Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palacsinta ahogy douney készíti

Palacsinta ahogy douney készíti
Palacsinta ahogy douney készíti
25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezen a palacsintán nőttem fel. :) Anyukám mindig így készítette, számomra teljesen természetes volt gyerekkorom óta. Később, amikor átjártak hozzám a barátaim és eléjük raktam egy-egy egyszerű kakaós csodát, derült ki, hogy annyira nem is szokványos a recept. Kikerekedett szemmel hallgatták, hogy nem rakok bele se sót, se szódát vagy cukrot, de még vizet sem. Nincs túlolajozva, és igaz, hogy nem lesz hártyavékony, de szerintem is - és az eddigi közönségem szerint is - nagyon finom. Aki épp a palacsinta-korszakát éli, és ezerrel keresi a "tökéletes receptet", ajánlom próbálja ki legalább egyszer. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha a tökéletes tészta receptje a kezünkben van, már miénk a világ. Lehet sósan, édesen, bárhogy. Nekem a kedvencem az áfonyás-túrós rakott palacsinta vaníliaöntettel, de kislányként sokat kísérleteztem. Ilyen kísérlet szülötte például a pépesített banán-felvert tejszín kombó, áfonyalekvár aszalt áfonyával, karamellizált mézes banán szeletelt mandulával és persze a klasszikusok. Emellett lehet sima, rakott, torta-pl darált diós töltelékkel- formában is tálalni. Sok sikert!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a tojást egy nagy, mély tálban elkezdjük összedolgozni.
  2. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. Ne lepődjünk meg, elég híg tésztát kapunk.
  3. Olajat löttyintünk bele, és azt is eldolgozzuk.
  4. Meggyújtjuk a gázt, rajta a serpenyővel. Hagyjuk egy percig rajta, hogy jól felforrósodjon.
  5. Kevés olajat teszünk bele, majd egy evőkanálnyi tésztát a jól ismert /ha mégsem, itt a lehetőség kigyakorolni!/ koreográfiának megfelelően eloszlatunk. (Youtubo-n találtok ilyen videókat.) Ha nagyobb a serpenyő, értelemszerűen valamivel több tésztát rakunk bele. 
  6. Míg sül a palacsinta, kikészítünk egy tálat az elkészült darabok számára.
  7. Ha már a palacsinta széle levált a serpenyőről és kezd felhólyagosodni a közepén is, szép óvatosan elkezdhetjük felszedni egy spatula segítségével, majd megfordítjuk.
  8. Pár másodperc, és mehet a tálra.
  9. A többi palacsintánál már nem rakunk olajat a serpenyőbe. Ha netán mégis leragadna, kevés az olaj a tésztában, pótoljuk.
  10. Az első pár darab lehet, hogy nem sikerül tökéletesen, de idővel belejön az ember. Sok sikert! :)
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 300
elküldve: 2
receptkönyvben: 173
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

douney

Mióta szakács: 2012.07.17.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

palacsinta (sokadik), palacsinta, francia palacsinta, pancake, crepes, tejes palacsinta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Peverin
Peverin Tue, 2014-02-04 09:28

Szia! A hétvégén kipróbáltam a recepted, először csak fél adagot csináltam, mondván mi nem vagyunk nagy palacsinta evők. Na másnap csinálhattam meg a másik felét is :) Végre egy olyan recept, aminél nem szárad ki a tészta. Nagyon örülök neki, én ezentúl így készítem a palacsintát! (Annyit azért módosítottam rajta, hogy picit sűrűnek találtam a tésztát ezért kevés vizet még tettem hozzá, de semmit sem rontott rajta, így könnyebb volt vékonyabbra sütni). Köszönet a receptért! Üdv: Bea

793
tojás 6 db
tej 1 l
finomliszt 50 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl