Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Padlizsánkebab

Padlizsánkebab
Padlizsánkebab
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nálunk minden sarokra jut egy gyrosos, akkor Németországban minden sarokra egy kebabos. A kettő között szerintem semmi különbség nincsen, a törököknél kebab, a görögöknél pedig gyros néven fut a pitába tunkolt husi salátával és joghurtöntettel.
A napokban a török kollégista társakkal a különbségekről vitáztunk, közölték, ez olyan külföldieknek való gyorskaja, csak egy fokkal jobb a hamburgernél és az itt oly népszerű currywurstnál. Tisztességes török házaknál ezt úgy csinálják, hogy...na akkor hoztam papírt-ceruzát, a végeredmény meg a hétvégén készült el :)
(A történeti és gasztronómiai hűséghez hozzátartozik, hogy ők ezt kecske- vagy bárányhúsból csinálják. De az ösztöndíjam nem annyira vaskos, hogy 6 főre vegyek kecske- vagy bárányhúst...)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Lehet hozzá pitát vagy török kenyeret adni (nem tudom, otthon árulják-e, itt mindenhol van), de szerintem a puhára sült zöldségek tökéletes kísérők. Ha pedig szép nyári este van, grilltálcán is készíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, és jó vastagon felkarikázzuk. Lesózzuk, és 20 percig állni hagyjuk, hogy kifollyon a keserű leve.
  2. Közben a húst összekeverjük a fűszerekkel (ezek a mértékek irányadók, mindenki saját ízlés szerint fűszerezzen, de tojás, zsemle és egyéb más nem kell bele), és pingponglabdányi golyókat formázunk belőlük, majd tenyerünkkel kicsit ellapogatjuk.
  3. A padlizsánt leöblítjük, és minden karikát felnegyedelünk.
  4. Egy tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal, és elkezdjük egymás mellé pakolni a hozzávalókat: egy padlizsán, egy húspogácsa (a fasírtkák állítva legyenek).  Addig pakoljuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Nem kell nagyon szorosan rakni, de azért tartsák egymást.
  5. Előmelegített sütőben kb 25 perc alatt félig megsütjük.
  6. Ha ez letelt, paprikát hosszú csíkokra, a paradicsomot gerezdekre vágjuk, és könnyed eleganciával rászórjuk a padlizsánokra.
  7. Visszatoljuka  sütőbe, és kb 20 perc alatt készre sütjük.
  8. Megvárjuk, hogy kicsit hűljön, és boldogan befaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x40x3 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 945
elküldve: 3
receptkönyvben: 204
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

török zöldséges-fasírtos egytálétel, padlizsános-fasírtos egytálétel

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Whiteniphredil
Whiteniphredil Thu, 2012-06-28 20:06

na, én ma jutottam odáig, h a hetek óta árválkodó padlizsánokat átranszformáljam kebabbá.
A fűszerezést pedig személyre szabtam, ahogy az utasítás is szólt:)
(Itthon csak disznóhús volt): római kömény, cayenne és színes bors és kevesebb chilli (én nem szeretem az erőset, úgyhogy ez együtt kb 1 tk fél kg húshoz), bazsalikom és koriander. A paprika nekem nem barátom, úgyhogy én úgy csináltam, h anyum tesz el mindig darált paradicsompaprikát abból tettem a húshoz kb 1ek-nyit plusz 1 mk édes pirospaprikát. A végén pedig a paradicsomot csilis-fokhagymás szójaszószba forgattam, és megszórtam oreganóval és bazsalikommal. De marhával lehet a sima worchester szósz jobb. (egyébként van itthon majd' 1kg füstölt mozarella úgyhogy gondoltam azt is fogyasszuk és a paradicsomok egy részét fogpiszkálóra szúrtam egy-egy kisebb sajtdarabbal, és az is finom vele, de ez már gusztus dolga)
Köszönöm a receptet kedves név- és erasmustapasztaltrokon, nagyon finom lett:)
Üdv.: Nóra

Ditchen
Ditchen Fri, 2012-02-03 22:55

Szia! Köszönöm a receptet. Többször elkészítettem - padlizsánnal és cukkinivel is. Szerintem a cukkini változat finomabb! Üdvözlettel, Ditchen

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2011-06-03 20:49

Kedves Szanya-nyustóka!
Ebben az esetben mindenképp cukkinikebab lenne a neve. Ahogy az a receptben is le van írva, a jó vastag karikákat fel kell negyedelni, ettől olyan, mintha cukkini lenne.
De biztos vagyok benne, hogy cukkinivel is finom :)
Üdv:
Nóra

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2010-11-12 04:13

Hello, en szomabaton megyek torok csoporttarsamhoz fozotanfolyamra, ugyanis imadom a kozel-keleti kajat. Nekem ebbol a receptbol hianyzik valami, nem is tudom megmondani, mi. Valami fuszer, ami feldobna a csilit es oreganot. Talan fahej, vagy valami hasonlo. Hatha szombaton megtudom;-))

