Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pain perdu, azaz az "elveszett kenyér"

Pain perdu, azaz az  "elveszett kenyér"
Pain perdu, azaz az  "elveszett kenyér"
15 perc / előkészület: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tipikus francia reggeli. Régen a szegények eledele volt, hiszen olcsó alapanyagokból készült, ám mégis egyfajta finomságot kölcsönzött az egyszerű kenyérnek.
Persze a francia szakácsok is "lecsaptak" erre az eledelre, mindenféle ízharmoniát kombinálva. Így lett szinte az összes francia étterem étlapján felfedezhető különleges desszert a szegények süteményéből.
Normandiában, Bretagne vidékén almalekvárral készítik, sőt még almaborral (le cidre) is meglocsolják a kész kenyérsütiket. Egyébként nagyon találónak tartom a bundáskenyér francia elnevezését, hiszen tényleg olyan kenyeret használunk általában bundás kenyérnek, amit másra nem nagyon, hiszen régebbi és száraz, azaz "elveszett", "elvesztett".
 

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Optimális esetben csoki helyett használhatunk nutellát, esetleg kevés aszaltgyümölccsel, friss almakockákkal, darabos gyümölcslekvárral is "tölthetjük" a pain perdu-ket.
Az igazi ínyencek mézet, juharszirupot is csorgathatnak a tetejére.
Én bagettból szoktam készíteni. A bagettet felvágom ujjnyi karikákra, az egyszerűség kedvéért (bár inkább -  szégyenszemre - a lustaság miatt), nem ragasztom össze a szeleteket, csak belemártogatom a tojásos masszába, majd a forró vajba, és a tetejüket kenem, szóróm mindenféle finomsággal. Nagyon mulatságosak a kis kenyérkörök a tányérokon, mert általában sokféle dolgot használok, és a reggelizőasztal kész szín-és ízkavalkád :-). Mint ahogyan a képen is látszik, most a "hagyományt" követtem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást felverjük a cukorral, a vaníliáscukorral, a tejjel, és fahéjjal ízesítjük (tetszés szerinti mennyiséggel).
  2. Két szelet toastkenyeret megmártunk a tojásos masszában.
  3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belehelyezzük az egyik szelet kenyeret, majd ráhelyezünk 8 kocka csokit, és befedjük a másik szelettel. Ha az egyik oldala megsült egy spatula segítségével megfordítjuk, és a másik felét is szép aranybarnára sütjük.
  4. Ugyanígy járunk el a másik két szelet kenyérrel is.

     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 77 156
elküldve: 16
receptkönyvben: 1 503
elkészítve: 36/59
Facebookon megjelent: -

szakács

Suzie

Mióta szakács: 2009.05.11.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

édes bundáskenyér, csokisbundás kenyér, francia bundáskenyér

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2014-01-27 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Ayani
Ayani Sun, 2013-09-22 12:21

Tegnap reggelire leptem meg vele a páromat. Annyit változtattam, hogy a tojásos masszába került bele nálam egy kevés vanília aroma is és a kenyerek közé Cipiripit kentem. Isteni finom volt, nagyon ízlett nekünk, sokszor lesz édes része a reggelünknek! Nagyon köszönöm, hogy ilyen jó receptet osztottál meg velünk! :)

manox
manox / manox Sun, 2013-01-27 10:32

Tetszett :D
Kicsit változtattam, ha nem haragszol. Kaláccsal csináltam, nekem bejött :D

Carrieke
Carrieke Sun, 2013-01-27 00:15

Iiiiisteni finom lett, bár kevesebb cukorral csináltam. Nagy sikere volt :D
Tapasztalat: száraz kenyérből csináljátok, különben mállik. :D

Kissy
Kissy Wed, 2012-05-02 20:49

Nem hittem benne, de végül kipróbáltam, és nagyon finom!!! :) Köszi

andimaginary
andimaginary Fri, 2011-05-13 15:15

Bonjour!
Ma reggel megcsináltam, mert mostanság amolyan franciás hangulatom van, ami az ételeket illeti. Nagyon finom és nem is olyan édes, mint amilyenre számítottam a cukor arányát tekintve (bár én barna cukrot raktam bele, meg a tej fele helyett tejszínt). A csoki kesernyés íze nagyon jól érvényesült benne és finom ropogós volt a széle.
A párom a reggeli akciómra csak Asterixet idézte ("lököttek ezek a franciák"), de neki is tetszett a pain perdu háttértörténete és természetesen az íze még inkább :)
Köszönöm a receptet, jól indult vele a napom :D

Kremy
Kremy / Kremy Sat, 2010-07-17 21:47

 Megcsináltam kevesebb vajjal,barna kenyérből,csoki helyett sűrű kakaóval,a tetejére csak egy tk méz került,így kalóriaszegényebb és finom lett:)

_eViKe_
_eViKe_ Thu, 2010-05-06 09:18

Francia sütőben is ki lehet próbálni vagy gofri sütőben? Előre is köszi a választ. Üdv: _eViKe_

animoni
animoni / animoni Thu, 2010-01-07 20:28

Ez nagyon finom!!! Ajánlom mindenkinek! Egy fárasztó munka nap után igazán ínycsiklandozó vacsora:-)

Suzie:Köszi a választ! Már nem bírtam magammal és megcsináltam, mielőtt láttam volna a válaszod! És tényleg átsül:-) Köszi a receptet!

Suzie
Suzie / Suzie Thu, 2010-01-07 19:55

Szia Kedves animoni!

Azért sül meg,mert a tojás viszont átitatja a kenyérszelet mindkét oldalát,és ahogy sül a vajban,úgy valahogy megsül a másik oldala is! Pontosan nem tudom,miért :-) De a csoki megolvad,és hmmm...mennyei lesz :-)
Üdv:Suzie

animoni
animoni / animoni Thu, 2010-01-07 16:37

 Szia!

Kérdés: Hogy fog a két kenyér közötti rész megsülni, ha azt nem érinti közvetlenül a vaj csak a csoki?Köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-09-07 22:09

Suzie: Hogy te milyen aranyos vagy :D, a kép készültekor biztos valami édességet csináltál :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-09-06 10:11

Biztos kicsi lehet a kalóriatartalma :D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-07-15 18:51

Jómagam annyira, kíváncsi voltam hogy ki is próbáltam már...
A megszokott"magyar" bundáskenyér után ez igaz különlegesség, igaz a család némi kétséggel fogadta, de győztünk. :-)))

837
kenyér 4 szelet
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 1 ek
tej 1.5 dl
csokoládé 10 dkg
vaj 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint