Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pálinkás aszaltszilvás torta Moniquetól

Pálinkás aszaltszilvás torta Moniquetól
Pálinkás aszaltszilvás torta Moniquetól
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A torta az eredeti Szatmári szilvatorta receptje alapján készült, természetesen némi változtatással, de így is óriási sikert könyvelhet el!

Nagyon népszerű lett az ismerősök, a család körében!

Nehézségi foka: nehéz, de minden munkát megér!!!

hozzávalók / 12 adag

Előkészítéshez:

A tésztához:

Marcipánkrémhez:

A díszítéshez:

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítéshez:

  1. Az aszalt szilvánkból tegyünk félre 16 szép egyforma darabot a díszítéshez. A maradék aszalt szilvákat daraboljuk fel apró kockákra, majd öntsük le a rumaromával egy tálban. Tegyük félre.
  2. Az őrölt diót serpenyőben kicsit pirítsuk le, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Sütőpapíron a 28 centis tortakarikánkat 3x körberajzoljuk. Félretesszük.

A tésztához:

  1. Az egész tojásokat gépi habverő segítségével egészen habosra felverjük.
  2. A margarint a porcukorral szintén habosra kikeverjük.
  3. Összeállítjuk a tésztánkat a következő összetevőkkel: kikevert tojások, habosra kevert margarin elegy, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek. fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só.
  4. Hozzáadjuk a keverékünkhöz a darabolt aszalt szilvánkat. Jól elkeverjük.
  5. Végül hozzáadjuk a tönkölylisztet. Eldolgozzuk benne a lisztet, de ne sokáig kevergessük, mert hamar összeállhat a tésztánk.
  6. 3 részre elosztjuk a tésztánkat a megrajzolt sütőpapírjainkra, és körkörös mozdulatokkal, habkártya segítségével elsimítjuk a tésztákat.
  7. Megsütjük egyenként a lapokat előmelegített sütőben, 180' fokon, 10 percig. Sütőből kivéve a papíron kihűtjük.

Marcipánkrémhez:

  1. A tej kétharmad részét a cukorral felforraljuk, majd tűzről levéve belereszeljük a marcipánt, elkeverjük benne.
  2. Külön a tojássárgáját elkeverjük a maradék hideg tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejhez. Picit visszatesszük a tűzhelyre, és tovább kevergetve besűrítjük. Vigyázat, könnyen leég! Félretesszük, kihűtjük.
  3. A tejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet, és tovább keverve hozzáadjuk a csomag zselatinfixet. Hűtőbe tesszük összeállításig.

Csokikrémhez:

  1. A kakaóport a cukorral és 1 dl vízzel felforraljuk, majd beletördeljük a csokoládét. Tovább kevergetve 2 percig tovább hevítjük, amíg besűrűsödik. Tűzről levéve kihűtjük.
  2. Következő lépésben ugyanúgy járunk el, mint a marcipánkrémnél. A tejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet, és tovább keverve hozzáadjuk a csomag zselatinfixet. Hűtőbe tesszük összeállításig.

A torta összeállítása:

  1. Amilyen tálcán akarjuk tálalni a tortánkat, rátesszük az első tortalapot, természetesen lehúzzuk róla a sütőpapírt. Pálinkába mártjuk ecsetünket és 1-1 mozdulattal végighúzzuk a lapon. Ne áztassuk át teljesen a lapokat! Megkenjük házi szilvalekvárral. Megszórjuk előzőleg megpirított dióval.
  2. Következő lépésben mehet rá a marcipánkrémünk kétharmada. Elkenjük.
  3. Rátesszük a következő tortalapot. Sorrendben ugyanúgy járunk el, mint az első szintünkkel: pálinka+szilvalekvár+dió... Erre a rétegre rákenjük a csokikrémünk kétharmadát.
  4. A harmadik lapot is feltesszük, és ismétlődnek a folyamatok: pálinka+ szilvalekvár+ dió... A maradék 1-1 harmad krémünket elegyítve (márványosan) felvisszük.

A díszítéshez:

  1. A díszítéshez a tejszínt felverjük, kevés habbal a torta oldalát bekenjük, vagy, ha esetleg maradt krémünk akkor azzal is jó.
  2. "Bepanírozzuk": bevonjuk a torta oldalát pirított mandulával. Helyettesíthetjük darált pörkölt dióval is.
  3. A torta tetejét tejszínrózsákkal felosztjuk 16 részre. Végül aszalt szilvával, dióval díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 618
elküldve: 1
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

MonaChef

Mióta szakács: 2014.09.13.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvatorta, diós-pálinkás-aszaltszilvás torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Mon, 2018-11-12 14:17

Kedves MonaChef!
A " 0.3 dkg aszalt szilva" max. 2-3 db lehet! Valójában mennyi az aszalt szilva mennyisége? Lehet, hogy a receptben 30 dkg akart lenni? Szeretném elkészíteni.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2018-11-12 21:46

Kedves Mamokam0129!

Valószínűleg 30 dkg aszalt szilváról van szó, köszönjük a jelzést, korrigáltuk a mennyiséget.
Üdvözlettel:

Nosalty

639
dió 7 dkg
aszalt szilva 30 dkg
rumaroma 30 ml
margarin 12 dkg
porcukor 12 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 4 db
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 14 dkg
1 csipet
fahéj 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
növényi tejszín 3 dl
tej 1 dl
marcipán 15 dkg
tojássárgája 4 db
barna cukor 2 ek
zselatinfix 1 csomag
növényi habtejszín 3 dl
barna cukor 3 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
étcsokoládé 5 dkg
zselatinfix 1 csomag
aszalt szilva 8 dkg
dió 0.5 marék
mandula 5 dkg
növényi tejszín 3 dl