Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paneer - házi indiai tejsajt

Paneer - házi indiai tejsajt
Paneer - házi indiai tejsajt
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt a sajtot. Itthon is ismert, elkészítésének, ízesítésének számtalan módja létezik. És nagyon egyszerű, valamint gyors.
Most az indiai fajtát a paneer-t vagy panirt próbáltam ki, köztudottan vonzódom a gasztronómiájukhoz.
Fogyasztható frissen, grillezve, húsokba töltve - nem olvad. Sózni ugyan nem próbáltam, de lehet, hogy ráférne egy kicsit, mert elég jellegtelen az íze elsőre. 
A belőle készült étel - mert hogy van olyan is - hamarosan felkerül. A neve palak paneer.

hozzávalók / 1 adag

  • 1 l tej (100 g sajthoz)
  • 0.5 teáskanál citromsav (vagy egy fél citrom leve, vagy 1 szűk ek 20%-os ételecet)
  • 1 teáskanál garam masala
  • 0.5 tk cayenne bors (chilipor)
  • 2 szál menta (ez lehet bármi más: koriander, petrezselyem)
  • 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)

ajánlat

pH besorolás: enyhén savasít
Fontos, hogy amikor súlyt teszünk a sajtra, ügyeljünk, hogy az 1-2 kilónál ne legyen sokkal nehezebb, különben a sajt túlságosan tömör lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a citromlé kivételével, az összes többi összetevővel felforraljuk, közben néha kevergessük, ne fusson ki.
  2. Ha felforrt, vegyük kis lángra és öntsük hozzá a citromlevet vagy ecetet. Ha nem kezd el kellőképpen túrósodni, nagyon keveset még adhatunk hozzá valamelyik savból. Közben kevergessük. Akkor jó, amikor a megmaradó savó egészen zöldessárga színűvé és tisztává válik. Ha túl sok savat teszünk hozzá, a sajtunk a végén morzsálódni fog.
  3. Amikor már kellőképpen kicsapódott, tiszta ruhába szűrjük át, majd ültessük szitára, és 1 órán át hagyjuk kicsepegni.
  4. Ezután kész, lehet szeletelni, fogyasztani.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 27 847
elküldve: 5
receptkönyvben: 572
elkészítve: 15/24
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
mikor: mindig
alkalom: húsvét
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel

egyéb elnevezések

indiai sajt házilag

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-09-15 06:40

Ezt most megcsinaltam. Nagyon-nagyon orulok ennek a receptnek, egyszeru, finom es olcso. Nekem 1liter tejbol 18dkg lett. En csak fokhagymaval es soval izesitettem, de ki fogom probalni mas fuszerezessel is. Nagyon szepen koszonom.
Ja, es a legfontosabb amit szeretnek kozolni mindenkivel aki nem tud hozzajutni hazi tehentejhez, hogy UHT tejbol csinaltam, es friss citromlevel.
Veronika

daker2162
daker2162 Fri, 2012-08-10 22:31

Az UHT az Ultra High Temperature rövidítése, ami ultra-pasztőrözést jelent. Ez abból áll, hogy a terméket nagyon magas hőmérsékleten kezelik, nagyon rövid időre (135 °C-on, 2-4 másodpercet), ami után szobahőmérsékletre hozzák.

Ez a kezelés elpusztítja a mikroorganizmusokat a termékből, de a tej megtartja tápláló értékét, az ásványokat és a vitaminokat. Ezért az UHT tej természetes, nincs benne tartósítószer, a legjobb minőségű, megtartja frissességét hosszú időre, anélkül, hogy le kellene hűteni felbontás előtt vagy után.

daker2162
daker2162 Fri, 2012-08-10 22:29

Valaki el tudná magyarázni nekem légyszives, hogyan kell megoldani ezt a "súlyt teszünk a sajtra" dolgot. SZitában marad a sajt, aztán ?... Köszönöm.

Margosz
Margosz Sat, 2011-07-23 11:40

Ha tehetitek, házi tejből készítsétek el. 1,5 literből kb. 30 dkg sajtot kaptam.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-06-08 21:42

Kecsketejből még nem próbáltam, de hasznos a tapasztalat, köszi! Örülök, hogy ízlett! :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-06-08 21:42

Kecsketejből még nem próbáltam, de hasznos a tapasztalat, köszi! Örülök, hogy ízlett! :-)

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-05-26 13:26

Eszter!
Ez nagyon szuper!Kipróbáltam és nagyon gyors nagyon finom.Köszönöm szépen!
Bogi:o)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-05-26 13:53

