Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ötletes finom kalács Gabimamitól

Ötletes finom kalács Gabimamitól
Ötletes finom kalács Gabimamitól
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családom ismer, hogy a régi megszokott tésztákat újjá varázsolom. Igaz gondolkodtak rajta, mikor elmondtam, hogy készítem el, nagyon várták, hogy kihűljön és szeleteljem.

Hát ennyi, ami sztorinak nevezhető...

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Az almás töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta elkészítése: lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, majd az élesztőt belemorzsoljuk, rá a sót, cukrot és kézmeleg tejet öntjük. Ezután a 2 tojást, a krumplipürét hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk, végén az olajat is is jól beledagasztjuk, ha ragadna, adjunk egy kis lisztet még hozzá.
  2. Addig félretesszük, míg a töltelékeket elkészítjük. Egy 39x30-as tepsit enyhén kizsírozunk liszttel, megszórjuk, s ebbe tesszük majd a felcsavart nyers kalácsokat.
  3. Ha kész mind három töltelékünk (összekevertük a hozzávalókat),  félretesszük, és a tésztánkat jól lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kissé rúd alakúra gyúrjuk, és három egyforma cipót formálunk belőle.
  4. Kettőt félreteszünk, és ami deszkán maradt, téglalap alakúra nyújtjuk, 1/2 cm vastagra. Megkenjük almás töltelékkel, majd a mákot egyenletesen ráterítjük, és felcsavarjuk.
  5. Majd ugyanígy járunk el a diósnál is. Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük almás töltelékkel, és a dió töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, felcsavarjuk.
  6. Amikor mindhárom kalács rudunk már tepsiben van, villával megszurkáljuk, és a maradék 1  kissé felvert tojással megkenjük, és 30 percig kelni hagyjuk meleg helyen.
  7. Majd begyújtjuk a sütőt, és 200 fokon 40 perc alatt megsütjük. Ha megsült, tepsiben hagyjuk kihűlni, teljes hűlés után szeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 380
elküldve: 0
receptkönyvben: 56
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákos-almás kalács, diós-almás kalács, burgonyás tésztájú kalács, vegyes kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiskukta65
kiskukta65 / kiskukta65 Fri, 2013-02-08 22:55

A sütőt előmelegíted, vagy hidegen teszed bele a tésztát? Tetszik a recepted, szeretném kopróbálni.

1094
finomliszt 80 dkg
élesztő 4 dkg
tej 3.5 dl
cukor 1 teáskanál
0.25 kk
burgonya 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
tojás 2 db
tojás 1 db
mák 25 dkg
kandírozott narancshéj 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 10 dkg
dió 0.5 kg
kandírozott narancshéj 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 18 dkg
alma 1 kg
fahéj 1 tk
kandírozott narancshéj 2 ek
zsemlemorzsa 2 ek
cukor 15 dkg