Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palóc túrós lepény

Palóc túrós lepény
Palóc túrós lepény
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem kívánságára készítettem el ezt a finom túrós lepényt. A nálam felhasznált hozzávalókkal -az elpárolgást is beleszámítva- 100 gramm 267 kalóriát tartalmaz.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Töltelék

Tetejére

ajánlat

Én először kinyújtottam a megkelt tésztát, és ameddig másodszor is kelt, addig kevertem össze a tölteléket.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 1 dl tejet, 0,5 dl vizet és 1 dkg kristálycukrot összekeverünk, meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A zsírt a liszttel és a csipet sóval összemorzsoljuk. Hozzátesszük a tojásokat, a tejfölt, 4 dkg kristálycukrot, 20 g olajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, annyira, hogy a tál szinte tiszta legyen.
  3. A tálat kicsit megszórjuk liszttel, beletesszük a tésztagombócunkat, és meghintjük liszttel.
  4. Meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük.

Töltelék

  1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és egy nagyobb csipet sóval megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, és még forrón megtörjük. Kihűtjük.
  2. A túrót, a kihűlt tört krumplit, a tejfölt, a tojásokat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrokat, a reszelt citromhéjat összekeverjük. Nem kell, hogy pépes legyen!
  3. A megkelt tésztát sütőpapíron kinyújtjuk tepsi méretűre. Az 5-ik tojást felütjük, és a kinyújtott tészta széleit körbekenjük vele. A tészta közepét megszurkáljuk villával. 15 percig kelesztjük még így.
  4. A tölteléket rásimítjuk a tésztára.

Tetejére

  1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk kb. 1 órára.
  2. A töltelék tetejét megkenjük olvasztott zsírral, majd a maradék tojással.
  3. Megszórjuk az őrölt fahéjjal, majd a mazsolával.
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet levesszük 160 fokra, és további 20 percig sütjük.
  5. Langyosan felkockázzuk, és tálaljuk ezt a nagyon finom lepényt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x38 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 8 956
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós sütemény, túrós pite, túrós lepény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

690
finomliszt 50 dkg
mangalica zsír 4 dkg
tojás 2 db
tejföl 4 dkg
élesztő 5 dkg
tej 1 dl
víz 0.5 dl
cukor 5 dkg
1 csipet
napraforgó olaj 20 g
tehéntúró 1 kg
cukor 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 14 dkg
burgonya 55 dkg
tojás 2 db
mazsola 5 dkg
mangalica zsír 4 ek
fahéj 1 ek
tojás 1 db