De jó! Kíváncsi lennék, milyn friss kecsketejből..hmmmm :-)))

petronela
petronela Fri, 2016-08-19 17:13

Kecsket tejbol keszitem.Az igaz naturon.Nagyon jo es finom.ha sulyt teszel ra(nekem egy edeny vizzel)szelheto es kemeny is.Ugyan igy keszitem az edes turot csak annyi kulonbseggel hogy kevergetem idokozonkent.Darabos lesz mint a turo.Felhasznalom sutikre barmibe amibe turo kell.Nem savanyu edes ezt ki hangsulyozom.Sajat kecsketejbol keszitem

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-05-26 15:11

Nagyon finom!!!!!Várakozáson felüli...és a vajat is elkészítettem.Ma reggel minden elfogyott pirítóssal.:)

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-05-26 15:56

Nem bonyolult!Lefölözöd a forralt lehűtött tejet leszűröd ,én gyűjtögettem 3 napig,majd bele a botmixert és tádám.......szuper vaj lett belőle.

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-05-23 13:34

Hát persze!Már nagyon várom hogy saját készítésű sajtot egyek.tejoltó hiányában a te recepted szerint fog elkészülni az első.Képzeld vajat is készítek majd.El sem hinnéd milyen egyszerű...ha kipróbálom elmesélem.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Mon, 2011-05-16 09:35

Hű. Betűsorba kértem a receptjeidet és nem találtam köztük. Még egyszer átnézem, és akkor elnézést. :-)

eltűnődöm
eltűnődöm Thu, 2011-01-20 21:57

Ez nagyon jó lett!! És gyorsan elkészíthető! Én pici sót tettem hozzá és zöldfűszert. Köszönöm :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-01-20 22:06

Így is van, úgy lehet variálni, ahogy csak szeretnéd.
Örülök, hogy jól sikerült! :-)
Eszter

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-01-20 17:27

Tejsajt? Miért, a sajt úgy egyébként nem tejből készül? :-))

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-01-20 17:34

A tejsajt a sajtok egy fajtája.
Az, ami a fehérje kicsapatásával, de erjesztés, oltóanyag nélkül készül.

osztriga
OsztriGa / osztriga Sat, 2010-11-06 10:24

Hahó, ez olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni!!! Gratulálok a recepthez!!! Én tettem bele sót is, és inkább zöld borssal készítettem, valami isteni!!!
Köszönöm!! Mindenkinek ajánlom!
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-11-06 10:41

Jaj, de örülök!!!
Köszi! Akkor jól sikerült a sörözgetés... :-)))

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2010-11-04 13:56

Nekem már bent gondolkozik a spejzban... Két literből álltam neki, és bizony eléggé keveselltem a túrósodást, így aztán tettem bele még ecetet...de ezzel vigyázni kell, mert nagyon becsapós!!! Alig kering az alján némi kis kicsapódott gömböcke, erre az ember lánya gondolja: no, ez az az eset amikor kell még bele egy kis sav... de nem lesz tőle több túró, csak savanyodik... Mivel 1 literből 10 deka várható, így az belátható, hogy ez nagyon kevés rész a tejből. Szóval nem ugrik össze az egész egy nagy túróvá..mint ahogyan én vártam. :D Én tettem bele sót. Sör mellé szánom.
Ha megkóstoltuk, beszámolok. Izgatottan várom az eredményt. Szerintem nem lesz olyan szép, mint itt a képen, mert az oldalát nem tudtam egyenletesre igazítani, és formálni csak fölülről formálja a súly...
T.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-11-01 23:25

Ez nagyon érdekes recept! Valamikor lehet rászánom magam a kipróbálásra, most mindenesetre elmentettem! Puszi: Mrs Smith

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-10-31 13:08

Szia Eszter! Szerinted UHT tejből is megcsinálható? Friss az is, csak valahogy tartósítják 21 napra...viszont nem tudom, hogy mi "élet" marad még benne... gondolom leginkább friss házi tej kellene hozzá, ugye?

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-10-31 19:54

Szia Osztriga!
Nyugodtan próbáld meg UHT tejből. Az, hogy élet nem sok van benne, itt nem sokat számít, mert itt a tejfehérjére van szükség. Az meg benne marad. Én, adnék hozzá még egy kis habtejszínt, hogy feljavítsam - semmiképp sem főzőset.
És indulhat a móka. :-)
Esetleg majd írd meg, hogy sikerült UHT-val.
Eszter

575
tej 1 l
citromsav 0.5 teáskanál
garam masala 1 teáskanál
cayenne bors 0.5 tk
menta 2 szál
fokhagyma 1 gerezd