Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás szardínia

Paprikás szardínia
Paprikás szardínia
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A helyszín: Olaszország Floridája, az olasz riviéra pontosabban Lignano Sabbiadoró.
Gyönyörű napsütés, nyüzsgés a halpiacon, kissé erős szagok csapják meg az orrunkat. Megvan, már látom a pici szardíniás standot, jégen fekszenek a halacskák. 6 db-ot vettem is belőle, két személyre egy étkezésre éppen elég.
Gyorsan a szállásunkra megyünk, folyó vízben úsztatom a halaimat, valahogy már egyik sem akar úszni, megállapítottam, ezek döglött halak!
Soha nem pucoltam még halat! Mindig Apu csinálja karácsonykor, én csak lesni szoktam, mit csinál. Ha veszünk halat itthon, az fagyasztott és filézett. Na mindegy, lesz ami lesz, nekiállok, és egy éles késsel megszabadítom a szardíniácskákat a pikkelyeiktől.
Nem is olyan nehéz, csak a kést oldat tartva a farkától a feje felé húzogatjuk a hal bőrén, és a halpénz csak úgy hullik lefele. Na ez meg van!
Most jön az, hogy levágom a fejét (azt hiszem, a kopoltyúig tart a feje). Óvatosan a levágás helyétől a farka felé bevágom a hasát, áhá megvan egy lyuk a hasán, ez ahol kijön a végtermék a halból, idáig kell akkor felvágni. Szétnyitom, és az ujjammal óvatosan a farka felé kiemelem a belső részét, "pfúj"! Tiszta víz alá teszem, és még egyszer jól átmosom őket.
Beirdalom az oldalukat sűrűn, és a besózom. Paprikás lisztbe forgatom, (a liszt ráragad az ujjaimra), és forró olajban teszem sülni őket! Persze az olaj az első percben hatalmas pukkanással kicsap! Minden úszik az olajban, a fal a gáztűzhely és én is, ráadásul még forró is, tehát irdatlan fájdalmaim vannak, ahol az olaj rámfröcskölt. Nem baj vízzel lehűtöm, a Panthenol habot, ami égésre kell, otthon hagytam! Külön felhívták a figyelmet az utazási irodában, hogy a rendre nagyon kell vigyázni, és tisztaságot hagyni magunk után, mert nincs takarító,hát suvickolhattam a sütés után a konyhát.
A halak szépen sülnek az olajban, vigyáznom kell, mert ha a paprikás liszt megég, akkor keserű lesz az étel is. Kicsit megyszúrom az egyik halat villával, nem serceg, ez azt jelenti, elkészültünk.
Kockára vágott burgonyát pirítok még, teflonserpenyőben oregánóval és kakukkfűvel, ez lesz a köret.
Tehát a "túlélőtábor" negyedik napján a paprikás szardínia zöldfűszeres sült burgonyával és finom, otthonról hozott koviubival elkészült.
Rávetettük magunkat már az éhségtől elcsigázva a szardíniára. Az első kettő "szőröstűl-bőröstűl" lecsúszott, szerencsére a szálka is ehető volt.
Az utolsónál csukott szemmel mindketten rávetődtünk a villánkkal a halra, nem találtuk el egymás kezét, nem sok hiányzott!
A Lignanói paprikás szardínia emlékezetes marad!

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Száraz olasz pezsgő, amit az apartmanban találtunk érkezésünkkor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szardíniákat megtisztítjuk a pikkelyeiktől. Levágjuk a fejüket, a hasukat felvágva, kipucoljuk a belsőséget is.
  2. Beirdaljuk oldalukat kb. 0,3-mm-enként.
  3. A lisztet összekeverjük a paprikával.
  4. A szardíniákat sózzuk, és megforgatjuk jó alaposan a paprikás lisztben.
  5. Forró olajban, ami ellepi a halakat, sütjük ki ropogósra.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 910
elküldve: 2
receptkönyvben: 18
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Stella

Mióta szakács: 2010.03.20.
57 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szardínia paprikás lisztben sütve, sült szardínia

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hyneman
Hyneman Fri, 2011-09-30 23:58

z1!
.... sztem nézd meg jobban a képet azt lehet okoskodnod..;)
Érdekes mód én látom rajta az ételt..ennyi! :))))
Meg gugliz kisautós képeket és ufó-s ..majd hasonlitsad össze öket a képen láthatóval..azt magyaráz..LOL
Szerintem meg finom étel ...:)))

z1
z1 / z1 Fri, 2011-09-30 15:48

...hááát, jó ez a photo shop, vagy mifene.
Csak épp a lényeg nem látszik miatta.
Z.
Viszont a pálmafa - ufóval?, kisautóval?, kalapos krapekkal?...pláne strandpapuccsal ( ban? ) - na, az aztán nagyon pöpec...

2256
szardínia 60 dkg
finomliszt 20 dkg
fűszerpaprika 10 dkg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl