Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pálinkás szilvás lepény

Pálinkás szilvás lepény
Pálinkás szilvás lepény
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy barátnőm anyukája csinált mindig finom szilvás lepényt, az a recept már elkallódott, de arra emlékeztem, hogy fél kiló túró kellett bele és nagyon kevés liszt. Szóval úgy 3-4 éve kísérleteztem ki ezt a tésztát, részben emlékezetből, részben saját gyakorlatomra hagyatkozva. Ha jól emlékszem ez a tészta 4. próbálkozásra sikerült. Meghagytam a "próbálkozós", spirálfüzetből kitépett lapot... hát vicces, hogy mennyi javítás van rajta. Ha lehetőség lenne itt több képet csatolni, akkor feltenném a beszkennelt változatát...biztos Ti is megmosolyognátok. Fogadjátok szeretettel a kozmetikázott változatot!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük. Meglocsoljuk a szilvapálinkával, megszórjuk a porcukorral és a fahéjjal.
  2. A magas falú tepsit kikenjük 3 dkg vajjal és kiszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. Ennél a süteménynél ne sütőpapírt használjunk. 3 dkg vaj puha legyen, 10 dkg vaj hideg, kemény. Tepsi mérete: 26 cm X 36 cm. Sütőt bemelegítjük 180 fokra.

Tészta összeállítása

  1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a csipetnyi sót. Keverőtálban, robotgép segítségével kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és végül a túróval. Ehhez adagoljuk kanalanként a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tésztába.
  2. A tészta felét a tepsibe tesszük, erre következik a szilva fele, rásimítjuk a tészta másik felét és erre pedig a szilva másik felét. Ezt a második szilvaadagot szép sorba helyezzük el, kicsit megdöntve (képen balra lent). Megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a 10 dkg hideg vajból kis darabkákat farigcsálunk a tetejére.

Sütés

  1. Hagyományos gázsütő esetén középső bordamagasságon, közepes lángon, 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk rá sütőpapírt. Lehetetlen megvárni, hogy teljesen kihűljön, langyosan is szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26x36x5 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 000
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Szilvás lepény, Szilvás lepény túrós kevert tésztából, szilvás pite túróval

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

525
szilva 80 dkg
pálinka 2 ek
porcukor 3 ek
fahéj 1 kávéskanál
finomliszt 6 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
tojás 3 db
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 10 dkg
tehéntúró 50 dkg
zsemlemorzsa 4 ek
vaj 13 dkg