Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Padlizsánkrém télire 2.- babos-paradicsomos

Padlizsánkrém télire 2.- babos-paradicsomos
Padlizsánkrém télire 2.- babos-paradicsomos
150 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kis csalás történt, mert ezt nem én készítettem, hanem az Anyukám :). Én csak lefényképeztem a végeredményt, amit a kisfiamnak küldött és leírtam ide a receptet.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Kb. 16 db kisebb befőttesüveg lesz belőle.  Pirítóskenyérre kenjük és elfogyasztjuk:-).  Lehet a paradicsom léből kevesebbet tenni tetszés szerint.
Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánt megszurkáljuk és 180° C -on kb. 50 perc alatt puhára sütjük.
  2. Közben a babot vízben puhára főzzük, hagymát és a paradicsompaprikát apróra vágjuk és az 1 l olajon megdinszteljük, lesütjük .
  3. A főtt babot, a hagymát, fokhagymát és a paradicsompaprikát ledaráljuk és a padlizsán mellé tesszük.
  4. Felöntjük a paradicsomlével, beletesszük a fűszereket, majd 30-40 percig főzzük sűrű kevergetés mellett.
  5. Lezárjuk a gázt alatta, kihalássszuk belőle a babérleveleket  /de benne is maradhat/ és elkeverjük benne a szalicilt, majd megtöltjük az üvegeket.
  6. Mindegyik üveg tetejére teszünk 1 ek olajat és lezárjuk kupakkal .
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 028
elküldve: 7
receptkönyvben: 145
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: sós krémek
vegetáriánus: vegán
fogás: hideg előétel
kalória: magas
mikor: uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

paradicsomos-babos padlizsánkrém télire

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vanilia61
vanilia61 Sun, 2012-05-27 19:36

Igen ez a zakuszka,de a paradicsomlé kicsit sok bele ennyi hozzávalóhoz elég a 1 1/2 liter.Majdnem ilyen a receptem:)de én bab nélkül csinálom.És a padlizsánt faszén parázson sütöm meg,jobb az íze.
Kinek van kedve próbálja meg parázson sütni.Ja és padlizsánt sütve télire mélyhűtőben rengeteget
teszek be.Előveszem felenged és már csinálom a krémet.A zakuszkát szeptemberben szoktam befőzni vagy amikor már nem drága a padlizsán.Amúgy finom babbal is a zakuszka.
Gratulálok a recepthez!
Nem okoskodni akarok csak tapasztalatból írom,hogy én a paradicsom paprikát 4 fele vágom ki csumázom és újra átöblítem a magok végett,hogy ne maradjon rajta és fedő alatt picit megpárolom,és utána darálom le.Így kevesebb levet engedd és nem kell olyan sokáig főzni.

mjjbaba
Ilona-Baba / mjjbaba Thu, 2011-02-03 18:00

Igen zakuszka . ... Bármennyire is furcsának tűnik, az Erdély-szerte közkedvelt zakuszka nem magyar, nem román, nem szláv, hanem örmény étel. ...

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-11-24 11:22

Kedves Madrilena ! Te vetetted fel , hogy jobb "helyeken " így hívják Én csak kérdeztem , hogy akkor ha nem így hívom én már nem is vagyok jobb helyen szerinted???Magyarország is nagyon jó hely !Székelyföld is jó hely. Nem is csoda hisz az is MAGYARFÖLD volt !!!! Üdv Edit

Madrilena
Madrilena Wed, 2010-11-24 10:37

Kedves Laraed!

Ha úgy érzed, hogy jó helyen vagy jó, ha nem, sorry :) Egyébként én Székelyföldön -ott hívják zakuszkának- ettem ilyet először a barátinknál és azóta csinálom én is. csak sajnos soha nem eleget, felfaljuk idő előtt!
Ja, és Székelyföld marha jó hely! :)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-11-24 02:21

Kedves Edit! Nagyon frappáns a kérdésed, jót nevettem. Szerintem nagyon is jó helyen vagy, gondolom Madrilena sem vonja ezt kétségbe. A recept tetszik, kisebb adagban kipróbálom.
Üdv. Zsóka néni.

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-11-24 09:26

Kedves Zsóka néni ! Nagyon örülök , hogy mosolyt, kis pici örömet okoztam a kérdésemmel. Ez volt a szándékom. :)))) Az , hogy ezt pont Zsóka néninek okoztam még jobban örülök. Tisztelettel és szeretettel , Edit

lill
lill Thu, 2010-10-28 09:14

Biztosan 5 liter paradicsomlé kell bele?Én is szoktam eltenni télire kicsit soknak találom.

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-10-28 10:15

Kedves Lill ! Mint írtam is a story-nál ,ezt nem én készítettem hanem anyukám . Megkérdeztem őt és azt mondta , hogy ő csak fél adagot készített és nem tett bele csak 2 liter paradicsomlevet. Tehát csak fél literrel kevesebbet mint a recept szerint van. De akitől kapta a receptet az, ez az adag szerint csinálta és kapott tőle kóstolót és azt mondja , hogy az is elég sűrű volt. Majd oda írom a recepthez , hogy lehet kevesebb paradicsom lével is csinálni:)) Üdv Edit

1663
napraforgó olaj 12 dl
vöröshagyma 2 kg
paradicsompaprika 5 kg
padlizsán 5 kg
paradicsomlé 50 dl
bors 2 ek
4 ek
fejtett bab 2 kg
fokhagyma 3 fej
babérlevél 10 db
szalicil 1.5 teáskanál