Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacalpörkölt sertéskörömmel

Pacalpörkölt sertéskörömmel
Pacalpörkölt sertéskörömmel
280 perc / előkészület: 40 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs különösebb story. Pacalt kedvelők körében népszerű a körömmel, esetleg sertéscsülökkel készített verzió is. Receptemben a körmös verziót írom le, miután lányom így szereti a pacalt. A recept nem túl bonyolult, ellenben időigényes, a végeredmény azonban kárpótolja fáradozásainkat. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A magam részéről friss házi kenyérrel és házi savanyúsággal kedvelem leginkább ezt az ételt, de bátran kínálhatunk mellé sós vagy tört burgonyát, ki-ki ízlése szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

pacal tisztítása, előkészítése

  1. Manapság ritkán lehet már olyan pacalhoz jutni, amely nem tisztított és előfőzött, vagy fagyasztott. Sajnos a henteseknek sem lehet igazából hinni, nagy százalékban a kapható pacalok döntő többsége fagyasztott, melyet megmutat fehér színe is. Az a pacal, amelyik nincs előfőzve, netalántán valami csoda folytán friss, az kérem sárgás színű, és jó esetben csak kevés, de inkább több tisztítani valónk lesz vele.
  2. A friss pacalt folyó vízben gyökérkefével kell tisztítani, hogy az esetleges szennyeződéseket (amiket a marha korábban falatozott...:) ) el tudjuk távolítani. Ezt követően vöröshagymával, fokhagymával, egész borssal, valamint babérlevéllel ízesített abalében kell félpuhára főzni a pacalt.
  3. A fagyasztott pacal esetében erre nincs szükség, mert mint említettem, azok zömmel előfőzöttek is. A pacalt a tokányhoz hasonlóan ceruza vastagságúra, és kb. 4-5 cm-es hosszúságúra kell vágni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre.

sertésköröm tisztítása, előkészítése

  1. A sertéskörmökkel egyszerűbb a helyzet, mert nagyrészt már szép, tisztított körmök vannak a hentespultokban. Amennyiben némi szennyeződést tapasztalunk, ugyanúgy kefével, folyóvíz alatt távolítsuk el, az esetleges sörtéket pedig a gázláng felett eltüntethetjük.
  2. Amennyiben otthon nem akarunk bajlódni a körmök darabolásával, kérjük meg a hentest, hogy vágja hat részre az egyes körmöket, lehetőleg csontfűrésszel, ne bárddal. A darabolt körmöket érdemes utána folyóvízzel egyenként átöblíteni, hogy az esetleges csontszilánkokat el tudjuk távolítani. Bárddal történő darabolást követően ez a fázis kötelező jellegű. A körmöket is félretehetjük.

zöldségek előkészítése

  1. A vöröshagymát, paprikákat, és a paradicsomot tetszés szerint darabolhatjuk, illetve vághatjuk finomra, éppen elegendő időt fognak eltölteni ahhoz a főzés során, hogy tökéletesen beépüljenek a pörköltszaftba. A fokhagymát késlappal vagy fokhagymapréssel zúzzuk össze. A lényeg az, hogy mindig a vöröshagymával kezdjük a sort, hiszen először az fog a lábosba kerülni.

az étel elkészítése

  1. Egy lábost tegyünk fel a tűzhelyre, és sertés- vagy mangalicazsíron dinszteljük meg a vöröshagymát. Amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a felaprított zöld- és tv paprikát, majd folytassuk a dinsztelést. Ügyeljünk arra, hogy gyakran keverjük át, nehogy a hagyma letapadjon, és megégjen. Végül adjuk hozzá a darabolt paradicsomot is, és várjuk meg, ameddig kicsit szétfő, és elkeveredik az alappal.
  2. A sertéskörmöket alaposan sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a lábosba a bőrös felükkel felfelé. Szórjuk meg a köménymag felével, és adjunk hozzá kevés csontlevet, hogy ne égjenek le. Pároljuk lassú tűzön, az edényt lefedve, gyakori kevergetés mellett. Az elfőtt folyadékot időnként pótoljuk.
  3. Amikor a körmök félpuhára párolódtak, adjuk az ételhez a pacalt, ízesítsük sóval, fekete borssal és a maradék köménymaggal, majd adjunk hozzá csontlevet, valamint a zúzott fokhagymát. Óvatosan forgassuk vagy rázzuk össze az edényben az összetevőket. Ügyelni kell arra, hogy mindig annyi csontlével öntsük fel, amennyi éppen csak ellepi a pacalt.
  4. Továbbra is lassú tűzön, lefedve főzzük az ételt. Amikor a pacal félig megpuhult, akkor ízesítsük az ételt a fűszerpaprikával, valamint a csípős darált paprikával. Azért csak ebben a szakaszban kerül sor a fűszerpaprika használatára, mert a hosszú főzési idő révén a fűszerpaprika hajlamos kifakulni, és az étel végül sápadt lesz.
  5. Amikor a köröm és a pacal is megpuhult, ellenőrizzük a pörköltszaft kellő sósságát, amennyiben szükséges, adjunk még hozzá, hogy a megfelelő ízvilágot kialakítsuk. Amikor ez megtörtént, a főzést fejezzük be, az étel elkészült.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 7 002
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

körmös pacal, körömpörkölt

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

786
mangalica zsír 3 ek
pacal 2 kg
sertésköröm 1.5 kg
vöröshagyma 5 közepes db
zöldpaprika 2 közepes db
tv paprika 1 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
köménymag 1 ek
csípős paprikakrém 2 teáskanál
fekete bors 0 ízlés szerint
50 g
csontlé 1 l
fűszerpaprika 3 ek
paradicsom 1 közepes db