Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pampuska (Krumplis lángos 4.)

Pampuska (Krumplis lángos 4.)
Pampuska (Krumplis lángos 4.)
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rakott krumpliból mindig kimaradt pár szem krumpli, amit már sehogyan sem tudtam rárakni, de kidobni is sajnáltam. Párom ötlete volt, hogy a maradék krumpliból csináljuk meg ezt a lángost vacsorára. Nagyon laktató étel, így teljes fogásként is megállja a helyét.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A mártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit sós vízben puhára főzzük, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Ha úgy érezzük, hogy nem volt elég sós a víz, amiben a krumplit főztük, a tésztába utólag még lehet rakni sót, vagy vegetát.
  2. Míg a krumpli fő, addig a mártást el lehet készíteni, aminek jó, hogyha egy kicsit a hűtőben áll, hogy összeérjenek az ízek. Ehhez egy tálban összekeverjük a mártáshoz valókat: a tejfölt a majonézzel és a mustárral kikeverjük, majd beletesszük a fokhagymát, ezután keverjük hozzá a cukrot és a citromlét, a pirospaprikát pedig mindenki ízlés szerint tegyen bele (ha valaki csípősebben szereti, az tehet bele csípős paprikát is). Fontos, hogy amíg készítjük a mártást, mindig kóstolgassuk! Ezután berakjuk a hűtőbe.
  3. A krumplit hagyjuk kihűlni. A lényeg, hogy ne legyen forró, amikor hozzátesszük a lisztet.
  4. Amikor a krumpli kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, és beleütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a sót, a  borsot, a vegetát és a köményt.
  5. A legnehezebb fázis a keverés; robotgéppel, a dagasztó keverőket használva addig keverjük, míg homogén nem lesz a tészta. Először darabos lesz, majd csak aztán kezd el összeállni a tészta. (Akkor jó, ha minden oldalon odaragad a keverőtálhoz.)
  6. Ezután lisztezett evőkanállal kb. fél evőkanálnyit kiszaggatunk és egy tál lisztbe rakjuk az így kapott halmot. (A tészta nagyon ragadós!) Lisztben átforgatjuk, majd lisztes kézzel kb. fél cm vastagságúra kilapogatjuk, és egy tálcára tesszük, míg nem sütjük. A fenti lépést addig ismételjük, amíg elfogy a tészta.
  7. Egy serpenyőben bő, forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
  8. 10 perc hűlés után a mártással együtt tálaljuk.


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 32 332
elküldve: 1
receptkönyvben: 223
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

animoni

Mióta szakács: 2009.10.17.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

burgonyás lángos

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyuszuli
nyuszuli Mon, 2014-12-29 16:05

Szegény nagymamám, mikor kislány voltam, ezt csinálta folyton, mert ez volt a kedvencem. Es nekünk is pampuska volt és marad is az :)
Koszonom a receptet!

sziszatinoge
sziszatinoge Tue, 2012-02-28 19:23

Sziasztok!

Az én nagymamám 80 éves,és nálunk is ez a neve:pampuska:)pedig nem szlovákiai:::)))isteni egyébként!

mancuri
Mancuri / mancuri Sun, 2011-11-13 19:56

Nagyon jol nez ki ez az etel. Annyit szeretnek csak hozza fuzni, h a pampuskanak semmi koze a krumplis langoshoz. A pampuska magyarul fankot jelent. Szlovak szo.Mi is igy hivjuk otthon(del-nyugat szlovakiaban) Kikereshetitek a googleban is. Kivancsi lennek, h hol hivjak pampuskanak a langost. Nagyon erdekes... :}}} Mindenesetre mindenkepp elkeszitem ezt a receptet. Nagyon fincsinek nez ki.

periscope
periscope / periscope Mon, 2013-02-18 19:14

Sziasztok!
Nálunk Vajdaságban az édes fánkot mondjuk pampuskának (de fánknak is), a lángos az lángos, a panírozásból kimaradt tojás és morzsa keverékét pedig puffancsnak hívjuk.

De ez is helységtől függően változó. Pl. a sűrű palacsintatésztába kevert almát kisütve lábatlan tyúknak hívjuk. :-) :-)

Végül is nem az a lényeg, hogy mi a neve, hanem az, hogy nagyon finom!!

Üdv. Erzsi

csuricsibe78
csuricsibe78 Thu, 2011-06-16 13:49

Sziasztok!
Ezt az ételt nálunk is gánicának nevezik és nagyon örülök,hogy rátaláltam a receptedre:) Én lekvárral imádom enni,párom inkább fűszeresen,tejföllel....a lényeg,hogy nagyon finom,bárhogy is hívják:) Köszi a receptet!:)

Müszi
Müszi Wed, 2010-05-26 16:02

Sziasztok !
Képzeljétek felénk meg az így készített krumplis lángost "gánicának" nevezik. Fogyasztják édesen pl. lekvárral, de feltétnek is. Bár tudom, hogy a gánica egyes vidékeken másféle ételt takar.
Örök igazság: "ahány ház, annyi szokás" és annyi íz !
Üdv: Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-11-15 12:07

Hello! A recept nagyon jó, biztosan fonom is.
Ám egy megjegyzés, ha szabad: a pampuska nem krumplis lángos, hanem fánk.
Köszönöm.

animoni
animoni / animoni Tue, 2009-11-17 10:55

 
Szia!
Mivel ezt a receptet páromon keresztül ismertem meg, ezért azt a nevet adtam neki, amit ő is használ rá. Nálunk a pampuska a panírozásból kimaradó tojás és liszt összekeverve és kisütve. Ezt az ételt meg krumplis pogácsának hívják mifelénk. A krumplis fánk az nálunk farsang környékén szokott lenni, és az édes.

1124
burgonya 60 dkg
finomliszt 30 dkg
tojás 3 db
3 kk
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl
tejföl 2 dl
majonéz 3 ek
mustár 2 tk
fokhagyma 2 gerezd
cukor 0.5 teáskanál
citromlé 1 tk
fűszerpaprika 2 kk
bors 0 ízlés szerint