De ezt is mondhatnám, hogy kb. addig kell érnie a víznek, ahol a 720 ml-es üveg szájának/oldalának a szűkülete kezdődik. (Mivel nem mindenki használ ilyen üveget, azért írtam ezt a két ujjnyit, mert az kéznél van.)
Valójában nem tudom, hogy miért ne lepje el az üveget a víz, azt hiszem, ez csak megszokás, abból az időből maradt, amikor még celofánt tettünk az üvegre és az nem bírta, ha a víz ellepte. A mai fémkupakoknak szinte mindegy, hogy meddig ér a víz, mert tökéletesen zárnak. Ez csak túlbiztosítás: a fővő üvegekre úgy rászívódik a tető, mint a bolti befőttekre, úgy kell róla lefeszegetni. De mégse szeretem, ha a víz ellepi, tartok attól, hogy valamiképp mégis beszivároghat a víz, főként a főzés elején.
Jó befőzést, üdvözöl: Koszider

262
őszibarack 3 kg
cukor 12 púpozott ek
citromlé 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
víz 3 l