Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos polip

Paradicsomos polip
Paradicsomos polip
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A polip itthon nagy kedvenc, persze sajnos csak ritkán kerül az asztalra. Gondoltam, most feldobom a fényes alkalmat, és a szokásos grillezett változat helyett készült ez a mártásos.

hozzávalók / 2 adag

Polip főzése

Mártás

Bagett

Szólj hozzá!

elkészítés

Polip főzése

  1. A polipokat megmossuk (a fejzacskót fordítsuk ki, és nagy figyelemmel mossuk tisztára). A fogyasztásra alkalmatlan részeket (szemek és a "csőr") egy éles késsel kivágjuk.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk, a sonkahagymát (ha nincs, a vörös is jó), borsot, babérlevelet beletesszük. Sóból, ha nagyon szeretnénk, egy picit adhatunk a vízhez, de ez keményíti a húst. A polipokat először egyesével a forrásban lévő vízbe mártjuk, háromszor, míg a csápjak fel nem pöndörödnek. Negyedjére beleengedjük őket a vízbe. Az a jó, ha teljesen ellepi őket a víz.
  3. Nagyjából egy órán át főzzük őket, időnként ellenőrizzük a puhulást: villával a fej és a lábak találkozási részét szurkáljuk meg. Ha kellően puhának találjuk, elzárjuk és hagyjuk a saját levében hűlni.
  4. Ha kellőképpen kihűlt (vagy már nem tudunk tovább várni), kivesszük őket egyesével, és lemossuk a bőrüket. A lilás-szürkés bőr ekkor már szinte leolvad róluk, víz alatt könnyen ledörzsölhető. Leszedhetjük vele a szívókorongokat is, én nem szoktam, kifejezetten szeretjük úgy.
  5. A lábakat levagdossuk, de nem daraboljuk fel, a fejet pár darabba vágjuk.

Mártás

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd mehet rá a kifőtt polip. Sózzuk, borsozzuk. Picit pirítjuk a hagymákkal, közepes lángon.
  2. A felkockázott paradicsomot is rádobjuk, és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az oregánót, ha kell, a cukrot.
  3. Kicsit rotyogni hagyjuk a paradicsommal, majd hozzáadjuk a bort - ízlés és a mártás állaga szerint. Ha sok levet eresztett a paradicsomunk, bánjunk csínján a borral.
  4. Az alkoholt elforraljunk, majd az ételt a bagettel együtt találjuk.

Bagett

  1. A vajat pár órára hagyjuk szobahőmérsékleten - így könnyebb lesz keverni.
  2. A fokhagymákat apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Utána a vajhoz keverjük.
  3. A bagettet négy részre vágjuk és hosszában félbe, így 8 kis szeletünk lesz. Megkenjük őket a fokhagymás vajjal, és a sütőben 180-200 fokon 5-10 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 118
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Amade László

Mióta szakács: 2015.02.18.
1 recept

receptjellemzők

konyha: görög
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

polip paradicsomszószban, polipos paradicsom

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1864
sonkahagyma 1 db
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 3 db
fekete bors 5 szem
fehérbor 1 dl
polip 1 kg
sonkahagyma 2 db
fokhagyma 2 gerezd
paradicsom 4 közepes db
fehérbor 1 dl
oregánó 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
bagett 0.25 kg
fokhagyma 1 fej
vaj 250 g