Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pannon pörkölt bográcsban

Pannon pörkölt bográcsban
Pannon pörkölt bográcsban
210 perc / előkészület: 60 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kimondottan férfiaknak való, bográcsos pörköltet bulik alkalmával javaslom elkészíteni. Szakácsként mindig bolondságnak tartottam, ha valaki túl sok bort önt egy pörkölt alá, de ez az étel pont abban különleges, hogy tilos vizet adni hozzá. Uraim, csakis jóféle száraz vörösborral (tájegységenként változhat) szabad felengedni párolás közben.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A kész pörkölt jellegzetessége, hogy a lekvársűrűségű szaft tűzforró, méregerős, és nem érezni benne, hogy borral főtt. Köretnek a hely függvényében friss kenyeret, amivel tunkolhatjuk az ízletes szaftot, vagy petrezselymes újburgonyát ajánlanék. De kiválóan megy hozzá a lapockáról szaggatott nokedli is (lásd a képen).

Uraim, jó étvágyat!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is a szalonnát szeletekre vágjuk és bevagdossuk, hogy sülés után kakastaréjt kapjunk. Megsütjük a felforrósított bográcsban, és amikor kisült a zsír belőle kivesszük, és reggelire indításul a feles pálinka mellé, friss puha házi kenyérrel megesszük.
  2. A kellő alapozás után az olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, azt keverjük el benne, majd kevés bort hozzáöntve pároljuk meg a hagymát.
  3. Utána adjuk hozzá a kockákra vágott csülök és marhahúst, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával. Tegyünk bele pár szem borókabogyót és szegfűborsot. Ha a hús kicsit megfehéredett, öntsünk alá egy jó ujjnyi bort, és fedő alatt pároljuk, közben adjuk hozzá a kicsi kockákra felvágott paradicsomot és paprikát, ízesítsük be egy kis ételízesítővel és a paprikakrémmel. (Ha a nedvesség elfő, pótoljuk borral.)
  4. Ha félig megpuhult a marha és a csülök, tegyük bele a szintén kockára vágott lapockát, öntsük fel borral, és pároljuk készre a pörköltet.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 845
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Cárevics

Mióta szakács: 2014.03.01.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vörösboros pörkölt, bográcsos marhapörkölt sertéscsülökkel, csípős vörösboros pörkölt

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1286
marhalábszár 2 kg
sertéslapocka 1 kg
sertéscsülök 2 kg
fehér hagyma 0.5 kg
fokhagyma 10 gerezd
füstölt szalonna 0.3 kg
paradicsom 0.4 kg
paprika 0.3 kg
fűszerpaprika 10 dkg
csípős paprikakrém 3 kávéskanál
vörösbor 3 l
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
borókabogyó 10 db
szegfűbors 1 teáskanál
hegyes erős paprika 2 db
ételízesítő 5 dkg
babérlevél 5 db