Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás tekercs

Paprikás tekercs
Paprikás tekercs
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nagymamám készítette ezt az érdekes tekercset vagy csigát, kinek, hogy tetszik. Megtévesztő benne a pirospaprika mint töltelék. Valójában ez egy édesség. Érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Önmagában is elég édes ez a tekercs, ezért csak tejet tudok hozzá ajánlani. Aki nagyon szereti az édeset, esetleg meglocsolhatja vaníliás öntettel is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tésztához langyos- meleg tejbe (egy nagy bögrébe kb. 2 dl tej, de hagyjunk helyet az élesztő növekedésének) teszünk egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Ha az élesztő feljön, a liszthez adjuk, amibe a margarint, tojást, csipet sót is beletettük.
  3. Ezután még kb. 1 dl tejet öntünk az egészhez (az is langyos), és összedolgozzuk.
  4. Ha már a tészta nem tapad, kezelhető, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 1 órát. Ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  5. Töltelékhez a pirospaprikát, cukrot,citrom héjat, olajat összekeverjük, és a kinyújtott tésztára egyenletesen rákenjük.
  6. Felcsavarjuk, majd szintén ujjnyi vastagon felszeleteljük.
  7. Egy nagy tepsit kivajazunk és lisztezünk (vagy sütőpapírral béleljük), belefektetjük a tekercseket, helyet hagyva közöttük a növekedésre.
  8. Kisütjük közepes hőfokon. (Ne süssük sokáig, mert kemény lesz.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 898
elküldve: 0
receptkönyvben: 98
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Sweetly

Mióta szakács: 2012.03.15.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paprikás csiga, édes csiga pirospaprikával, citromos-paprikás csiga

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Wed, 2014-04-16 12:13

Kedves Miss Sweetly!
-Kérlek, ne haragudj, hogy -"visszaélek a lehetőséggel"-.
-"paprikás tekercs recept"---én is "sósra" gondoltam...
-Elsősorban tőled, és mindenkitől elnézést, ---magyarázat, amely, egy abszolút, "nosztalgiás, egyéni szoc. problem"-, --- bocs. (igyekszem röviden)
-Akkor még, Győr melletti falu, -sváb-magyar "fölmenők", -szomszédban, közeli rokon család, ahol, kényszerből (rokkantság), Pista bácsi főzött, (felesége a TSZ-ben dolgozott) , a gyerekek ide-oda átjártak...
-a lényeg: -szerintem ilyen tésztával, de sós-paprikás kenéssel, sütött néha, Pista bácsi, hasonló tekercset...-ő, "kattancs"-nak nevezte...
-Vajon ismeri-e valaki, azt a fajta -"tekercset-???

-Még egyszer elnézést kérek, hogy "kihasználtam a lehetőséget".
De tényleg érdekelne, hogy ismeri-e valaki a "kattancsot"?........-bocs.

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2012-07-25 21:20

Ez a recept nekem meglepetés,mert sósra gondoltam.Én is inkább fahéjasat,kakaósat sütöttem.Először,mikor megláttam a kész tekerecset,gondoltam valami sós , és meglepődtem,hogy édes. Nekem újdonság,de nagyon tetszik!
Üdvözlettel :helena26
Köszönöm a receptet!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Sun, 2012-07-29 22:12

Kedves Helena!
Örülök, hogy tetszik a recept! Első ránézésre furcsa, de ha az ember kipróbálja, nem csalódik.
Nálunk ez a tekercs családi hagyomány, sokszor került az asztalra. Alig vártam mindig, hogy kisüljön. Most már magamnak és a páromnak készítem. Ő is megszerette.
Üdvözlettel: Miss Sweetly

mamszi
mamszi / mamszi Tue, 2012-04-03 20:49

Az én mamám is sokszor készítette! Jobban szerettem, mint a fahéjast vagy a kakaóst!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Tue, 2012-04-03 21:21

Kedves mamszi! Én is nagyon szerettem, és szeretem is. Az bizonyos, hogy ritkább, mint az ismert kakaós vagy fahéjas változat.

1954
finomliszt 100 dkg
friss élesztő 4 dkg
margarin 25 dkg
tojás 1 db
tej 3 dl
1 csipet
fűszerpaprika 2 ek
cukor 0.5 kg
citromhéj 1 citromból nyert
napraforgó olaj 2 ek