Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone Svájcból

Panettone Svájcból
Panettone Svájcból
115 perc / előkészület: 35 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a panettonét így karácsony előtt egy-két hónappal árulják. Elkészítése körül több misztikus legenda forgolódik, ezért  is érdekelt ennek házi elkészítése, tehát több receptet is kipróbáltam. A monda szerint az igazi panettone 3 napig készül, és az eredete egy olasz kenyersütő inashoz, Antoniohoz fűződik, aki olyannyira szerelmes volt egy lányba, hogy szerelme jeléül kigondolta ezt a kandírozott gyümölccsel tele, illatos, kalácsszerű süteményt. Attól kezdve, minden olasz Pane di Antonio-t akart vagyis Panettonét.

A képen látható panettonét  kb. 8 éve készítettem, érdekesnek találtam a cserépben sütést. Így a receptet a múltból felhozván, valószínű kedvem lesz megint panettonét sütni. Érdekes cserepestől ajándékba vinni.

Ha megint elkészítem, felírom az előkészítési időt pontosan.

A hozzávalók mennyiségét svájci receptből és Svájcban kapható hozzávalókból készítettem. Ez azért lehet egyes recepteknél fontos, mert tapasztalatom szerint néhány hozzávaló minimálisan másként "adja magát", mint ami Magyarországon kapható.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cserepet rakjuk be vízbe ázni.
  2. Az élesztőt oldjuk fel  meleg vízben, szitáljuk le a lisztet, és az élesztős masszát öntsük a közepébe, szórjunk rá kis lisztet, majd hagyjuk 1/4 órát pihenni.
  3. A  mazsolát áztassuk be vízbe.
  4. A vajat dobjuk rá a lisztre, majd a tojássárgáját, amit előtte a cukorral simára vertünk. Majd adagoljuk hozzá az 1 dl vizet. Jól gyúrjuk össze.
  5. Rakjuk félre 2 órát kelni, majd megint jól dagasszuk meg és eközben adjuk hozzá a citromhéjat és a gyümölcsöket.
  6. Csináljunk egy nagy golyóformát és rakjuk bele az előtte beáztatott és sütőpapírral kibélelt langyos cserépbe. A zsírpapír jócskán lógjon ki felül. Jobban ki tudjuk majd emelni a kész sütit.
  7. Rakjuk félre még 30 percig kelni, kenjük meg vajjal, és tegyük a sütőbe először 200 fokra 20 percig, majd 180 fokra redukáljuk, és süssük még egy óráig.
  8. Ha túl barnulna, takarjuk le sütőpapírral.
  9. Fontos, hogy rácson hagyjuk kihűlni, és ha kivesszük, kenjük még meg olvasztott vajjal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 194
elküldve: 1
receptkönyvben: 154
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

sera

Mióta szakács: 2011.11.12.
2 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mazsolás-citrusos kalács, karácsonyi mazsolás kelt tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Brygici
Brygici Mon, 2012-12-24 11:03

Tegnap kipróbáltam, nagyon finom lett! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

sera
sera / sera Fri, 2011-11-18 15:07

Szia Öregnember, köszönöm eszreveteled. A 3. pont mazsi avagy mazsola akar lenni. Ezuton köszönöm a nosalty munkatarsainak, hogy ekezesitettek a betüket,sajnos nem all modomban ekezetekkel irni. üdv. sera

öregnémber
öregnémber Fri, 2011-11-18 14:46

Szia, a 3. pontban az "A másikat áztassuk vízbe" mondatot nem tudom, hová tenni és értelmezni. Mi az a másik amit áztassak vízbe? Köszönöm a segítséged
Üdv : öregnémber

1207
friss élesztő 50 g
víz 1 dl
finomliszt 1 kg
1 tk
mazsola 25 dkg
vaj 25 dkg
tojássárgája 6 db
cukor 10 dkg
kandírozott narancshéj 3 ek
kandírozott citromhéj 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert