Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pane

Pane
Pane
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kiváló receptet Dolce Vita oldalán találtam. Ki tudna többet az olasz kenyerekről, ha nem ő. Nem vagyok lusta,- főleg nem, ha kenyérsütésről van szó,- de ezek az olaszok a kenyereikben is az egyszerű (de nagyszerű) megoldással, kevés munkával elkészíthető gyönyörűséget alkották meg. Olyan könnyű, légies kenyérke lett belőle, hogy szinte nem is volt súlya. Mit mondjak, hamar a fenekére vertünk.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egyszerűség kedvéért egy nagy kelesztőtálban vizet és a tejet kézmelegre langyosítjuk, elkeverjük benne a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy az szépen megkeljen.
  2. Utána belekeverjük a sóval elkevert lisztet. Nagyjából összekeverjük, de nem kell kidolgozni. A tál oldalát és a tészta tetejét megkenjük 1 ek olajjal, hogy ne ragadjon oda.
  3. A tésztát másfél órán át kelesztjük langyos helyen. Mikor már nagyon megdagadt, újra átkeverjük fakanállal, vagy olajos kézzel és újabb másfél órát kelesztjük.
  4. Ha újra megkelt (nagyon ki szeretne már tolakodni ekkor a tálból), lisztezett deszkára/ vagy olajozott munkalapra borítjuk, négy fele vesszük a tésztát. Mindegyikből cipócskát hajtogatunk. (Fel szoktam tekerni, majd 90 fokkal elfordítva újra feltekerem, és még 1-2-szer.)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket nagyon távol, mert több mint duplájára dagadnak. Tetejüket 1 ek olajjal bekenjük és folpackkal letakarva újabb egy órát kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 220-230 fokra hőlégkeverésen. A sütő aljába vízzel félig telt tepsit teszünk. A kenyereket 20 perc alatt gőzben megsütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 947
elküldve: 7
receptkönyvben: 150
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

olasz kenyérke, tönkölylisztes kenyérke

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

370
finomliszt 40 dkg
tönkölybúza liszt 35 dkg
víz 5 dl
tej 1 dl
méz 1 ek
friss élesztő 3.5 dkg
2 tk
napraforgó olaj 2 ek