Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra

Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra
Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha ebédre szánjuk a pacalt, érdemes már előző nap mindent előkészíteni, hogy másnapra már csak a főzés maradjon, mert igencsak hosszú idő alatt puhul meg. Ha fával tüzelünk, én akácfával csinálom, fenyőfával meg ne  próbáljuk. (A sertésbőrt ne tévesszük össze a szalonnabőrrel!)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Főtt burgonya illik hozzá a legjobban és friss kenyér. Aki szereti az erőset, a zöldpaprikát karikára szeletelve tálaljuk. Egy ismerősöm egy kanál tejfölt is tesz a tányérjába. A maradék vörösbort ajánlom mellé, ha a szakács nem itta még meg. Savanyúság igény szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pacalt felvágjuk kb. 1 kg-os darabokra Egyszer megmossuk, és beletesszük egy fazékba a sertésbőrrel együtt.
  2. Felöntjük vízzel úgy, hogy lepje el a pacalt. Beletesszük az 1 nagy fej hasábokra vágott, megtisztított vöröshagymát és a babér levelet.
  3. Mikor felforrt, innentől számítva max. 30 perc forralás( 10-15 perc javasolt ) után levesszük a tűzről, jól megmossuk, de nem hideg vízzel, a hideg víztől megkeményedhet a pacal. Ha nyers pacalt veszünk akkor tovább kel főzni. A túl fehér pacal fiatal marhájé volt  gyorsan megfől de nem lesz igazi pacal ízű. A jó pacal kissé barna!
  4. A pacalt meg a sertésbőrt felszeleteljük kb. 3-4 cm-es csíkokra, utána keresztbe 6-10 mm-es csíkokra vágjuk (éles kés szükséges, az életlen kés balesetveszélyes is lehet, de az éles is).
  5. Az apróra vágott vöröshagymát beletesszük a felolvasztott zsírba a bográcsba, teszünk bele 1 evőkanál sót és kis lángon pépesre dinszteljük.
  6. Mikor ezzel megvagyunk, levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát, jól összekeverjük, és rátesszük az apró kockákra vágott paprikát magház nélkül és a paradicsomot.
  7. Jól összekeverjük, és mehet rá a pacal.
  8. Mivel eddigre a pacal kihűlt, felöntjük hideg vízzel, úgy, hogy majdnem ellepje.
  9. Mikor felforrt, mehet rá az összes fűszer, a sóval óvatosan, ha nem ismerjük a fajtáját, inkább többször kicsit, mint egyszer sokat.
  10. Lassú tűzön forraljuk, sűrűn kevergetve és kóstolgatva. Ha kell, a vizet pótoljuk.
  11. Ha nagyon sűrű a szaftja főzés közben, a pacal nem fő, hanem megsül, és soha többet nem lesz puha. Lé mindig legyen rajta!
  12. Ha már a két ujjunkkal szét tudjuk nyomni, levesszük a tűzről.
  13. Készen van! Ha akarunk beletenni vörösbort (3 cl/kg), befejezés előtt 15-20 perccel. (Egri bikavért javaslok. Én még így nem csináltam, de ad neki egy kis karaktert. Ha szeretjük csípősen, mert igazából így az igazi, erős paprika őrölt vagy zöld.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 88
össznézettség: 82 276
elküldve: 7
receptkönyvben: 120
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gyula

Mióta szakács: 2010.08.25.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vörösboros pacalpörkölt bográcsban, bográcsos pacalpörkölt, bográcsban főtt pacalpörkölt

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Wed, 2015-11-18 00:23

Kozma Gyula és Tarackos barátunk általam tisztelt szakácsok. A véleményük számomra mérvadó.Többnyire az ő receptjeiket használom.

Nőiszeszély
Nőiszeszély Sun, 2014-04-27 09:02

Gratulálok, ez egy kiváló recept! Mestere vagy a pacal főzésnek, ez azonnal kitűnik. Én is évek óta főzök pacalt hasonlóan, csupán annyi a különbség, hogy majorannával is ízesítem.

szlovi01
Szlovi / szlovi01 Fri, 2013-08-09 09:29

Kedves Gyula! Érdeklődnék, ha nyers pacalt veszek akkor mennyi ideig főzzem a hagymával és a babérlevéllel?
Köszönöm a válaszát!
Üdv.: Erika

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Mon, 2015-03-23 21:15

Minimum 30 perc . Ha nagyon barna akkor 45-60 perc. Ha vegyesen van akkor ki kel venni világos színűeket korábban .

Tarackos
Tarackos / Tarackos Thu, 2012-04-05 12:35

Ez egy kiváló recept.Én a nátriumbenzoátos Erős Pityu helyett cseresznyepaprikával készítem.A sertésbőrről eddig még nem hallottam,de a következő pacal készítésénél kipróbálom,mert illik hozzá.

Varga1966
Szél Istvánné Éva / Varga1966 Sun, 2012-01-29 17:15

Kedves Gyula!
Mi is bográcsos hétvégét tartottunk. Szombaton mi is pacalt, vasárnap meg körömpörköltet főztünk. Egész más ízű, mint a gázon a konyhában.
Üdv: Éva

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-01-29 16:30

Kedves kozma-gyula !
Gratulálok ez nagyon guszta ! A hozzávalókból ítélve biztosan finom is !
Ilyenkor sajnálom, hogy itt van előttem egy bográccsal és nem tudok szedni !
Üdvözletem: Olaszné Anci

1608
pacal 3 kg
sertésbőrke 60 dkg
mangalica zsír 30 dkg
vöröshagyma 60 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
babérlevél 3 db
paradicsom 2 kis db
zöldpaprika 4 közepes db
hegyes erős paprika 2 közepes db
köménymag 1 ek
bors 1 kk
fűszerpaprika 2 ek
paprikakrém 3 ek
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
víz 1 l
vörösbor 30 ml