Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ötfűszeres husi Schelek konyájából

Ötfűszeres husi Schelek konyájából
Ötfűszeres husi Schelek konyájából
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor a férjem összeköltözésünk után kicsivel meglepett egy fűszertartó polcrendszerrel, nagyon vágytam rá, hogy minden nap más fűszer kombinációval bolondítsam az ételeket. Egyik nap hangosan töprengtem, hogy mit adhatnék még hozzá a keverékhez, ami "váratlan", és erre ő poénból azt mondta, hogy "mézet". Ő csodálkozott a legjobban, hogy nekem ez az ötlet mennyire tetszett, és hogy a végeredmény mesés lett! Nem túlzok, eddig mindenki imádta, akinek csak készítettem! A varázsa továbbá, hogy eddigi tapasztalatom szerint szinte bármilyen húshoz nagyon jó, vegyes húsokból is készíthető. Sajnos vadhússal még nem volt alkalmam kipróbálni, de ez most egy nagy vágyam, ami napirendi pontnak van véve (csak ugye nem olcsó).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Figyelem! Nyáron, melegebb konyhákban a méz szilárdabb halmazállapotot vesz fel, és nem szívesen veszi fel a fűszereket. Ilyenkor egy kevés olajjal (1-2 tk) lehet hígítani, sűrű kevergetés mellett. A végeredményen érdemben nem változtat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, tisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
  2. Egy magasabb falú edénybe rakjuk a mézet, belekeverjük a fűszereket és a kockákra vagy csíkokra vágott fokhagymát. (Természetesen irányadásnak adtam meg a mennyiségeket, kezdőbbek számára, de én "érzésre" szoktam ezt fűszerezni, és javaslom, hogy mindenki a saját ízléséhez igazítsa!)
  3. A husi szeleteket egymás után beledobjuk a fűszerkeverékbe, jól átforgatjuk. Látszólag az első szelet felveszi csaknem az egész mézes keveréket, de a második szelet már az első szeletről "lop", és így tovább, szóval bármilyen hihetetlen, de elég ennyi méz és fűszer az egészhez. De éppen ezért nem érdemes egyszerre beletenni az összes szeletet, mert akkor fűszer nélkül maradhat egynéhány felület.
  4. A hús típusának megfelelően lehet szükség pácolásra, pihentetésre. Én általában csirkemellel vagy karajjal dolgozom, azokat rögtön lehet sütni. Vadhús esetén tuti betenném a hűtőbe legalább egy-két órára.
  5. Teflonos edényben, forró olajban kisütjük a szeleteket. Vagy olajjal kikent tepsibe sütőbe tesszük. Ez esetben lehet bolondítani egy-két karika vagy cikkely vöröshagymával is, és a fokhagymát a keverékből a husik tetejére pakoljuk. Előnye, hogy értékes szaftja lesz így, amit a köretre érdemes locsolni. Vagy grillezni is lehet. Hátránya csupán annyi, hogy a grillrácsot - a méz miatt - a sütés után elmosogatni egy kevésbé hálás feladat.
  6. Szinte bármilyen körettel lehet tálalni: rizs, krumplipüré, sült burgonya, párolt zöldségek... stb. Ha sült burgonya mellett döntenénk, a kiürült, de még fűszeres husis tálban a krumpli kockákat érdemes megforgatni, és úgy kisütni, kellemes mennyiségű fűszer ragad így rá. A tálat félretéve, vacsorára vagy másnapra külön csak a krumplit így elkészíteni, szintén egy remek ötlet!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 854
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Schelek

Mióta szakács: 2013.09.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
receptverseny: Heinzegj kedvenc grill ételeddel!, Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mézes hús, mézes-fűszeres hús, fűszeres hús

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

872
csirkemell filé 1000 g
méz 1 ek
1 tk
bors 1 tk
fűszerpaprika 1 tk
oregánó 1 tk
bazsalikom 0.5 tk
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 3 dl