Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Padlizsános-fetás baklava

Padlizsános-fetás baklava
Padlizsános-fetás baklava
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját láthatjátok. Ilyen szuper sós-édes sütit még nem kóstoltatok, úgyhogy próbáljátok ki! Itt a recept, ami alapján dolgoztam.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tálald humusszal és készíts hozzá zöldsalátát: frissen vágott zöldfűszerekkel, mint menta és petrezselyem. A salátát olívaolajos-citromos dresszinggel locsold, amit apróra vágott lila (Kalamata) görög olívabogyókkal díszíthetsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészületek

  1. A hagymát felezzük és vágjuk vékony csíkokba.
  2. A padlizsánt hosszanti irányban vágjuk 5mm-es csíkokba, és ecset segítségével kenjük meg mindkét felükön olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés sóval.
  3. A megmosott és leszárított kaprot aprítsuk fel.
  4. A datolyát magozzuk ki és vágjuk apró kockákba.

A töltelék elkészítése

  1. Egy nagy, vastag talpú serpenyőben, alacsony lángon hevítsünk 3 evőkanál olívaolajat. Ebben szép lassan, néha átkeverve pároljuk üvegesre a vékonyan csíkozott hagymát.
  2. Közben egy másik (lehetőleg rácsozott aljú, grillező) serpenyőben süssük meg a padlizsánszeleteket, mindkét felükön úgy 2-3 percig, majd szedjük ki papírtörlőre.
  3. A mandulapehely akkor adja ki a legjobb ízét, ha felhasználás előtt megpirítjuk.
  4. Adjuk a párolt hagymához a 2-3 kanál paradicsomlevet a konzervből, az apróra vágott fokhagymát, a fahéjat, és 3 perc alatt forraljuk össze.
  5. Most tegyük bele a apró paradicsomkockákat, egy kevés cukrot, az apróra vágott kaprot, ecetet és egy csipet sót, borsot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsük be a szószt, majd hagyjuk lehűlni. Ezt akár egy-két nappal korábban is elkészíthetjük.

Baklava összeállítása és sütése

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy kisebb tálkában olvasszuk meg a vajat.
  2. Tekerjük ki a rétestésztát, és fektessünk rá egy nedves konyharuhát, hogy ki ne száradjon. Mindig csak az aktuális lapmennyiséget vegyük ki alóla.
  3. Az olvasztott vajjal kenjünk ki egy kb. 30x20 cm-es tepsit, majd fektessünk bele hat méretre vágott réteslapot egyenként vajjal megkenve.
  4. Öntsük a tésztára a szósz felét, majd takarjuk be a padlizsánszeletek felével. Ekkor jöhet egyenként vajazva megint 4 réteslap (a tetején is). Nyomkodjuk le egy kicsit, hogy nagyjából vízszintes legyen.
  5. Öntsük rá a maradék szószt, szórjuk rá az magozott, aprított datolyát vagy fügét, morzsoljuk rá a fetát, hogy mindenhová jusson, szórjuk meg pirított mandulapehellyel, majd fedjük le az egészet a maradék padlizsánszeletekkel.
  6. A rakottas tetejére az utolsó 4 réteslap kerüljön, egyenként vajazva (a tetején is). Ekkor is nyomkodjuk le, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelék és nagyjából vízszintes legyen a teteje, amire a végén kerüljön egy kevés víz, permet vagy locsolás formájában.
  7. Végül egy éles késsel óvatosan vágjuk fel a baklavát (nem lesz nehéz): először 8 kockára, majd azokat megfelezve, 16 háromszögbe, és mehet a sütőbe úgy 30-35 percre, míg aranybarnára nem sül a teteje.
  8. A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, csak utána szedjük tányérokra, ekkor locsoljuk meg a szeleteket egy kevés mézzel. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 676
elküldve: 0
receptkönyvben: 107
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Padlizsános baklava, Sós-édes rétes-rakottas

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banalt
csakegygourmet / banalt Sun, 2016-05-01 14:44

Kedves Gréti!

Elkészítettem és fantasztikus lett!
Csak egy megjegyzés: talán felesleges minden lapot külön-külön megkenni, lehet, hogy elég lenne csak a felső lapokat. ?

üdv, szép napot: banalt

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2016-05-02 12:07

Kedves banalt!
Örülök, hogy ízlett! Talán csak azért kell megkenni minden lapot, hogy sütés után roppanós maradjon a baklava, amikor beleharapsz, szinte egyenként érezd a rétegeket. Üdv, Gréti

432
padlizsán 2 kis db
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
konzerv paradicsom 40 dkg
fahéj 2 kávéskanál
kapor 1 csokor
datolya 8 db
nádcukor 1 ek
1 csipet
bors 0 ízlés szerint
menta 2 tk
vörösborecet 1 ek
mandulapehely 5 dkg
feta sajt 15 dkg
réteslap 14 db
vaj 10 dkg
méz 3 ek