Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomlé télire - tartósítószer mentes

Paradicsomlé télire - tartósítószer mentes
Paradicsomlé télire - tartósítószer mentes
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű az elkészítése, de annál sokkal finomabb, ízesebb paradicsomlevünk lesz, ha így tesszük el. A teljesen natúr, tiszta paradicsom ízét érezhetjük a szánkban, ha belekortyolunk, vagy ha készítünk belőle valamit. A rövid főzési idő pedig elősegíti, hogy ne vesszen el szinte semmi értékes alkotóeleme sem a finom paradicsomunknak.
Ez sem igényel semmiféle tartósítószert, a paradicsom savassága elég a tartósításhoz! Tökéletesen eláll, akár több évig is!

hozzávalók / 1 adag

  • 1 kg paradicsom (tetszés szerinti mennyiségben)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat nagyon gondosan megmossuk, előkészítjük.
  2. A csumájukat kivágjuk, félbe-negyedbe feldaraboljuk.
  3. Paradicsompaszírozón áttekerjük.
  4. Az üvegeket, amiket nagyon tisztára mostunk, fejjel lefelé a sütőbe, a  sütő rácsára, állítva betesszük. A sütőt felmelegítjük 100°C - ra és az üvegeket itt tartjuk forrón, míg megtöltjük majd a paradicsomlével.
  5. Egy fazékba öntjük a nyert paradicsomlevet és feltesszük forrni.
  6. Forrástól számítva erős tűzön nem sokáig, kb 5 percig forraljuk
  7. Az előkészített forró üvegekbe töltjük a levet, azonnal lezárjuk a csavaros tetővel.
  8. Ha megtöltöttük az üvegeket, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni kb. 2 napig.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 205
össznézettség: 136 149
elküldve: 16
receptkönyvben: 444
elkészítve: 21/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomital, paradicsomos ivólé tartósító nélkül

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vritus
vritus Sun, 2017-07-30 09:20

Kedves Vicikó!
Kérlek segíts nekem. Idén elősször főztem be paradicsomot. Befőzőautomatával készítettem paradicsomlevet Csak Természetesen receptje alapján. Ő sajnos már nem aktív ezen az oldalon, így tőle nem tudok tanácsot kérni. A gondom, hogy a paradicsomlé piros sűrű része az üvegek felső részén helyezkedik el, az alsó viláosabb, sárgás folyadék pedig az üvegek alján. A sűrű felső részben itt-ott levegőbuborékok is vannak. Így a folyadékszint is megemelkedett az üvegekben, ahhoz képest ameddig dunsztolás előtt az üvegeket töltöttem. Nagy befőző paradicsomokat használtam, teljesen egészségesek voltak, nyersen paszíroztam és kifőzött üvegekbe töltöttem, így ment az automatába péntek este.
Ez rossz jel? Hiba? Vagy mással is előfordult már?
Kérlek, adj tanácsot!
Nagyon köszönöm. Üv, Rita

aminez
aminez Sat, 2014-09-13 22:48

Kedves Vicikó!

Köszönöm a recepted. Már második éve használom, de sajnos nincs passzírozom, ezért leforrázom a parikat, héját, csumáját leszedem / kivágom, majd turmixolom, s átszűröm. Nem tudom, hogy esetleg vmit rosszul csinálok-e, de sajnos mindig van egy picit kesernyés mellékíze az így készült paradicsomlevemnek. :-( Esetleg van vmi praktika, tanács, hogy mit csináljak másként. Minden egyéb pontban úgy járok el, mint a receptedben...

Még egyszer köszi! :-)

Ági

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2014-08-30 10:49

-Bevallom őszintén, én már évek óta, kisebb, nagyobb "befőttes üvegekbe" teszem el a paradicsomot is...
-bocs., -de, -se helyem, -se kedvem félrerakosgatni, -és, a forró paradicsomot, szűk tölcséren át "beletrükközni" a szűk nyakú üvegekbe...-(valamelyik éven vettem egy kb. 5 cm-es "lyukú" tölcsért, azóta a forró lekvárt, paradicsomot stb.-t azon adagolom a "fenti" üvegekbe)
-mivel, én jó sűrűt szeretek eltenni, -(mert, leginkább, tészta-, pizzaszósz, stb. készül majd belőle), -marad a régi módszer, csumarész kivág, darabol, "kissé szétfőz", passzíroz, -(nem kell forrón!), -mert, -visszatesz, újra "rotyogat" (sűrít-főz), -üvegbe önt ... -(időhiányban, bármikor "abbahagyható és folytatható"...
-a passzírozáshoz először, sok-sok éve, Olaszországból hoztam egy "tekerős passzírozót", -(gondoltam, ők csak tudják), -már itthon is lehet kapni évek óta: -egyszerű, műanyag, -edényre rátehető, -nagy, tölcsér-szerű, -3 különböző lyukú fém betét van hozzá, könnyedén "szétkapható", pillanat alatt, a betét átöblíthető "menetközben " is...---(én a baracklekvárt is ugyanígy, csak passzírozás után cukorral fő)...
-Kedves Vicikó!
Kérlek, ne haragudj, hogy ideírtam a saját -"eltevős ötleteimet"-.....---(sajnos, már néhány éve "próbálkoznom kell", hogy az Anyáméhoz hasonlókat "gyártsak", -(amiket imádtunk), -mert, őt már nem akarjuk ezzel terhelni...

-még egyszer elnézést kérek Vicikó-tól, és mindenkitől, -ezek csak ilyen, -"saját használatban bevált-, alkalmazott ötletek"-...

lilibe
lilibe Sat, 2014-08-30 18:34

de más, mint én is, szereti csak ugy natúrban meginni, vagy paradicsomlevesnek. És akkor miért kellene órákat főzni?

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-08-31 09:05

Kedves lilibe!
Teljesen igazad van, aki ivólének akarja pl., -az nyilván nem így teszi el...

Amúgy nem kell órákig főzni, -összedarabolom, és a két "péklapát" kezemmel " jól "összemaricskolom", kicsit főzöm, hogy könnyebb legyen "áttekerni"...-(pl., -eddig jutottam tegnap este), -most majd hidegen "áttekerem", aztán aztán "felfőzőm", -megy a "dunsztos üvegekbe", -"száraz dunszt".
-Ahogy írtam, ez csak egy ötlet arra, hogy, jó, sűrű, eltett "paradicsom alapom" legyen, a pizza-, tészta-, stb. "maszatokhoz"...-mivel "boltiban" nem találtam olyat, ami ízlik nekünk, --(Olaszországban sem igazán, -de ez, -"egyéni szoc. problem"- bocs.)
-Télen pl., ha kell valamihez, -egy üvegnyit megcsinálok "maszatnak", fűszerek stb., - a "maradék" megy a fagyra, -jól jön ha gyorsan kell valamit főzni...

terranova56
terranova56 Fri, 2014-08-29 17:46

T. Vicikó- meglehetősen aktív vagy és meg kell mondanom /írnom/ kedvelem a receptjeidet, mert nem okoznak csalódást

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2014-08-29 22:18

Kedves terranova56!

Köszönöm szépen, jól esnek a szavaid! Igyekszem-igyekszem!

Üdv:-) Vici

marikaradnai
marikaradnai Fri, 2013-08-16 18:20

Én is ugyanigy csinàlom ,de csak majdnemtele töltöm ès a tetejèt egy jó kanàl ètolajjal "zàrom" le, soha nem volt penèszes vagy bàrmi baja a paradicsomlènek.
üdv
marikaradnai

albisia
albisia / albisia Mon, 2013-08-05 11:46

Sziasztok !
Ma készülök elkészíteni a paradicsomlét, én nagy tételben dolgozom, eddig mindig a sokáig főzős sűrített verziót készítettem, üstházban,nagy bográccsal.(30-40 liter késztermék)
A férjem kitalálta,hogy a házi fúrógépet használjuk a tekerős paszírozóhoz (ugyanaz a menetméret) ,így pillanatok alatt végzünk a paszírozással.

Remélem,hogy ez a változat is ízleni fog a családomnak, köszönöm a receptet.
üdv
albisia

V2rider
V2rider / V2rider Thu, 2013-03-21 16:47

Szép napot!
Nem túl nehéz úgy paszírozni,hogy nyers a paradicsom? én eloszor felfozom,aztán paszírozom.

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-03-23 22:39

Kedves V2rider!

Nem nehéz, legalábbis szerintem nem nehezebb, mintha főzés után paszíroznánk. Természetesen, ha érett paradicsomokról beszélünk.
Van egy ügyes kis paradicsom paszírozóm, ( tekerős ) megy vele gyorsan, csak az esetleges nagyobb mennyiség ami időt vesz igénybe.

És ahogy én készítem, ahhoz pedig pont az kell, hogy azonmód, forrón töltsük az üvegekbe. Így nem igényel semmiféle tartósítószert az eltevéshez.

De biztos úgy is lehet készíteni, ahogy Te készíted, azt egyáltalán nem vonom kétségbe. :-)

Üdv:-) Vicikó

Hencsike
Hencsike Tue, 2012-08-21 11:11

Kedves Vici!

Köszi az infókat! Most kezdem az újabb adagot készíteni!:)
Még annyi a kérdésem, hogy mennyi idő után lehet felbontani?

Üdv: Heni

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2012-08-21 14:47

Szia Heni!

Ez csak a türelmeden múlik...:-))) Akár azonnal is ihatod, használhatod.
Jó munkát az újabb adaghoz, ebben a nagy melegben egy élvezet lehet! :-)

Üdv: Vici

Hencsike
Hencsike Sun, 2012-08-19 21:46

Kedves Vicikó!

A recepted szerint főztem paradicsomot, és amikor kivettem a szárazdunsztból, akkor a tetején volt egy átlátszó vízszerű réteg, alatta a sűrű paradicsomlé. Ez normális jelenség? Nem romlik meg így?
Köszi a választ,
Heni

lilibe
lilibe Sat, 2014-08-30 18:40

ez a világos réteg gondoskodik arról, hogy tartós legyen :-). Ezért nem kell bele semmi tartósítószer, maga a paradicsom ( ez a leg savasabb része) vigyáz magára. Évtizedek óta így rakjuk el.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-08-20 10:20

Szia Heni!

Ez teljesen normális jelenség! Nem tudom tudományosan, hogy hogy hívják, a felső réteget, de alul, az biztos a rostos, sűrűbb része a paradicsomnak.
Nem romlik el, biztos lehetsz benne, nekem van még tavaly előttről, és tavalyról is paradicsomlevem, mind így néz ki!!! :-) És az összes tökéletes, finom! Idén ezért nem is tettem el.
Felhasználás, fogyasztás előtt fel kell rázni, és ha kibontod, olyan mintha friss paradicsomot innál.
Örülök, hogy felhasználtad a receptem! Szerintem nem fogsz csalódni :-)

Szép ünnepnapot kívánok!
Üdv: Vici

180
paradicsom 1 kg