Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őzgerinc áfonyával és körtével

Őzgerinc áfonyával és körtével
Őzgerinc áfonyával és körtével
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom munkatársa (Krisztián) igazi kincs… Egészségügyi dolgozóként néha vadászik, néha hízott kacsát, aznap vágott malachúst, vagy nyulat tudunk „üzletelni” vele. A fotón szereplő őzgerinc is fagyasztás nélkül, frissen elkészített, házilag bontott husi volt.
Jó alapanyag esetén ez az őzgerinc csak túlsütéssel rontható el, a húsnak a külső kérgen belül rozé színűnek és szaftosnak kell maradnia.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagytestű, mégis gyümölcsös vörösbort kíván ez az étel, cabernet franc, testesebb pinot noir, merlot borok társaságában nyújtja számomra a  legtöbbet.
Bortipp : Vylyan – Merlot 2006, Weninger & Gere Pinot Noir 2006

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az áfonyát (lehetőleg frisset), lassú tűzön, kevés vajon, kevergetve főzni kezdjük.
  2. Pár félig nyers szemet kiveszünk, és félreteszünk.
  3. Ha már kezd sűrűsödni, kevés vörösbort öntünk alá és tovább kevergetve főzzük, ha kész átszűrjük, félretesszük.
  4. A gerincről lecsontozzuk a húst, fekete borssal fűszerezzük.
  5. Vastag falú serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk.
  6. A húst egyben helyezzük a nagyon forró serpenyőbe, körben kérget sütünk rá, majd kissé alacsonyabb hőfokon (sütési idő a hús méretétől függ), forgatva óvatosan megsütjük.
  7. Ezalatt kevés vajon, rozmaring ágat mellédobva kb. 10 perc alatt, lefedve megpároljuk a félbevágott, kimagozott körtéket (én nem hámozom meg…).
  8. A húst 6-7 percig letakarva pihentetjük, majd vastagabb szeletekre vágjuk, finoman sózzuk.
  9. A leszűrt áfonyaszószhoz keverjük a félretett egész áfonyadarabokat.
  10. A húst a körtével és az öntettel tálaljuk.

      

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 27 336
elküldve: 1
receptkönyvben: 129
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

M.Zs.

Mióta szakács: 2008.08.18.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

áfonyás-körtés őzgerinc

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

merydian
merydian Sun, 2017-07-30 00:37

Köszönöm! Végre egy értelmes recept ami nem ott kezdődik, hogy pácold napikig az őzgerincet és süsd cipőtalpra. Visszaadtad az emberiségbe vetett hitemet. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-11 22:43

Finom volt nagyon, bár aggódtam, hogy nem sütöm-e túl vagy alul, de végül nagyon jó lett :) Egy kb sütési idő mindenesetre jót tenne a receptnek.

Köszönöm a receptet, tényleg isteni volt!

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2010-02-22 17:29

Kedves Mrs Smith!
Köszönöm a segítőkészségedet, már igénybe is vettem:)
Üdv.: Geleva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-02-22 16:48

Kedves Geleva! Ezt a kérdést tedd fel Mártika és Ferinek is, hogy észre vegye, mert Feri vadászik, és tapasztalt a vadak terén. De biztosan fognak Neked még mások is válaszolni! Minden jót: Mrs Smith

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2010-02-22 16:16

Szia M.Zs.! Légyszi segítsetek! Kaptam egy kb. 25-30 cm-s szarvas nyakat. Nagy csonttal, egészben. Mit érdemes belőle készíteni, hogy ízletes fogást kapjak? Nem sűrűn csinálok vadételeket és semmi tapasztalatom sincs ezen a téren. Szegény itt pihen a hűtőben. Segítségeteket előre is köszönöm! Üdv.: Éva

641
őzgerinc 70 dkg
vörösbor 2 dl
körte 4 közepes db
áfonya 60 dkg
vaj 10 dkg
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
rozmaring 1 szál