Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone 2.

Panettone 2.
Panettone 2.
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Otthon is elkészíthető változata az olasz karácsonyi kalácsnak. Persze sosem lesz olyan, mintha Olaszországban ennénk, de kicsit talán hasonlít rá...

Eredete, nagyjából, mint majdnem minden olasz ételnek, egy sztorira nyúlik vissza. Azt mondják egy karácsonyi vacsorán felszolgálni készült elrontott desszerttel kezdődik a történet, az esemény házigazdája, mentve a menthetőt, az elrontott édességet felhasználva alkotta meg ezt a kalácsot, ezzel igyekezett bevágódni a főméltóságú vendégseregnél. Olyannyira sikerült a dolog, hogy a vendégek élénken érdeklődtek az édesség iránt és kérdezték, mi volt az. A szakács tétlenségében csak annyit tudott mondani: Pane de Toni - azaz Toni (a házigazda) kenyere. Így lett belőle Panettone. Az olaszok azóta ezt eszik karácsonykor. Persze lehet máskor is kapni, de panettoni fogyasztása nem karácsonykor, gyalázatnak számít. :-)

Ez itt sajnos csak a "gyorsított" változat. Bár az eredeti közel 2 napig (vagy akár hetekig) tart, még ennek az expressz verziónak az elkészítése is kicsit bajos, de az összmunka vele kb. 20 perc, a többi csak a sütés és a kelesztés. Ez utóbbit érdemes rendesen kivárni, különben nem lesz szép a tészta - mint kelt tésztáknál logikus.
Azalatt meg csinálhatunk mást. :-)

Megéri a fáradságot.
Ennél a sütinél érvényes a "sosem lehet tudni". Több, különböző sütőben sütöttem már, mindegyiknél más volt a sütési idő. Nagyon ügyeljünk rá.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Élettani hatása: erösen savasít!
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejbe tegyünk teáskanálnyi cukrot és lisztet, majd az élesztőt, a bort és keverjük simára. Futtassuk fel. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal.
  2. Adjuk hozzá egyszerre a tojássárgáját, a már kicsit kihűlt olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
  3. Kézzel dolgozzuk ki szépen a tésztát (kb. 5-10 perc). Elég lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk majd.
  4. Langyosítsuk be a sütőt jó kézmeleg hőmérsékletűre, és egy tálban letakarva tegyük be a tésztát pihenni kb. 1 órát, amíg legalább kétszeresére nem kel.
  5. Ezután vegyük ki, tegyük nyújtódeszkára, a kezünkkel húzzuk picit szét, majd szórjuk meg a mazsolával és a kandírozott gyümölcshéjjal, és szépen dolgozzuk bele. Finoman gyúrjuk át a tésztát, amíg ezek egyenletesen el nem oszlanak benne. Ezután kelesszük meg újra, legalább 2 órára! (Ezt még egyszer megismételheti, aki szeretné, kb. 5x érdemes újrakeleszteni, ezért is tart 2 napig, mire elkészül...)
  6. Ezután tegyük a formába. Ha nincs hagyományos panettone sütőnk, tegyük a következőt: 1. vagy süssük ki egy nagyobb, még nem használt hosszúkás agyag virágcserépben vagy 2. fogjunk egy min. 20-22 cm átmérőjű és legalább 15 cm magas rozsdamentes edényt, amit lehet sütőbe is tenni. Vajazzuk ki az egészet, majd tegyünk sütőpapírt az aljára. Ezután vágjunk le egy olyan hosszú vagy kicsivel hosszabb sütőpapír darabot, mint az edény kerülete körben. Hajtsuk hosszában ketté, hogy dupla vastagságú legyen, majd mindenhol tűzzük össze tűzőgéppel. Ezután bele lehet állítani az edénybe, és a bevajazott felülethez fog ragadni. Ha túl magas lenne, vágjunk le belőle pár centit, hogy rálássunk a tésztára, miközben sül, de legalább 10 centivel legyen magasabb az edény pereménél. A papír edényböl kilógó részét még tekerjük körbe alufóliával is, mert a sütöpapír magában nem véd a hő ellen és így a lábasból kilógó rész megéghet, mielőtt a többi megsülne. 
  7. Ezután ebbe tegyük már a tésztát pihenni, újra be a langyos sütőbe, 1 órára. Ha gyorsabban kel meg és szökni próbál, nyugodtan kezdjük el sütni.
  8. Ha megkelt, csak tekerjük fel a sütő hőmérsékletét 210 fokra, alul-felül álláson, és tegyük a süteményt a legalsó "polcra". Süssük így az első 10 percben (a 210 fok elérésétől számítva), amíg szépen meg nem nő. Utána vegyük vissza lassan 190-ra, és így süssük kb. 30 percig. Már az elején tegyünk a kürtőre lazán egy darab alufóliát, és hagyjuk rajta a sütés végéig.
  9. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el benne a vaníliás cukrot, és a sütőben kenjük rá a sütemény tetejére a 40. perc környékén. Így süssük még kb. 15-20 percig, alufóliával még mindig a tetején. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, ekkor legyünk nagyon körültekintőek, mert a kis hamis sokszor késznek tűnik, és mégsem az. Több helyen ellenőrizzük.
  10. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk legalább 15 percig a formában hűlni, majd nagyon óvatosan borítsuk ki belőle.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 44 909
elküldve: 13
receptkönyvben: 568
elkészítve: 15/24
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

olasz karácsonyi kalács, olasz ünnepi mazsolás kalács, ünnepi kerek kalács

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evahorina
evahorina Thu, 2015-04-30 14:45

Megkelesztettem 5x és foszlós lett :) Mini kuglóf formában sutottem...

torkika
Torkika / torkika Wed, 2011-12-28 00:21

Kérdésem lenne:
ha én 2 napig akarom csinálni, akkor a kelesztések között gyúrjam át? éjszaka keljen? milyen kürtő?
Köszönöm

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-12-28 09:48

Először is fontos: ez nem lesz teljesen olyan, mint amit Olaszországban eszel - de nagyon finom lesz így is.
A kelesztések között gyúrd át. Éjszalára tedd szobahőmérsékletre és takard le fóliával, de így is lehet, hogy szökni fog. :-)))
A "kürtő" ebben az esetben az általunk épített sütőformát jelenti, mert olyan, mint egy kis kémény. Ebbe teszed a tésztát. Ennek az elkészítését is leírtam. De sütheted rozsdamentes acél magasabb fazékban is, aminek kicsi az átmérője. Akkor is előfordulhat, hogy a tetejére a sütés felénél lazán rá kell tenned egy darab alufóliát, hogy ne süljön nagyon meg a tészta.
Csak ügyesen! :-)

torkika
Torkika / torkika Wed, 2011-12-28 00:15

Hogy én miért csak most vettem ezt észre!? Megsütöttem volna, erre esszük a boltit :(
Na sebaj lehet ezt nem csak karácsonykor is!
Barátnőm nagy kedvence, párjával szokott hozatni Olaszországból,a mikor teheti, na majd meglepem vele!

beyouu
beyouu Sat, 2011-12-10 17:06

Szia, én most találtam rá erre a receptre, ami egyébként tényleg gyönyörű! Nekem 2 kérdésem lenne, karácsonyra szeretném természetesen most megcsinálni, és látom, hogy jó sokáig kell csinálni ami nem is baj, csak utána meddig áll el körülbelül? A másik kérdésem az az lenne, hogy bor nélkül is ugyan olyan jó vagy az kihagyhatatlan belőle? Najóóó... inkább 3 kérdésem lenne, ahogy is végig gondolom a dolgokat... :D Ha kuglóf formában sütöm akkor az árt neki vagy teljesen mindegy? Nekem olyan is van aminek nincs luk a közepén meg olyan is aminek van. Melyik lenne a jobb?

