Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacalleves Cárevicstől

Pacalleves Cárevicstől
Pacalleves Cárevicstől
155 perc / előkészület: 60 perc főzés: 95 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hentesemet már sikerült párszor elkápráztatnom különleges kívánságaimmal. Egyszer pacalt kértem tőle, de nem a százrétűt, mondván levesbe lesz. Levesbe? Kérdezte, és hozzátette, hogy ő csak pörköltbe ismeri. Pedig milyen finom levesbe, rántva, savanyúan is, soroltam. Elképedt, hogy ezt a kitűnő marhahúst, ami régebben kizárólag csak a szegények eledele volt, mennyi mindenre felhasználható a gasztronómia területén. Ezúton a "Pilzeni pacallevest" alakítottam át, egy kicsit "Cáratyuska" módon.

hozzávalók / 10 adag

Leves

Burgonyagombóc

ajánlat

Ezt a cseh eredetű finom levest bátran ajánlom a pacal szerelmeseinek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt tarját megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd csíkokra vágjuk.
  2. A pacalt csíkokra vágás után a zöldségekkel együtt, sós vízben feltesszük főni. Ameddig fől, kevés olajon a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ebbe tesszük majd a megfőtt pacalt. Vigyázzunk, a zöldség ugye előbb puhul meg, mint a hús, ezért azt, amikor megfőtt, kivesszük a gyomor mellől, hasábra vágjuk, félretesszük. A pacalt a hagymán megsózzuk és borsozzuk, kevés tárkonnyal fűszerezzük, majd a fokhagymával együtt még pároljuk. Felengedjük csontlével, és egy kis tárkonyecetet teszünk bele.
  3. Míg felforr a levesünk, az előzően megfőtt burgonyát áttörjük, liszttel meg a tojással összegyúrjuk, sót, borsot, kevés reszelt szerecsendiót teszünk bele, és vizes kézzel apró gombócokat formálunk, amit a lobogva forró levesbe teszünk.
  4. Amikor megfőttek a gombócok, a tejfölből liszt hozzáadásával habarást készítünk, és a forró levest ezzel sűrítjük.
  5. Tálaláskor a levesbe tesszük a csíkokra vágott tarját, zöldségeket. Citrom gerezddel díszítve, egy kis zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 120
elküldve: 1
receptkönyvben: 14
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Cárevics

Mióta szakács: 2014.03.01.
10 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pacalleves, pacalleves burgonyagombóccal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

400
pacal 1 kg
füstölt tarja 25 dkg
sárgarépa 40 dkg
fehérrépa 40 dkg
fehér hagyma 3 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 1 dl
tárkonyecet 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tárkony 1 szál
csontlé 3 l
tejföl 3 dl
finomliszt 2 evőkanál
burgonya 15 dkg
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
szerecsendió 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint