Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás krumpli házi tarhonyával

Paprikás krumpli házi tarhonyával
Paprikás krumpli házi tarhonyával
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a paprikás krumplit. Csípősen. Nem csak azért, mert gyors, hanem mert frankfurti száműzetésem alatt bizony nehezebb jófajta magyar ételeket előállítani, és ez legalább itt is megfőzhető. "Pusztán csak" el kell ugrani Magyarországra pirospaprikáért meg paprikakrémért, illetve zöld csípős és fehér édes friss paprikáért a török szupermarketbe. Mert hogy németék azt sem ismerik, csak kaliforniai paprika formában. A jó kis házi tarhonyáról nem is beszélve. Szóval, ha minden alapanyagot beszereztem, már nem okoz nehézséget.
Egy dolgot azonban ki kell emelnem: ez a paprikakrém. Bár az alaprecept ezt nem tartalmazza, én szeretem beletenni az ételbe, hogy még paprikásabb legyen az íze. Aki élt/ él külföldön, és a magyar konyha kicsit is a szíve csücske, biztosan megtapasztalta, hogy mennyire tud hiányozni egy-egy otthoni íz.
Egyik hazalátogatásom alkalmával találtam rá egy újfajta paprikakrémre, ami "Noszlopi finomságok" néven fut. Csak só van benne, semmi más. Sem tartósítószer, sem adalékanyagok. Mindenkinek ajánlom, aki nem tud eljutni Ildikó piacára, Erős Lacit venni, de "biztonságos" ízesítőt szeretne tenni az ételbe.


 


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

pH besorolás: enyhén lúgosít ( a húsok és tarhonya nélkül erősen lúgosít)
Erről bővebben itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Zsírjára pirítjuk a kockára vágott szalonnát (a kolbásszal együtt, ha valaki tesz bele). Ezen megpirítjuk a felparított hagymát.
  2. Rászórjuk a pirospaprikát, pirítjuk 1-2 percig.
  3. Jön a krumpli, belekeverjük. Majd a karikára vágott paprikát és felaprított paradicsom is hozzáadjuk.
  4. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ekkor jön a paprikakrém. Keverjük el. Mivel ez már sós, csak ezután sózzuk. Fűszerezzük.
  5. 30 percig főzzük.
  6. A tarhonyát kevés olajon forrósítsuk fel, majd öntsük a krumplihoz. Lustábbak simán bele is szórhatják. :-)
  7. Ekkor tegyük bele a virslit, ha valakinek arra fáj a foga.
  8. Főzzük még addig, amíg a tarhonya megpuhul.
  9. Tálaljuk savanyúsággal.
  10. Együk magunkat degeszre belőle!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 61 822
elküldve: 2
receptkönyvben: 435
elkészítve: 27/40
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

füstölt szalonnás paprikás krumpli paprikakrémmel

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wkata
wkata / wkata Tue, 2012-08-14 15:01

Ma ez volt nálunk ebédre,a fiam csak ennyit mondott:elő osztályú!Ez nála a legnagyobb dícséret:)
Kösz
Üdv..kata

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Thu, 2012-04-26 20:33

Nagyon finom AzEszter "paprikás kumlija házi tarhonyával". Sipp-supp , hamar kész van.
Saját készítésű kapros-savanyú ubit kínáltam (tavaly összesen 650 üveg "ezerféle" befőzést csináltam) :)

ludmilla357
ludmilla357 / ludmilla357 Thu, 2012-06-14 12:06

Kedves Almamagocska, nincs esetleg késztetésed arra, hogy "szakács" státuszba helyezd magad és megoszd velünk a befőzések titkait? :-)

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Thu, 2012-06-14 12:46

Szia, Kedves Ludmilla357 ! Köszönöm szépen kedves soraidat :) "Szakács" statuszt még egyelőre nem akarok magamnak, mert akkor kevesebb üveg befőtt eltevésre jut csak idő :))

Képzeld el, megnyertem tavaly az év legjobb savanyú uborka eltevőjének kijáró címet. Saját ötleteim alapján ismert lett a családom, a rokonok, a barátok, ismerősök és a településünk lakói körében a : (sárga) méznegróval eltett körte befőttem, a Piroska szörppel elrakott cseresznyém, meggyfurés szőlőm, bodzaszörpös birsalmám, almazselében elrakott narancs-kiwi-füge-banán egyveleg... és még sorolhatnám. A kapros uborka és a dinnye, mint savanyúság viszik a pálmát.
Puszi ! Szép napot ! :)

Tene
Tene Wed, 2012-08-22 12:14

Kedves Almamagocska!

