Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panforte - Siennai fűszeres édesség

Panforte - Siennai fűszeres édesség
Panforte - Siennai fűszeres édesség
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsony előtt került sor az Anna barátnőmtől születésnapomra kapott kurzusra a Chefparade Csoki & süti műhelyében. Maga a helyszín teljesen új volt nekünk, eddig csak a Bécsi úton található főzőiskolájukban jártunk még, ott rendezték meg a Mindmegette receptversenyen nyert gasztrokurzust. Engem ez a kis tiptop csokiműhely teljesen elvarázsolt, ahogy beléptünk, megcsapott a sütőben éppen sülő panforte mesés csokis illata, az egész helyiség fel volt díszítve karácsonyi díszekkel, szólt a Last Christmas a Whamtől és ott volt Csiszér Dóri, aki mosolyogva fogadott minket a kis birodalmában. 

A kurzus címe Olasz karácsonyi édességek volt, ennek megfelelően, gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy háromféle klasszikus olasz karácsonyi süteményt készítettünk el. A 3 órás kurzus végén pedig tekintettel a közelgő ünnepekre, be is lehetett csomagolni az elkészített süteményeket.
 
Az első sütemény, aminek a receptjét hozom, a panforte lesz, mert nekem ez volt a három közül az abszolút újdonság az olasz desszertek világában.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kandírozott gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, mogyorót és mandulát, a fahéjat és a gyömbért. Az egészet alaposan összekeverjük.
  2.  A curot és a mézet egy kis lábasba kimérjük, majd lassú tűzön kavargatva felmelegítjük addig, amíg fel nem olvad a cukor és folyós lesz. 
  3. Ha kész, félrehúzzuk a tűzről, és azonnal a száraz keverékünkhöz öntjük. Először kanállal kezdjük el összekeverni a hozzávalókat, majd kézzel gyúrjuk össze. (Attól nem kell félni, ha ragacsos lesz, ne tegyünk hozzá több lisztet, mint az eredetileg előírt.)  Egy nagy homogén labdát formázunk belőle.
  4. Az így kapott ragacsos labdát egy kivajazott kör formájú, kb. 20 cm átmérőjű formába nyomkodjuk a kezünkkel. (Ha van zsírpapírunk, azt is nyugodtan tehetünk alá, de egyébként simán kijön a formából a süti anélkül is.)
  5. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha kész, rácson hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. (Mi a kurzuson nagy 20 cm-es formák helyett kb. 10 cm-es formákat használtunk, hogy könnyebb legyen hazavinni és elosztania egymás között a pároknak.)
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 696
elküldve: 6
receptkönyvben: 116
elkészítve: 1/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, uzsonna
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

olasz aprósütemény, karácsonyi süti, mogyorós tallér kandírozott gyümölccsel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Buzsu
Buzsu Sun, 2013-01-27 11:50

Ahhh, panforte, a nagy szerelem! Köszönöm, hogy felraktad a receptjét. Gyönyörűséges emlékeket idézett fel... amint lesz időm, elkészítem, kiváncsi vagyok tudja-e azt, amit az eredetiek :)

648
törökmogyoró 75 g
mandula 75 g
kandírozott narancshéj 175 g
finomliszt 50 g
cukrozatlan kakaópor 25 g
fahéj 0.5 ek
gyömbérpor 0.5 ek
cukor 100 g
méz 5 ek
vaj 1 ek