Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás csiga

Paprikás csiga
Paprikás csiga
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csiga neve becsapós, mert nem sós süteményről, hanem édességről van szó.
Kétszer is elcsodálkoztam. Először azon, hogy mit keres pirospaprika egy édességben, aztán meg azon, hogy hová lett a tészta hozzávalóiból a tojássárga. Jelentem sehová, mert ebbe a kelt tésztába nem kell tojás. Azért kell alaposan megcukrozni nyújtás után, mert a tészta nem édes, az édessége majd azon múlik, hogy mennyi cukrot szórunk rá "töltelékként". Most csak fél adagot készítettem. Utólag meg is bántam.:) A kép is arról készült.
A receptet itt találtam.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenegetéshez

ajánlat

Paprika helyett készíthető fahéjjal, kakaóval, dióval, esetleg pizzakrémmel (akkor persze cukrot ne tegyünk a töltelékbe).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben (2 dl).
  2. A lisztet átszitáljuk, és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, majd selymesre dagasztjuk.
  3. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk.
  5. Megkenjük olajjal, vastagon megszórjuk cukorral, végül vékonyan rászitáljuk a pirospaprikát.
  6. A tésztát feltekerjük, majd kb. 2-3 cm széles szeletekre vágjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük a csigákat. Így nem terülnek el, hanem felfelé kelnek.
  8. 180 fokon szép lassan arany barnára sütjük. Sülés közben többször megkenjük vaníliás cukros tejjel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 15 440
elküldve: 1
receptkönyvben: 213
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

paprikás kelt csiga, édes kelt csigák paprikával

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

diorissimo88
Diorissimo / diorissimo88 Sun, 2011-11-27 14:04

Épp a napokban láttam valamelyik adón, hogy egy nénike,aki a népművészetek mestere volt, paprikás kalácsot készített. Jó, hogy most így én is ki tudom próbálni! Köszönöm a receptet.
Amúgy az jutott róla eszembe, hogy gyerekkoromban ritka válogatós kislány voltam, anyukámat az örületbe kergettem vele.:)Főtt ételt alig akartam enni, viszont az egyik kedvencem a cukorral és pirospaprikával megszórt zsíros vagy vajaskenyér volt!:):):)

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2011-11-28 00:03

Szia Diorissimo!
Sok sikert az elkészítéshez, remélem ízleni fog. Szerintem biztos felidézi majd gyermekkorod emlékeit... :)
Üdv. Zúza

maxcot
maxcot Fri, 2011-03-18 20:59

Köszönöm a receptet, a családom idősebb tagjaik, nagyi, papi, dédi örültek neki, a férjem és fiam nem szívlelték :(
A tésztája isteni finom, 3 x-os mennyiséget gyúrtam be, mákkal, kakaóporral, és dióval is töltöttem és finom volt nagyon!!!! Köszönöm mégegyszer, további jó sütést-főzést!!!
Üdv: Maxcot

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2011-03-19 11:22

Hát igen kedves Maxcot, ez régi idők receptje, amolyan dédikék korabeli :)
Még szerencse, hogy elolvastad az ajánlatot, és a többiek örömére nem csak paprikásat készítettél.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-26 14:51

Elkészítettük és nagyon ízletesnek találtuk a csigákat! köszönjük hogy megosztottátok velünk ezt a receptet.

Rencike24
Rencike / Rencike24 Thu, 2010-12-02 11:41

Az én nagyim, meg anyum is sokszor süti, de ők inkább kalács formájában!
Mamim szokta így csigában is! IMÁDOM! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2010-11-30 22:21

Minden hitetlenkedve fejcsóválónak itt teszek tanúbizonyságot arról, hogy tényleg nagyon ízletes csemegéről van szó! Az egyik kolléganőm örvendeztetett meg paprikás csigával, azóta már én is megsütöttem egyszer, hogy ne mindig az unalmas töltelékek kerüljenek a kelt tésztába.

jaj_anyu
jaj_anyu Tue, 2010-11-30 16:02

Gyönyörűségesek és mosolygósak! Hazamegyek és rögtön megcsinálom! Köszi a receptet!

Spitzeva
Éva / Spitzeva Tue, 2010-11-30 13:54

Imádom a paprikás kalácsot!!! Nagymamám egyik kedvence volt, nekem is az lett!!
Kevesen ismerik így édesen a pirospaprikát,de senki nem féljen tőle! Nagyon finom!!!!

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2010-11-30 12:15

Kedves Zúza, ezt a sütit a nagyim sokszor készítette, és bár tényleg furcsán hangzik a paprika és az édes egyszerre, de csak ajánlani tudom mindenkinek! Zsuzsa

554
finomliszt 60 dkg
tej 3 dl
napraforgó olaj 2 ek
élesztő 2 dkg
cukor 1 ek
tej 2 dl
1 csipet
napraforgó olaj 0.5 dl
cukor 3 ek
fűszerpaprika 1 ek
tej 2 dl
vaníliás cukor 1 csomag