Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palócos sertéstokány

Palócos sertéstokány
Palócos sertéstokány
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran készítek hétvégére tokányt vagy egyéb szaftos ételeket, mert többféle köret illik hozzájuk. Ma például bulgurral tálaltam, mert a héten már főztem rizst meg tésztát is. A palócos elnevezés a zöldbabra utal, ezért lett ez a neve. Egyébként nem tudom, létezik-e 'palóc tokány', de a palócgulyást (palóclevest) is szeretem beiktatni a hétvégi menübe.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bulgurral tálalom, amit kétszeres mennyiségű, sós vízben főzök puhára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 evőkanál zsírban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott és befűszerezett húst.
  2. Amikor a hús kifehéredett, rákarikázzuk a vöröshagymát, és fedő alatt lassan pároljuk. Nem kell vizet adni hozzá, mert a hús szépen levet ereszt.
  3. Amikor elpárolgott a leve és már pirulni kezd, -félig megpuhult-, hozzáadjuk a zöldbabot is, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Félig lefedve főzzük tovább.
  4. Amikor a bab is és a hús is megfőtt, elkeverjük a tejfölben a mustárt, a keményítőt és a citrom levét, majd behabarjuk vele az ételt, és egyet forralunk rajta (ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés vizet).
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 11 982
elküldve: 1
receptkönyvben: 110
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

emóció

Mióta szakács: 2014.06.05.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldbabos sertéstokány, tejfölös-mustáros sertéshús zöldbabbal, zöldbabos tokány

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-02-06 17:11

Kedves Emóció!
Nagyot nem tévedtél, ugyanis a hűvösebb és nedvesebb Nógrádban a bab kiválóan érezte magát. Ezt pedig bőséges terméssel hálálta meg, amit a jó palócok ( szegények lévén ) sok zöldséggel együtt jóízűen elfogyasztottak. A sok domb és a hűvösebb éghajlat miatt a vidékre jellemző volt a legeltetéses állattartás. Ami a sok tejtermék használatát is jelentette. Összegezve, az ízvilággal egyáltalán nem nyúltál mellé:
Zoli

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-02-06 17:18

Most olvastam el a küldött weboldalt. Teljesen alátámasztja az általam előbb leírtakat. Amennyiben érdekelnek a régi ételekkel kapcsolatos dolgok, szíves figyelmedbe ajánlom Vinkó József " Szellem a fazékból " című könyvét. Nagyon tetszik stílusa és a tartalma is. Legegyszerűbben a " Heti Válasz " kiadójától tudod megvenni.
Zoli

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-02-06 13:15

Kedves Emóció!
A " palócleves "- nek csak annyi köze van a palócokhoz, hogy a " Nagy Palóc", Mikszáth Kálmán tiszteletére nevezték el. A neves írónk egy ideig országgyűlési képviselő is volt.
Az ülések szüneteiben, a többi képviselőhöz hasonlóan kijárt a környékbeli vendéglőkbe ebédelni. Gyakran megfordult az "István Főherceg Szállodában ", ahol Gundel János volt az étterem tulajdonos - főszakácsa . Mivel mindketten nagyon szerették a gyomrukat, egy alkalommal az általa nagyon szeretett és tisztelt Mikszáthnak kedveskedve kitalálta és megfőzte ezt a levest. Eredetileg marhahúsból készült.
Röviden ennyit a palóclevesről. Természetesen az ételeid elnevezésével szabadon engedheted a fantáziádat. Hasonlóan szoktam én is tenni.
További sikeres sütés - főzést és sok jó receptet kívánok:
Zoli

emocio74
emóció / emocio74 Fri, 2015-02-06 13:45

Kedves Zoli! Köszönöm a felvilágosítást. Érdekes ez a történet Mikszáthról és Gundelről, ebből kifolyólag nevezhették volna gundelgulyásnak is a palóclevest, amit jómagam is marhából készítek. :-) Ebben az esetben azért próbáltam utalást tenni a palóclevesre, mert régebben találtam zöldbabos ragu recepteket 'palócos' névre keresztelve. Azt gondoltam, arra a tájegységre lehet jellemző ez a párosítás. De ezek szerint nem biztos, hogy a 'Jó palócok' zöldbabbal tömték magukat. :-) .

662
sertéscomb 80 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 1 gerezd
magyaros fűszerkeverék 0 ízlés szerint
zöldbab 30 dkg
dijoni mustár 1 teáskanál
tejföl 2 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
erdélyi szalonna 10 dkg
étkezési keményítő 1 csapott ek
víz 3 dl
sertészsír 2 ek