Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pain Paillasse - gyökérkenyér

Pain Paillasse - gyökérkenyér
Pain Paillasse - gyökérkenyér
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi vágyam volt, hogy itthon is süthessek gyökérkenyeret, mert nagyon szeretem, csak hát rémesen drága a boltban. Az elsőt a fenti adag feléből készítettem, de rögtön el is fogyott, ezért a második adagot már duplán készítettem.

Sajnos még nem tökéletes, mivel nincsenek benne olyan szép nagy légbuborékok mint a boltiban, de kétségkívül nagyon finom, és reggelire egy fél Paillasse is bőven elég. Páromnak kedvence lett, és már várja, hogy mikor sütöm a következőt.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlom mindenkorra mindenkinek. Igaz nem olyan lukacsos, mint a bolti, de laktató és finom. Egy jó gulyás mellé vagy csak úgy reggelire szendvicsnek mindenképpen. Könnyű meglepni vele a családot, a kedvest.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet vagy liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, cukrot.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a vizet úgy, hogy mindenhova jusson.
  3. Fakanállal -bár szerintem kézzel hatásosabb- jó alaposan kidolgozzuk, majd egy tálba tesszük, meghintjük liszttel a tetejét, és 10-12 órára hűvös helyre tesszük, ami lehet hűtőszekrény, de akár egy spejz is.
  4. Amikor a tészta megkelt, a sütőt 240°C-ra előmelegítjük, és egy hőálló tálban vizet teszünk a sütő aljára.
  5. A tésztát lisztezett deszkán kézzel téglalap alakúra húzkodjuk. Azért nem ajánlom a nyújtófát, mert akkor kinyomjuk belőle a levegőt.
  6. Egy tenyérnyi, kb. 10cm széles csíkokra vágjuk. Ilyenkor tehetünk bele felvágott olívabogyót vagy szárított paradicsomot, esetleg tökmagot vagy ami épp tetszik.
  7. Feltekerjük, majd a két végétől ellentétes irányban megcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  8. Amikor megvagyunk vele, rögtön a sütőbe tesszük.
  9. 15 percig sütjük gőzösen, majd ha az idő letelt, kivesszük a vizes tálat, és a sütőt visszavesszük 200°C-ra, s további 15 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 469
elküldve: 5
receptkönyvben: 76
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Musu

Mióta szakács: 2012.07.27.
6 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: svájci
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

gyökérkenyér, házi kenyér, csavart kenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu Mon, 2015-06-08 11:43

Üdvözletem.
De egy kérdés, ha valaki guténérzékeny, vagy gléuténra alergiás, finomliszt kilőve, zabpehelyliszttel, vagy valami gluténmentes liszttel helyettesítghető lenne?
Köszönöm.

Musu
Musu / Musu Sat, 2013-02-23 12:53

Szia!

Nekem 4 db lett belőle,de ha kisebbre csinálod,lehet belőle kb 5-t kihozni.Így olyan 25 dkg-sak lesznek belőle.

937
kukoricaliszt 25 dkg
finomliszt 75 dkg
víz 6 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 2 ek
4 tk