Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos töltött kelkáposzta

Paradicsomos töltött kelkáposzta
Paradicsomos töltött kelkáposzta
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Teljesen beleszerettem a Mamushka című ukrán szakácskönyvbe. Tényleg fantasztikus receptek vannak benne, én legalábbis nagyon szeretem ezeket az ízeket. Ezt a nyári töltött káposztát készítettem el belőle elsőként, és bár a szerző azt írja, hogy kihagyhatjuk belőle az aszalt vörösáfonyát, szerintem óriási hiba lenne, mert pont ettől lesz igazán különleges! Ebből az adagból nekem nyolc, szép nagy töltelék jött ki.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A szószhoz

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelék

  1. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, hozzáadunk egy kiskanál sót, és a leveleket 2-3 perc alatt leforrázzuk benne, majd hideg víz alá tesszük, és ezzel megakadályozzuk, hogy tovább főzzük. Éppen csak annyira kell megfőzni a leveleket, hogy tudjuk hajtogatni.
  2. A töltelékhez összekeverjük a darált húsokat a rizzsel és az aprított petrezselyemmel. Beleszórjuk az aszalt áfonyát, sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk.
  3. A levelek torzsáját kivágjuk, majd megtöltjük a hússal, és ahogy a töltött káposztát, ugyanúgy feltekerjük őket. Ha kész, félretesszük.

A szósz

  1. Az olajat egy nagyobb edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és lereszelt sárgarépát, és 10 perc alatt megpirítjuk.
  2. Hozzáreszeljük a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürét, és egy-két percig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra darabolt paradicsomot, a babérlevelet, majd sózzuk és borsozzuk. Addig főzzük, amíg a paradicsomok szét nem mennek. Ha nem lenne elég édes a paradicsom, kevés cukrot is adhatunk hozzá.
  4. A paradicsomos szószt felöntjük a zöldség alaplével vagy vízzel, és összeforraljuk.
  5. Beletesszük a töltött káposztákat, és kis lángon lefedve főzzük 20 percig, majd közepes lángon további fél órát, amíg be nem sűrűsödik a szósz.

A tálalás

  1. Egy-egy kanál tejföllel és friss kaporral megszórva tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 234
elküldve: 5
receptkönyvben: 250
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött kelkáposzta paradicsomosan, különleges töltött kelkáposzta

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

paprikáskrumpliblog
Kovács Ági / paprikáskrumpliblog Wed, 2015-08-05 07:04

Kedves Ízhuszár! Anyukám nővére kb. 50 éve készíti a töltött kelkáposztát.:-) Nála ez úgy jött, hogy nem bírta a gyomra az édes káposztát, sem a savanyítottat, ezért kitalálta, hogy akkor kelkáposztába tölt. Tényleg nagyon finom, a recepteddel összehasonlítva, annyi a különbség, nincs benne vörös áfonya és a szószban nincs sárgarépa. Üdvözlettel: Kovács Ágnes

658
kelkáposzta 1 közepes db
darált marhahús 30 dkg
darált sertéshús 30 dkg
rizs 15 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
vörösáfonya 30 g
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 1 nagy db
sárgarépa 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
sűrített paradicsom 2 ek
paradicsom 400 g
cukor 1 ek
babérlevél 2 db
zöldség alaplé 5 dl
tejföl 2 dl
kapor 1 csokor