Előre is köszi a válaszokat:
Daniella

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-12-10 17:18

Szia !

A bort kihagyhatod természetesen, eláll egy darabig, de ahhoz be kell csomagolni légmentesen. Bár őszintén, én még sosem próbáltam pár napnál tovább tartani. Kuglóf formában is megsütheted, abból mindenképpen a luk nélkülivel. Keleszteni sem muszáj annyiszor, ahányszor írtam, de kísérletezni mindenképpen érdemes. Ahogy az időből futja. Sok sikert és kellemes ünnepeket!

beyouu
beyouu Mon, 2011-12-12 20:46

Szio! Köszönöm szépen a választ! :) Megpróbálom majd azért minél több ideig keleszteni, hiszen ajándékba megy szóval megéri hogy finom is legyen! :) Neked is kellemes ünnepeket! :)

Fio
Fio Thu, 2010-12-16 15:37

Kedves Eszter!
Ha cserépben sütöm, akkor előtte beáztassam? Valamint kivajazzam + sütőpapírt is tegyek bele, vagy elég csak a vajazás?
Köszönöm: Virág

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-12-16 15:40

Szia Virág!

Áztasd be kb. 10 percre, és csak sütőpapírt tegyél bele.
És ne tedd forró sütőbe, hanem együtt melegítsd fel a sütővel a cserepet, hogy ne pattanjon el.
Szép ünnepeket!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-13 16:38

Kedves Eszter!
Most kóstolom a langyos, finoman illatozó kalácsot. Remek recept. Azt szeretném kérdezni, hogy amit én eredeti olasz panettone-ként ettem az valahogy foszlósabb volt, lehet, hogy elrontottam valamit, mert az enyém inkább omlós mint foszlós, de az íze teljesen olyan. Amúgy egy kedves fazekas ismerősömmel már gyártattam speckó sütőformát, rögtön kettőt, mert ebből tényleg rögtön kettőt kell sütni.. :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-12-14 00:01

Szia Judit!
Először is, nagyon örülök, hogy ízlik!
A kérdésedre válaszolva: sajnos, mint ahogyan írtam, ez a gyorsított recept. Nem rontottál el semmit, ennek nem olyan foszlós a tésztája, mint annak a panettonenak, amiről Te beszélsz. Az attól foszlós, hogy kovásszal készül, mint a kenyér. Ha van időd kovászt készíteni, akkor állj neki nyugodtan, és tartsd be az ötszöri kelesztést. Akkor már hasonlítania kell. :-)
Szép ünnepeket Neked és a családodnak!
Eszter

erazs
erazs / erazs Fri, 2010-09-17 11:10

Ez a panettone recept egyszerűen tökéletes, ugyanolyan finom, mint amit milánói barátaink küldenek időnként. Egy valamit viszont elfelejtett az Eszter: ha ajándékba készítünk valakinek, akkor rögtön süssünk egy másodikat saját részre is, ugyanis családtagjainknak maradandó pszichés károkat okoz, ha a mennyei illatokat nem tudják összekapcsolni a fenséges ízekkel... :)))

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-06-17 22:20

Eszterkém, ezt most vettem észre! jeszjeszjezsjesz!!!!! Nagyon bírom az ilyen autentik recepteket. Nyáron megyünk Olaszo-ba, veszek gy panettone sütőt és karácsonykor megsütöm. Tudod, én olyan elmebeteg vagyok, hogy a karácsonyi menüre az ihlet általában nyáron jön (ált-ban a nyaralás motiválja) alighanem az idén olasz menü lesz :))))

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2009-12-17 12:26

Hüha....én ezt nem javasolnám. Ugyan azt mondják, hogy azok a fülek höállóak, de az arra a höre vonatkozik, ami alulról felfelé szökik fözés közben. Nem hiszem, hogy el bírnak viselni masszív 200 fokot...Passz. Gondolkodom. Kuglófsütöd van? aminek nincs luk a közepén? Az is jó lenne.

