Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pándi meggytorta szelbarbi konyhájából

Pándi meggytorta szelbarbi konyhájából
Pándi meggytorta szelbarbi konyhájából
77 perc / előkészület: 40 perc főzés: 25 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyu kedvence az a torta, nagy elhatározásom volt, hogy az 50. születésnapjára elkészítem neki. Sajnos az oldalon talált receptek hiányosan voltak, úgyhogy egy kicsit tovább kellett kutakodnom, hogy megtaláljam az igazit, de végül sikerült. Kicsit féltem tőle, hogy előszörre hogyan fog sikerülni, ráadásul a nagy napig már nincs lehetőség másikat venni, készíteni, de szerencsére nem fogott ki rajtam, mindannyiunk szerint cukrászdai színvonalúra sikerült. Megjegyzés: a piskóták sütésénél kicsit trükköznöm kellett, mert nincs 3 egyforma méretű kapcsos tortaformám, és ha lenne, akkor sem tudnám az összeset egyszerre sütőbe tenni, így a 24 cm-es forma alját külön-külön 3 ív sütőpapíron körberajzolatam, és a megfordított lapokra kentem a piskóta tésztát. Ez egyébként tudom hogy vétek, de (szerencsére a tészta jól viselte) a sütőpapírokat 3 tepsibe tettem, és hőlégkeverésen sütöttem meg őket egyszerre, így nem estek össze, és csak a szélük száradt ki egy kicsit, amit úgy is körbe kellett vágni, hogy visszaférjenek a rétegzéshez a tortaformába.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

Az alapkrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Rajzoljuk körbe a tortaformánk alját egy csík sütőpapíron, és ezt még kétszer ismételjük meg.
  2. A tojások sárgáját a cukorral vízgőzön, folyamatosan kevergetve melegítsük csípősre, majd levéve a gőzről fehéredésig verjük.
  3. A meggyet daráljuk le, vagy tegyük robotgépbe, és szecskázzuk darabosra, majd keverjük össze az olajjal, vajjal, tejjel és a citrommal.
  4. Szitáljuk bele a száraz alapanyagokat (a lisztet, sütőport, és a fahéjat), jól keverjük ki.
  5. Közben a tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá, majd óvatos, széles mozdulatokkal forgassuk a tésztába.
  6. A tésztát osszuk 3 felé a sütőpapírokon, és 210°C-os sütőben hőlégkeverésen süssük 12 percig (néha azért nézzünk rá, nehogy túlsüljön és kiszáradjon). A kisült piskótákat porcukorral behintett sütőpapírra borítsuk rá, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt, és hagyjuk őket kihűlni.
  7. Az alapkrémhez öntsük lábosba a tejet, a mascarponét és a cukrot, és forraljuk fel, és tördeljük bele a fehér csokoládét.
  8. Ha újra felforrt, a krém tegyük takarékra a főzőlapot, és vékony sugárban öntsük hozzá a tojások sárgáját, miközben gyorsan kevergetjük, nehogy rántotta legyen belőle. Sűrűsödésig kevergetve melegítjük a krémet.
  9. A 20 dkg tejszínhabból habot verünk, és közben elkészítjük a zselatint. Az eredeti recept szerint egy rész zselatin és 6 rész víz keverékéből kell használnunk 4 dkg-ot. (Ezt pontosan kimértem, nálam 1 ek. zselatinhoz 6 ek. víz elegye pontosan 4 dkg-ot adott ki.) A zselatint és a vizet öntsük egy csészébe, és tegyük be a mikróba alacsony fokozaton épp csak annyi időre, hogy a zselatin feloldódjon (NEM KELL FORRALNI).
  10. A tojásos alapkrémhez csurgassuk hozzá a feloldott zselatint, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
  11. A meggykrémhez a meggyet daráljuk le, egy lábasban a meggylevet a keményítőt, a cukrot, a fahéjat és a citrom levét és héjét is sűrűre főzzük össze, majd keverjük bele a darált meggyet is, és rottyantsunk rajta még egyet.
  12. A betöltéshez a piskótakarikákat vágjuk körbe, hogy visszaférjenek a tortaformába. A forma aljába tegyünk egy piskótalapot, simítsuk rá a meggykrém felét, majd erre az alaprém harmadát. Ebben a sorrendben ismételjük meg még egyszer a rétegzést, a tetejét fedjük az utolsó piskótalappal, és kenjük meg az utolsó adag alapkrémmel, és tegyük hűtőbe dermedni 3-4 órára.
  13. Ha a krém már "megkötött" a zselatintól, egy éles késsel válasszuk el a tortát a formától, és kapcsoljuk le az oldalát. A szabad oldalakat hintsük be pörkölt-darált dióval. A tetejét húzzuk át egy réteg tejszínhabbal, nyomjunk 16 habrózsát a torta szélére, amiket egy szem meggyel, marcipánlevéllel és csokilappal díszítsünk.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 715
elküldve: 7
receptkönyvben: 315
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

szelbarbi

Mióta szakács: 2011.10.18.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

meggyes-fehércsokis-mascarponés torta, 2009 az Ország tortája, országtorta, tejszínes meggytorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-05 22:20

Nagyon guszta, szerintem klasszabb, mint a cukrászdai, nagyon ügyes vagy, és biztos, hogy finom is.:-O
Köszönöm, hogy feltetted.:-O
Éva-Anyóca

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Thu, 2012-12-06 20:52

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon köszönöm, kedves, dícsérő szavaid. Nagyon jól esik, főleg Tőled :)
szelbarbi

985
tojás 3 db
cukor 17 dkg
meggy 14 dkg
tej 2 ek
napraforgó olaj 1 dl
vaj 7 dkg
finomliszt 19 dkg
sütőpor 1 csomag
fahéj 2 csipet
citrom 0.5 db
tej 2 dl
cukor 8 dkg
tojássárgája 5 db
fehér csokoládé 7 dkg
mascarpone 15 dkg
habtejszín 20 dkg
zselatin 1 ek
víz 6 ek
meggy 36 dkg
meggylé 2 dl
étkezési keményítő 3.5 dkg
cukor 7 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.25 citromból nyert
fahéj 2 csipet
brandy 6 ml
habtejszín 2 dl
meggy 10 dkg
marcipán 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
dió 2 marék