Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Padlizsán érmék

Padlizsán érmék
Padlizsán érmék
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért neveztem el érmének, mert a padlizsán elvékonyodott végét is felhasználva kisebb bundás falatok formálhatók, s így nem lesznek egyformák, hanem külömbek egymásnál - mint az érmék :-)
Még nem volt olyan vendégem, aki ezt a finomságot elutasította volna :-) bármilyen jóllakva is érkezzen, de még olyan is kóstolta, aki igazán húzódott a padlizsántól.
(Hatan laktunk jól ebből az adagból.)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A sajtból ne túlozzunk, hogy olvadásában át ne süljön a bunda szélére, bundát áttörve.
Megjegyzés: Segítségként említem, hogy a bundázott érméket palacsintának való fakanállal segítem át a vágódeszkáról (tálcáról) a forró olajba. Villával ne szurkáljuk a már átsült bundát (!) se az olajban, se kivevéskor - ugyanis megszívja magát olajjal, és csúnyává is repedezik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánt meghámozzuk, és fél cm vékonyra szeleteljük. Egy műanyag szűrőt kistányérra helyezünk, és ennek alját kirakjuk a szeletelt padlizsánokkal, amit megsózunk, új sor padlizsán, sózzuk. Félretesszük kb. fél órányira.
  2. A sajtot apróra reszeljük.
  3. A párizsit (sonkát) tetszésünk szerint szeleteljük vastagabbra, vékonyabbra.
  4. A levet engedett padlizsánokat kicsit megrázogatjuk a szűrőben, hogy jól lecsoroghasson, majd mindegyiket külön belemártogatjuk a lisztbe, és forró olajban aranybarnára sütjük (amit lecsorogtatunk, és szalvétaval bélelt edénybe szedegetünk ki, hogy az olajat jól leitathassa róla).
  5. Amikor annyira kihűlt a padlizsánszelet, hogy dolgozni bírunk vele, tenyerünkbe teszünk egy karikát, a reszelt sajtból osztunk rá, hogy ne csak a közepén legyen, erre helyezünk egy szelet párizsit (sonkát), és újra sajtot osztunk szét ezen is. Végűl egy nagyságban hozzáillő padlizsánkarikával fedjük, két tenyerünk közt enyhén összeszorítjuk - egy vágódeszkára (tálcára) sorakoztatjuk mindegyik kis elkészült érmét (konyhaszalvétával is elvégezhetjük ezt a műveletet, amit két tenyerünk közé fogunk, s ezáltal az enyhén kiszoruló olaj is felszívódik).
  6. A tojást felverjük egy csipetnyi sóval, és előkészítjük egy másik edényben a kenyérmorzsát is. Az összeillesztett kis érméket óvatosan tojásba mártjuk, (vigyázzunk, hogy a tojás CSAK a külsejét érje, és ne bomoljon szét, hogy belülre ne kerülhessen). Ezt óvatosan az edény szélén lecsurgatjuk, és csipetnyi sóval kevert kenyérmorzsás edénybe tesszük. Itt már nem forgatunk! Az érmét BŐVEN megszórjuk körbe kenyérmorzsával és tetejét is bőven. A bundázott érméket ismét egy vágódeszkára (tálcára) sorakoztatjuk.
  7. Ha eddig eljutottunk, már csak kis türelem kell még, és nemsoká becsukott szemmel élvezhetjük a kis ropogós finomságokat, ugyanis forró olajban mindegyiket aranybarnára átsütjük (szalvétával bélelt edénybe szedegetjük ki), és azonnal fogyasztható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 360
elküldve: 0
receptkönyvben: 93
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

padlizsánból gordon blue, sajtos-sonkás padlizsán

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gali_baba
gali_baba / gali_baba Thu, 2011-07-14 16:31

Szia!
Bocs, ha tamáskodásnak tűnik, amit írok, de én ha fél cm vastag padlizsánt kisütök olajban, az szinte szétmállik. És elnézve ennek az ételnek az állagát, nálad ez nem fordult elő, sőt. Lehetséges, hogy a liszt az oka? Amikor ránéztem a képre, inkább cukkinire gondoltam, s abból ki is fogom próbálni mindenképpen a receptet, mert nagyon finomnak látszik!:)

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-07-14 21:59

Szia gali_baba!
Micsoda ötlet(ek), még nekem is tetszik a cukkinis változat, ha nemis e hónapban, s ha nem is az idén, de regisztrálom ezt az ötletet...hacsak nem készíted el addig te és csak a kedvenc recepteim közzé kell küldjem a már ajánlott finomságot :-)
Még sosem sütöttem padlizsánt lisztbe forgatás nélkűl, de elképzelem, hogy az valóban szétmálna. Ez a lisztezett változat jó tartást ad neki, de feltétlen forrónak kell lennie az olajnak, éppen csak átsütjük.
Az én kis "mancsaim" a lisztbe forgatásnál segítenek, főként a kisebbik szereti ezt a munkát - csupasz kézzel többször átforgatja a lisztben, úgyhogy nálunk nem marad ki semmi a "padlizsán"ból :-) Ha a tieid is szeretik a konyházást, nyugodtan bízd rájuk a lisztezést (mi sokat szórakozunk hasonló órákban :-))))
Minden jót nektek, szia-szia

Heni77
Heni77 / Heni77 Thu, 2011-07-14 14:26

Szia Yve,

Mivel a padlizsán eléggé szereti az olajat, a recept pedig kétszeri sütést is ír, nem lesz túl olajos a végeredmény? Én is nagyon szeretem a padlizsánt, de az olajban sütésével mindig óvatos vagyok.
Köszi,
Heni

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-07-14 21:35

Szia Heni!
Így van, ez a recept is olajszívó, de éppen ezért hangsúlyoztam ki az elkerülhető lépéseket. Pl. az előkészített bundázott érméket tenyerünkbe összenyomjuk - s már itt is fog veszíteni az olajból, de azért ezt óvatosan kell végezni. A másik lehetőség, hogy ne szúrkáljuk villával, sem forgatás közben, sem a már átsült érméket, ... jól lecsorgatni a serpenyő széléhez érintve az olajból kiszedéskor...stb...
Értem az óvatosságod és ajánlom bőven megforgatni a lisztben, majd a kenyérmorzsában is.
Az olaj mindkét esetben forró legyen, ez is sgíthet...
Mit is írjak? Ha írtóznál mégis tőle, próbáld csak fél kg padlizsánnal. Nagyjából ennyi lenne.
Kellemes hétvégét, szia

879
padlizsán 1 kg
sajt 300 g
párizsi 300 g
tojás 2 db
zsemlemorzsa 10 dkg
finomliszt 10 dkg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl