Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacalleves

Pacalleves
Pacalleves
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredeti erdélyi recept, a családban így készítjük.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Sok-sok tejfölt kell belerakni (a kész levesbe). Mi így szeretjük a legjobban.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított pacalt odarakjuk főzni vízben sóval és fele fokhagymával.
  2. Miután készre főtt, ha nem felszeleteltet vettünk, 3-4 hosszú vékony csíkra vágjuk, és visszarakjuk a fővő levesbe az apróra vágott pirospaprikával együtt.
  3. Miközben fő, a sárgarépát és a fokhagymát apróra reszelve olajban puhára pároljuk, és a készre főtt leveshez adjuk.
  4. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, és behabarjuk vele a levest.
  5. Sózzuk, borsozzuk, és savanyítjuk az ecettel, és petrezselyem zöldjével díszítjük.
  6. Tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 64 567
elküldve: 7
receptkönyvben: 224
elkészítve: 17/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Illés Levente

Mióta szakács: 2010.07.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

erdélyi pacalleves, csorba dé burta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Sat, 2016-01-23 19:30

A corba de burta nekem valahol a Regátban a Peles kastély környékén egy vendéglőt juttatja eszembe, ahol rábeszéltek, hogy kóstoljam meg. Azóta akárhányszor járok Erdélyben mindíg megkóstolom. Isteni finom tud lenni és ecetes csípős paprikával szolgálják fel. Tökéletes párosítás.

atonymuska
atonymuska Tue, 2014-06-17 14:36

skorpio0067-nek: igen a Pacal leves erdelyi specialitas, nalatok Magyarorszagon tudtomal nem szokas csak porkoltet kesziteni belole. Jah es a masik kerdesre, hogy : Erdelyben??? Hol??? Nezd meg a terkepen,ha nem tudod, hol van Erdely :) (amugy egesz Romaniaban, a romanok koreben is az egyik legnepszerubb leves, minden etterem menujen fellelheto)

nettunderke
nettunderke Sun, 2014-03-23 00:32

Csongrad megyeben ettem lakodalomban kb 25 éve. isteni finom volt . sajnos nincs receptem róla

demily
Emily / demily Wed, 2012-08-29 19:17

Nálunk a fokhagymának a végén van szerepe. Ecetes vízbe kell áztatni a pacalt és velős csontot szoktunk kifőzni zöldségekkel. Aztán a letisztított, felszeletelt pacalt abban a levesben kell megfőzni, az akkorra már felaprított zöldségekkel. A végén tejszínnel vagy tejföllel behabarni. Szokás hozzá muzsdejt, vagyis fokhagymaszószt csinálni, és azzal tálaljuk. És tejföllel és ízlés szerint erőspaprikával vagy ecetes erőssel.

Borgulya
Borgulya Sat, 2012-03-24 10:38

Erdélyi vagyok és ajánlom, hogy 1-2 merőkanál húslevest is adjatok hozzá, vagy leveskockát, sokkal jobb, mi így készitjük.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-29 17:13

én ugyanezt szoktam késziteni de a pacal helyett csikokra vágott csirkemelet teszek bele

baxicus
baxicus Tue, 2010-11-09 09:50

Én Erdélyiekkel találkoztam kint Németországban együtt dolgoztunk! "Közkívánatra" főztek pacallevest, a recept szinte ugyanaz, csak ők még raktak bele ecetes paradicsompaprikát! Hihetetlen finom!!!!!!!! Jövőre ismét együtt dolgozunk és kértem tőlük egy nagy erdélyi receptkönyvet, már alíg várom mert az ő ízviláguk nekem nagyon bejön. Ja, a lestyánt ki nem hagynák belőle. Ha valaki teheti otthon telepítsen lestyánt, "nagy bokrokban nő" mert a frissen szedett az igazi!!!!!!!!!!

Batika
Batika Thu, 2010-10-28 19:19

Köszönöm a receptet a Férjem nevében is. Már most csurog a nyála, úgyhogy hamarosan meg is csinálom neki.

skorpio0067
skorpio0067 Mon, 2010-10-11 20:14

Pacal ...............Erdélyben??????????????????????hol?????????????????????melyik részén???????????

Yve
Yve / Yve Wed, 2011-05-18 12:48

skorpio0067-nek: Igen, pl. Torda kornyeken es Kiralyhago ettermeiben!!!

Nagyon koszonom a receptet, kivancsi vagyok nagyon...
Minden jot nektek, szio Evy

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-02 13:56

A pacal levesbe nem illik a petrezselyem level;) Ahhoz h az izvilaga tokeletes legyen 1 veloscsontot lehet a levesbe fozni es csipospaprikat belefozni ,savanyitottat es annak a levet ecet helyett...es leostyan se megy ebbe a levesbe :) ha az igaz iizt akarod megkapni :)
De termeszetes lehet kiserletezni!

lumika
lumika Fri, 2010-07-09 11:18

Húúúú.... két hónapja jártam Erdélyben, és ott ettem pacallevest. Valami elképesztően finom!!!
Én hiányolom a receptből a lestyánt, ami az erdélyi csorbák alapfűszere.
Valamint kint azt mesélték, hogy ecet helyett eredetileg korpát és meggyfa gallyakat áztattak vízbe, és leszűrve ezt a levet öntötték a levesbe.
De nagyon örülök a receptednek! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 12:46

Általában nem lestyánt tesznek bele, hanem csombort (borsikafű). Szerintem úgy az igazi. A csípős ecetes paprikát pedig hozzá esszük.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-07-08 13:31

Isteni. Hasonlót eszünk itteni török éttermekben is. De majd Elif megmondja. :-)

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-07-08 14:13

:) Igaz, van hasonló török étel is, de a szakértés elmarad mert pironkodva bevallom, hogy én nem vagyok nagy pacal rajongó, bezzeg a család... Üdv: Elif

306
pacal 1 kg
sárgarépa 2 nagy db
tejföl 500 g
paprika 1 közepes db
tojássárgája 2 db
napraforgó olaj 5 ek
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ecet 1 ek