Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pannonhalmi mézes

Pannonhalmi mézes
Pannonhalmi mézes
48 perc / előkészület: 40 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves barátnőmtől kaptam a receptet, akinek a fia Pannonhalmán tanult. Ők az apátság karácsonyi ünnepségén kóstolták meg ezt a finom mézest, én náluk ettem belőle, és nagyon finom, puha volt, így elkértem a receptjét. Azóta minden karácsonykor és húsvétkor a pannonhalmi mézest készítjük mi is. Nem túl bonyolult az összeállítása, már az ünnepek előtt kisüthető, mert hetekig puha marad és nagyon jól díszíthető.

hozzávalók / 6 adag

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

ajánlat

A karácsony elmaradhatatlan kelléke, dekoratív sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

a mézeskalácshoz

  1. A kimért lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót.
  2. A mézet és a vajat meglangyosítjuk vízgőz felett vagy mikróban alacsony fokozaton.
  3. A vajas mézbe beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól átgyúrjuk.
  4. Egy éjszakára, vagy ha sietünk, akkor legalább 3 órára, a hűtőbe tesszük,hogy megdermedjen.
  5. A hideg tésztát gyors mozdulatokkal kinyújtjuk félujjnyi vastagra, különböző formákkal kiszaggatjuk, és kisütjük (180 fokon). A sütőben max. 8-10 perc alatt készre sül. Ebből az adagból kb. 4 tepsi mézes lesz.

a díszítéshez

  1. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot és a pár csepp citromlét.
  2. Ahány színt szeretnénk, annyi kis csészébe osszuk szét a habot, majd pár csepp ételfestékkel színezzük.
  3. A kihűlt mézeseket kis ecsettel fessük be a mázzal, és a dekorgyönggyel díszítsük. Pár óra alatt, szobahőmérsékleten megszikkad a máz, a mézes viszont puha marad.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 891
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
32 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mézes

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

901
finomliszt 60 dkg
porcukor 20 dkg
méz 20 dkg
vaj 12.5 dkg
tojás 2 db
szódabikarbóna 3 kávéskanál
mézeskalács fűszerkeverék 3 teáskanál
1 csipet
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 1 db
ételfesték 2 csepp
citromlé 2 csepp
dekorgyöngy 5 g