Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Papas arrugadas - kanári-szigeteki ráncos krumpli

Papas arrugadas - kanári-szigeteki ráncos krumpli
Papas arrugadas - kanári-szigeteki ráncos krumpli
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyaraltunk egy nagyot. Lanzarote-n jártunk, ami a Kanári-szigetek egyik legfurcsábbika. Vulkanikusan aktívnak számító sziget, kopár, mint egy holdbéli táj, sem fa, sem fű nincs rajta, csak néhány pozsgás, minden más növény csak úgy él meg, ha öntözik. Még a pálmafák is.
Az itt termelt zöldségek és gyümölcsök száma elég korlátozott, de a krumpli vidáman megél a fekete vulkanikus talajban. És finom. Nagyon. Összehasonlíthatatlan az íze minden más burgonyával.
Ez az elkészítési mód pedig kihozza minden krumpliságát, csak egy kis só és más semmi. Tipikus kanári-szigeteki étel, de otthon is könnyen elkészíthető.
Régebben a helybéliek - sokan még most is - tengervízzel készítették.
Egy variánsa ismert: amikor vajat olvasztanak rá és azzal még egyszer átpirítják, de ezt nem sok helyen készítik, és nekünk a sima sós jobban is ízlett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mojo (mohó) verde vagy mojo picón.
Halak mellé a legjobb kísérő, de eredetileg előétel/tapas.
pH besorolás: enyhén lúgosít
Figyelem: nagyszemű krumpli feldarabolva nem jó.
Ha túl sok só ülne ki a krumplikra, egy kevés vízet öntsünk rájuk, lötyköljük körbe az edényben, majd azonnal öntsük le és így szárítsuk ki újra a krumplikat.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát kefével vízben megtisztítjuk, magas falú serpenyőbe tesszük.
  2. Egy pohárban feloldjuk a sót langyos vízben és a burgonyára öntjük. Annyi vizet öntsünk még rá, hogy majdnem ellepje.
  3. Közepes lángon, félig fedővel lefedve 20 perc alatt főzzük puhára.
  4. Ha a burgonya megpuhult, öntsük le róla az összes vizet.
  5. Tegyük vissza a lángra és szárítsuk addig, amíg a só ki nem fehérdeik a héján, ami majd ráncosodni fog.
  6. Frissen vagy hidegen fogyasszuk mojo verdevel vagy mojo picónnal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 991
elküldve: 2
receptkönyvben: 136
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

egyéb elnevezések

ráncos főtt krumpli, főtt-sült krumpli

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csokisas
Katus / csokisas Wed, 2011-11-02 17:47

De örültem a receptnek!!! Ma elkészítem Lanzarotei nyaralásunk emlékére :) a szószokkal együtt! De jó is volt :) nagyon szép sziget! A kép háttere csak nem az onnan hozott feketés homok? ;)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-11-02 21:09

Mi is sokat gondolunk az ott töltött időre. :-)
De igen, a homok onnan van. Muszáj volt hoznom belőle. :-D

olasz78
olasz78 Sun, 2011-07-03 22:33

Jéééé :D el sem hiszem ... falun nagymamámnál mennyit ettünk ilyet régen :D Mi vajjal és sóval ettük a krumplikat.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-01-16 01:17

Drága Eszterem! A "csak" dolgokat a legnehezebb lefotózni! Visszaadni az egyszerűség hangulatát, szépségét. Neked sikerült, s ezért vagyunk mindannyian oda érte!:)))) Puszi! Mrs Smith

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-01-15 12:37

Tényleg gyönyörű, akkor is, ha "csak" krumpli. És ezek a színek megint...nagyon szép! :-)
Már sokadszorra csodálkozom rá, a blogodon is jó sokáig nézegettem, valahogy vonzza a szememet.
Valami bűbáj lehet a dologban...;-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 08:28

Kedves Eszter!
Ez is milyen szép! Hát lehet ezt még fokozni? Már az előzőnél is azt hittem, hogy nem... :) Gratulálok! Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 23:57

:)) Csaaak??? Talán pont azért! A szerény kis krumplicskák teljesen kivirultak általad.:)) Egy óriásplakáton tudnám elképzelni, vagy egy gasztronaptárban minimum.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-01-15 23:59

Ne vicceljetek már lányok... :-)
Ez csak krumpli. Sóba-vízbe.
És vasalódeszkán fotózva. :-p
De nagyon örülök, ha ennyire tetszik. Köszönöm.

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2011-01-14 14:46

Hogy ez milyen jó?Nagyon szeretem a krumplit.(Igaz most nem lehet...)Szerinted ezt bármilyen hazai burgonyából elkészíthetem?Vagy jobb ha várok az újkrumplira?Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-01-14 14:48

Bogikám, bármilyen kisméretű krumpli megteszi, aminek nem rinocérosz a héja. Ez a fajta, amit én vettem egy kisméretű valami, de ne kérdezd, sajnos fogalmam sincs milyen fajta.

144
burgonya 1 kg
5 ek