Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paleo mézeskalács

Paleo mézeskalács
Paleo mézeskalács
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2012. novemberétől paleozunk, ezért tavaly tapasztalatlanságom okán szóba sem jöhetett, hogy valódi paleo mézeskalácsot süssek, úgy rémlik, hogy valamelyik rizslisztes verziót sütöttem meg. De az idén már nem kötöttem kompromisszumot, ezt egyébként gyermekeim sem hagyták, főként, hogy az iskolában mindig van közös mézeskalács sütés is, oda pedig egy igazán jó receptet kell vinni. Így már novemberben elkezdtük a kísérleti gyártást.

Viszont annyira frenetikus, fantasztikus, csodálatos receptet dobtunk össze már elsőre, hogy nem is kell tovább kísérleteznünk.

hozzávalók / 12 adag

Mézeskalács

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a mézzel és az eritrittel habosra keverjük, hozzáadjuk a puha kókuszolajat is.
  2. Egy másik tálban kimérjük a száraz hozzávalókat, beletesszük a fűszereket, a psylliumot és a szódabikarbónát.
  3. A két tál tartalmát összevegyítjük, és elkezdjük kézzel masszírozni a tésztát, lassan adagolva hozzátesszük a vizet is.
  4. Amikor elértük a megfelelő ruganyos állagot, betesszük a hűtőbe. (A tervem az volt, hogy következő nap látunk hozzá a szaggatásnak, de az élet úgy hozta, hogy csak 3 nappal később fogtunk neki.)
  5. Nyújtás előtt kb. 1/2 órával kivesszük a hűtőből a tésztát, hogy akklimatizálódjon, sütőpapírral letakart nyújtódeszkára tesszük a massza felét, egyszerre csak ennyivel dolgoztunk. Folpackkal letakarjuk, és kinyújtjuk, nem túl vékonyra, kb. 7-8 mm-re, majd a formáinkkal kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrjuk, újra nyújtjuk, szaggatjuk, amíg el nem fogy.
  6. 180 °C-ra előmelegített alsó-felső sütéssel sütjük 15 percig, majd gyors kenés következik. 1 tojást kikeverünk egy kevés eritrittel, és kenőtollal átpemzlizzük őket, majd visszatoljuk még 5 percre sülni a kalácsokat.
  7. Rácson kihűtjük, majd jön a díszítés. 1 tojásfehérjét 5 tk. porított eritrittel és néhány csepp citromlével keményre verünk, majd habzsákba töltjük, és kidíszítjük a kalácskákat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 331
elküldve: 6
receptkönyvben: 117
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Somandi

Mióta szakács: 2013.08.20.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogyókúra: paleolit fogyókúra
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejmentes és gluténmentes mézeskalács, karácsonyi paleo mézes, mézeskalács paleolit étrendben

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hgabcsi
hgabcsi Wed, 2014-12-10 20:47

Szia! Mandulaliszt helyett jó a darált mandula? Szezámlisztem nincs itthon, helyette valami alternatíva? Esetleg lenmagliszt?

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2013-12-18 05:30

Szia, ez nagyon erdekes. Az erythritolt "tisztan" meg nem probaltam, van mellekize?

231
mandulaliszt 30 dkg
kókuszliszt 15 dkg
szezámliszt 10 dkg
erythritol 10 dkg
méz 9 ek
tojás 2 db
kókuszolaj 3 ek
útifű maghéj 2 ek
mézeskalács fűszerkeverék 4 kávéskanál
vanília kivonat 5 csepp
víz 2 dl
szódabikarbóna 1 kávéskanál
tojásfehérje 1 db
erythritol 1 ek
citromlé 3 csepp