Zit
Zit / Zit Thu, 2009-12-17 12:20

Rögtön arra gondoltam a leírásod alapján, hogy lábasban fogom sütni, csak tudod, az én lábasaimnak műanyag a fülük. Az nem olvad meg a sütőben? Nem bocsájt ki káros anyagokat? Bár de, utóbbit tutira teszi... Hajaj... Vajon segít, ha betekerem a fülét alufóliával? Ilyet csinált már közületek valaki?

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2009-12-17 12:29

Virágcserép. Szerezz egy nagyobb, kb másfél liter ürtartalmü cserép cserepet. Eredteileg úgyis cserépben sütötték. :-) Egészen autentikus lesz. :-)))
Ha luk van az alján, egyszerüen tegyél rá sütöpapírt vagy alufóliát, vajazd ki jól és kész! :-)
Èn csak azért nem abban próbáltam, mert nekem nem volt.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2009-12-16 19:42

Eszti! Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz! Szuperül néz ki ez a panettone! De egyúttal folytatom a dícséretet, nagyon kedvemre valóak a receptjeid, gusztusosak, izgalmasak a fűszerek használatától és van bennük fantázia is! Csak így tovább! Nem bánjuk meg!:-D A legjobbakat: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-16 22:14

Nahát, ennyi kedves dícséretet kapni egy panettone miatt... :-D
Nagyon örülök és nagyon, de nagyon köszönöm! :-)
Idekinn, Frankfurtban eléggé egyedül érzem magam. Jó ide feljönni, böngészni a sok jó recept között, otthoni ízeket kutatni, és olyan jól esik, amikor az emberek észreveszik, ha csinálok valamit.
Szeretek itt lenni. :-)
Ès ezt köszönöm Nektek.
Boldog Ünnepeket!

Zit
Zit / Zit Wed, 2009-12-16 15:37

Na jó. Láttam már itt panettone receptet, nagyon szimpi is volt, de EZ...!!! Esztikém, Neked ebből kéne élned, komolyan! Kérek, most rögtön szeretnék enni belőle! :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-16 11:46

Hihi...én sem szeretem. :-))) Ebbe meg nem is való. Ha megcsinálod, sok sikert. :-) Ha a mazsolával is gondjaid vannak, tegyél bele szárított vörösáfonyát.

rizsa
rizsa Wed, 2009-12-16 11:26

Lesz még illatos netes receptkönyv:)
Különben nagyon megörültem ennek a kalácsnak! Végre egy karácsonyi süti, amiben nincs fahéj!

Kata

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-16 11:11

Köszi Kata! :-))) Hát ha még éreznéd az illatát! Végre kitalálhatnák már a virtuális szag és íztovábbító lakossági alkalmazását. :-D
Szép Ünnepeket!

petra
Petra / petra Wed, 2009-12-16 10:58

köszönöm, Nektek is kellemes készülődést és békés, nyugodt ünnepeket kívánok!

petra
Petra / petra Wed, 2009-12-16 10:19

Eszter, ez nagyon szép lett!
én is éppen tegnap sütöttem:-) annyi különbséggel, hogy aszalt szilva is került bele, a tetejét pedig nem locsoltam meg olvasztott vajjal
de ez nagyon jó ötlet! a karácsonyi adagot így fogom készíteni!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-16 10:46

Ès nagyon boldog, békés Ünnepeket kívánok Nektek - ha már nem beszélnénk. :-D

1255
finomliszt 500 g
tej 1 dl
marsala 1 dl
élesztő 30 g
tojássárgája 4 db
vaj 15 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
mazsola 100 g
kandírozott narancshéj 50 g
kandírozott citromhéj 50 g
vaj 50 g
vaníliás cukor 1 csomag