Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás krumpli Mártitól

Paprikás krumpli Mártitól
Paprikás krumpli Mártitól
95 perc / előkészület: 35 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük, megfőztem, megettük!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tudom:  "ahány ház, annyi szokás" - a tradicionális ételek elkészítési módja igen színpompás, tarka. Személy szerint engem nagyon érdekel a különböző változatok megismerése. A fent leírt zöldséges-hagymás, finoman karamellizált alapot egyik barátunktól vettük át. Gulyáshoz, pörkölthöz és a paprikás krumplihoz nagyon finom, friss, ízes alapanyag. Lévén a krumpli nagyon gyorsan megfő, ez esetben párolom csak a krumpli zaftját kb. fél órán keresztül előre, és a krumplit magát is inkább lassú tűzön főzzük, így az ízek remekül összeérnek. A lé olyan finom, hogy mi ezt az inkább "hosszú leves" változatot szeretjük, mert ha a krumplit kicsit megnyomjuk étkezés közben, akkor van mit felszívnia, és nem lesz "nyögvenyelős".:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és nagyon apróra felkockázzuk (a paprikát is). A hagymát szintén. A mangalica szalonnát felszeleteljük vékonyan, és szintén kockázzuk.
  2. A felforrósított szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk, és hozzáöntjük a hagymát a zöldséggel együtt. Gyorsan összekeverjük, hogy ne kapjon oda, és alacsony hőmérsékleten, gyakori kevergetés közben, fedő nélkül karamellizáljuk az egészet, vigyázva arra, hogy itt se pörkölődjön, csak mezszínűre párolódjon. Amikor ez megtörtént, öntsük fel ca. fél liter vízzel, szórjuk meg ízlés szerinti pirospaprikával, adjunk hozzá egy tk csemege paprikakrémet, picit sózzuk (vigyázat, a kolbász és a karaj sósak), fedjük be, és legalább fél órán keresztül főzzük.
  3. A csontot lefejtjük a füstölt karajról, és a húsos részt kockára vágjuk. Megtisztítjuk a krumplit, hajó formájúra felvágjuk, leöblítjük. Amikor már szépen összeértek az alaplé ízei, és megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a karaj csontját-húsát, a krumplit, a félbevágott paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. Közepes lángon készre főzzük. Csípős hegyes- avagy cseresznyepaprikát kínálunk hozzá. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 290
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krumplis egytálétel paprikával, paprikás burgonya, burgonyapaprikás

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-09-02 16:01

Haaaat, igy sokkal izesebb, tartalmasabb... Föleg az iz miatt volt benne a füstölt karaj, meg tudod: a csont miatt kicsit "ragacsos" lesz, Te is szereted?... Nem kell hogy dominaljon, jo bele mas füstölt husi is, csak modjaval. Otthoni parasztkolbasszal az igazi, de az itt nekünk nem volt. Ez a karamelizalt, zöldseges-hagymas alap irto finom, mi mar csak ezzel inditjuk a gulyast + a csirkepaprikast de a pörköltet is, ott kisebb mennyiseggel. A hussal majdnem szetfö, ettöl jo sürü let kapsz, mindenki kerdezi, hogy ezt meg hogy csinaltuk?... A krumplinal fözd elö, ahogy irtam. A gombapörköltet is igy keszitem, a piritott hagyamas, Paprikas let jo sokaig dünsztelem, jo sürüre es csak a vegen adom hozza a gombat. Na, akkor: jo probalgatast kivanok!!!:) Üdv.: Marti

witch
witch / witch Tue, 2013-09-03 03:16

Termeszetes, hogy izesebb, ha ennyi finomsagot rakunk bele. :o)
A csontot is szeretem, mert pluszt ad az eteleknek. A kolbasz az ismeros
story, itt sonka izu, nem mintha nem szeretnem a sonkat, de hat nem
mindenhez passzol, ugye? Koszonom a tobbi otletet (gulyas, porkolt, stb.),
valamelyik hamarosan sorra kerul. Egyelore lecsozunk, mert itt meg csak
augusztusban kezdodott az igazi paprika meg paradicsom szezon, mert
majus elejeig fagyok vannak.
udv:witch

witch
witch / witch Mon, 2013-09-02 14:54

Nahat, ez igazan erdekes! Sosem hallottam zoldseges-husos paprikas krumplirol, de olyan jol hangzik, legkozelebb igy fogom fozni. Koszi a receptet! Ja, es en is levesesen szeretem. :o)
udv:witch

570
burgonya 10 közepes db
sárgarépa 1 kis db
fehérrépa 1 kis db
zeller 1 kis db
paprika 1 közepes db
paradicsom 1 kis db
mangalica szalonna 5 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
csípős kolbász 20 dkg
csontos sertéskaraj 20 dkg
0 ízlés szerint
paprikakrém 1 teáskanál
hegyes erős paprika 1 közepes db