Jutti
Julie / Jutti Sat, 2010-06-19 10:45

  Én Salzburgban élek, itt sem másabb a sok kebab standok mindenhol megtalálhatóak. :D Én még egyszer sem próbáltam ki, de nem lehet különb sokkal a gyrosnál. Bár ha választanom kéne, akkor inkább az osztrák kaját eszem, mint tőlük. (nem igazán szeretem a törököket... ugyan olyanok, mint otthon a kisebbségiek, csak itt rosszabb a helyzet.) De tisztelet a kivételnek, mert az mindig van.

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-06-15 19:48

Azt hiszem jó hír, hogy ma szuper ramazan pidét sütöttem. Párom le volt taglózva... végre a kísérletezgetésem sikerrel zárult és kialakult A recept, amit ha minden jól megy ma fel is töltök ide is. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-06-15 23:46

Éljen-éljen-éljen!!!
De örülök neki! Már alig várom! Teljesen odavagyok ezekért a különböző török pitákért-kenyerekért. Nagyon köszi!! :D
A legjobbakat:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-15 20:07

Juhéééé! :)) Nagyon örülök neki! Junior Smith szülinapján a vendégeknek el is fogom készíteni! Dicsekszem majd Veled!:)) Üdv: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-06-13 19:17

amint jönnek a zöldségeim, nem olyan sokára, ezerrel megcsinálom.jól néz ki, étvágygerjesztő nagyon!!!és ha nem zsíros a husi, tuti jó nyári kaja lesz!!

antrax
antrax Sat, 2010-06-12 23:21

Koszi a receptet,jol hangzik,jol is néz ki,elmentettem.Ugyis ilyen jellegu kajakat kutatok mindig,mivel életmodot vàltottam és ez a kaja nem hizlal!! :) hamarosa elkeszitem es majd beszamolok.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-06-13 00:47

Kedves Antrax!
Hasonló cipőben :-) Azért is csináltam meg rögtön azonnal. Annyira hizlal csak, amennyi zsír a darált húsban van, de az meg kisül belőle. Viszont jól lehet vele lakni :)
Várom a beszámolót!:)
Üdvözlettel:
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-06-13 00:42

Kedves Mrs Smith!
Örülök, hogy tetszik! :) Egy rugóra jár az agyunk, én is mindjárt tudni akartam a kenyér receptet, de a török srác azt mondta, nem tudja, ők ezt általában készen veszik, viszont megpróbál utánaérdeklődni. Amint lesz eredmény, nekiesek, és felteszem. Olyan igazi jó puha, picit édeskés lepény formájú kenyérkék, imádom!
Üdvözlettel:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2010-06-12 23:19

Szia török gasztrokalandor társam! :) Ha máskor fogalomtisztázási vitába keverednél fordulj hozzám bizalommal. Ezt a döner kebap - gyros meccset én már nem egyszer megvívtam, ismerős szitu. :D
Bárány hús valóban kerülhet részben a köftékbe, de spec. én azért a kecskén meglepődnék... ;)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-06-13 00:45

Kedves Elif!
Hát, én nem tudom, írom, amit mondtak...:) Viszont úgy tudom, alapvetően te vagy a török szekciósunk, nem tudsz valamit a fent említett kenyér receptjéről? Biztos nem lehet túl bonyolult, és te anyós úton hátha hamarabb hozzájutsz! :-)
Üdvözlettel:
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-06-13 09:58

Szia!
Kerek formájú, lapos, kb 30cm átmérőjű, kicsit édeskés, de nem annyira, mint a mi kalácsunk. Néha megszórják különböző magokkal is, de árulnak natúr verziót is. Hasonló lepényszerű kenyeret ettem Szerbiában is, szóval biztos, valami Balkáni specialitás.
Köszönöm a segítséget, szép hétvégét Nektek!
Üdv:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Sun, 2010-06-13 12:44

Ezek szerint jövő héten valamikor pide sütés lesz minálunk... ;) Remélem az én kis őslelet sütőcském partner lesz a dologban és akkor hozom majd a recit ide is rögvest.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-06-12 23:06

Kedves Nóra, mentettem a receptkönyvünkbe ezt az ételt! De ha már így felizgattál minket, nem lehetne elkérni a török kenyér receptjét is? :))) Olyan szívesen elkészíteném, mert itt a nyár, és a kerti sütésnél ez igen jól jönne! A legjobbakat: Mrs Smith

351
darált marhahús 1 kg
padlizsán 3 db
paradicsom 5 nagy db
paprika 5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 2 tk
oregánó 2 tk
olívaolaj 2 ek