Felkeltette érdeklődésemet a Piroska szörppel elrakott cseresznye befőtt. Megosztanád velünk, hogyan is készíted?

Köszönettel: Tene

ludmilla357
ludmilla357 / ludmilla357 Thu, 2012-06-14 12:57

Én is nagyon régóta tallózgatom innen az új ötleteket a főzéshez, de a saját műveimet eddig még csak fotóztam, egyszerűen nincs időm a receptek feltöltésére. 2 picinyem van és dolgozom is, kevés a nap 24 órája... A savanyítás, befőzés az egyetlen terület, amin nem mozgok otthonosan, hiányoznak azok az "alapfogások", amiket a főzésnél az ember álmában is tud. Borzasztóan szereti a család a savanyúságot, de a piaci (pláne a bolti) változatok már unalmasak. Ha bárhol látok valami különlegességet, azonnal veszek kóstolót, de hát saját magam csinálnám a legszívesebben :-)
Gratulálok nagyon a sikeredhez! Már egy dicséret a családtól a többórás hétvégi főzés után is jól esik, nem hogy ilyesmi... :-)
Szinte látom magam előtt a felsorolt finomságokat és érzem az illatukat.
Régebben el sem tudtam volna képzelni magamról, hogy így fogom szeretni a konyhát. Csak lenne több időm...
Azt hiszem, egyszer csak bele kell vágni ebbe is, nem álmodozni róla.
Örültem nagyon a levélváltásnak, köszönöm a válaszod!
Szia, ludmilla

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Thu, 2012-06-14 12:56

Szia Gargoyle ! Időnként én is felsóhajtok -Te jó ég-, amikor az üres üvegeket látom, mert már nem tuom hol tároljam :)
A tavasz első gyümölcseinek megjelenésétől, szép apródonként pl. ma is elrakok 25 üveg valamit, lehet holnap csak tizet, és így tovább, amikor az őszi gyümölcsök, zöldségekre került a sor már 650 üvegnél tartottam... Szépek, látványosak, finomak és egy sem romlott meg, elvoltak, mint a befőtt :)) Nagy részét elajándékoztam, de még jócskán van belőle. Az idén csak a kiürült üvegeket rakom tele... Puszi ! Szép napot !

Zsófia90
Zsófia90 Thu, 2011-07-07 13:53

Igazán nagyon finom volt, a négyszemélyes adagot ketten becsaptuk ebédre- vacsira!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-05 20:25

Nálunk is ez volt az ebéd ma. Nagyon finom savanyú ubival.

petra
Petra / petra Thu, 2010-01-21 14:47

Eszter,
Úgy megkívántam a guszta fotódról:-), hogy ma paprikás krumplit kellett készítenem ebédre...
A 10. pontot komolyan vettem... mindjárt kipukkadok...Irgum-burgum:-))
A szalonna és a tarhonya is nagyon jó ötlet.
Szép délutánt!
Petra

Lidi
Lidi Wed, 2010-01-20 22:38

Jajjjjjjjjj............ezt el is felejtettem "mondani"............nyáron........bográcsban az igazi!!!!!!!!!

Lidi
Lidi Wed, 2010-01-20 22:35

Errefelé pedig kemény tarhonya!
De különben teljesen mindegy...........savanyú ubival......"Isteni"!

kormi47
kormi47 Sat, 2014-10-25 16:56

Felénk pedig öreg-tarhonyának nevezik. Bográcsban még finomabb.

725
burgonya 1 kg
paradicsom 3 közepes db
zöldpaprika 2 közepes db
hegyes erős paprika 1 közepes db
vöröshagyma 2 közepes fej
füstölt szalonna 10 dkg
tarhonya 10 dkg
paprikakrém 2 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
1 tk
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
kolbász 25 dkg