Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos-túrós lasagne

Paradicsomos-túrós lasagne
Paradicsomos-túrós lasagne
125 perc / előkészület: 80 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vettem 1 kg túrót pitéhez, de nem volt semmi kedvem az édességhez, és már lejárat előtt volt, ezért gondoltam, hogy csinálok valamilyen túrós tésztát. Emlékeim szerint a túró és a paradicsom összeillő páros bizonyos körülmények között. Kicsit úgy viselkednek, mint a túró és a baracklekvár. Mindkettőhöz megy a füstölt szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, sajt, spenót, gomba, grillezett paprika, stb. Körülnéztem, hogy mi van itthon, találtam szalonnát, spenótot, darált medvehagymát, sajtot, ezért ezeket tettem bele, de ízlés szerint kombinálható a fentiekkel vagy akár még más zöldségekkel, húsokkal is. Talán a hal az egyedüli, ami ízvilágban nem menne hozzá. Tésztának először pennét akartam, de úgy gondoltam, hogy úgy nem az igazi, ha a paradicsomot elkeverem a túróval, ezért inkább valami réteges mellett döntöttem, mint pl a lasagne. Lebbencstészta nem volt itthon, de a bolti úgysem valami jó, ezért gyúrtam egyet magamnak. Egész jól sikerült, szerintem csinálok még ilyet. A mennyiségeket nem mértem, csak érzésre csináltam gyakorlatilag mindent, ezért elég nehéz kitalálni, hogy miből mennyi kellett. Ami érdekes volt, hogy jóval több tésztát raktam bele, mint szerettem volna, mert 70-80 dkg lisztet is felvett a tészta, de a szokásosnál több tésztával és kevesebb töltelékkel valahogy jobb lett az egész.

hozzávalók / 5 adag

tészta

paradicsomos réteg

túrós réteg

összeállítás

  • 20 dkg sajt (tetejére)
Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Hagyományosan 1 tojáshoz kell 10 dkg liszt és egy csipet só a lebbencstésztába. Én felvertem 4 extra nagy méretű házi tojást (1.5x akkora, mint a bolti), hozzákevertem 60 dkg lisztet, meg amennyi sót gondoltam. Lehet esetleg zöldfűszereket is belekeverni, vagy akár spenótot, paradicsomport, paprikát, kurkumát, ha valaki színes tésztát szeretne.
  2. Elkezdjük gyúrni, aztán teszünk még hozzá annyi lisztet, amennyi érzésre kell neki, hogy egyáltalán ne ragadjon. Nekem nem sikerült eltalálni elsőre, kicsit szemcsés és nagyon kemény lett a végeredmény, ezért egy kis vízzel korrigáltam. Tényleg csak egy pár csepp kell, nem decikre kell gondolni. Ha nem vagyunk formában, és túl kemény meggyúrni, akkor egy kis olajjal lehet puhítani rajta. A lényeg, hogy a végeredmény egy kemény tészta legyen, ami egyáltalán nem tapad és nehéz nyújtani.
  3. A nyújtásnál szórjuk fel liszttel a tésztát, és ha már elért egy lapos formát, akkor tekerjük fel a sodrófára több rétegben, és nyújtsunk úgy egyszerre 3-4 réteget. Ha jól sikerült a tészta, és elég tisztet felszórtunk rá, akkor nem fognak a rétegek összetapadni. Nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire tudjuk, 2-3 mm-nél valószínűleg úgysem tudjuk vékonyabbra, és hajlamos amúgy is egy kicsit összeugrani. Esetleg kézzel rá lehet segíteni, mint a rétesnél, mert annyira nem szakadós a tészta.
  4. Nézzünk egy jénait, és mérjük ki vele, hogy mekkora lapokat vágunk. Ha túl nagyok lennének főzéshez, akkor felezzük vagy harmadoljuk őket.
  5. Forraljunk vizet, és félig főzzük meg a tésztalapokat max fél percig. Nem kell, hogy teljesen megfőjenek, mert még úgyis sülni fognak. Ha bolti lebbencstésztát használunk, akkor jobb, ha al dentére főzzük. Csináltam már régebben előfőzés nélkül is, de a szélén a bolti száraz tészta kemény maradt, a frissen gyúrt tészta pedig bizonyos pontokon lisztes maradhat, ahol nem éri a lé. Ezért jobb előfőzni.

paradicsomos réteg

  1. Pirítsuk meg a hagymát az olajon. Ha mást is teszünk bele, akkor a füstölt szalonna, darált hús, gomba, apróra vágott gyömbér, grillezett paprika, stb. is mehet mellé.
  2. Öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot, és kevergetés mellett forraljuk le róla a vizet. Ehhez a nagy láng a jobb, mert hamarabb besűrűsödik úgy. Ha sokáig ott hagyjuk keverés nélkül, akkor le tud égni. Akkor jó, ha már fröcsög melegítésre. Én mindig szoktam fölé tenni szűrőt emiatt.
  3. Ezt a szószt fogjuk használni a paradicsomos rétegekhez. Lehet többet is készíteni belőle, ki mennyire vastagon szereti.

túrós réteg

  1. Fogjuk a túrót, keverjük el az opcionális dolgokkal, mint pl aprított fonnyasztott spenót, medvehagyma, újhagyma, gomba, esetleg szalonna, vöröshagyma. Reszelhetünk bele sajtot is. Ezt fogjuk használni a túrós rétegekhez.

összeállítás

  1. Tegyünk a jénai aljára egy kis paradicsomszószt és fölé egy réteg tésztát, de akár ki is vajazhatjuk, és tehetünk tésztát legalulra. Kinek hogy a jobb.
  2. Tegyünk túrót a tésztára, majd rá egy újabb réteg tésztát, aztán paradicsomszószt és még egy réteg tésztát, és így lehet felváltva túrós és paradicsomos rétegeket csinálni, amíg el nem fogy a tészta vagy a töltelék. Nem jó, ha túl vastag a szósz, 1 cm-nél ne nagyon legyen több. Lehet a rétegek tetejére sajtot reszelni, ha odavagyunk érte, de nem kötelező.
  3. Reszeljünk sajtot a legfelső rétegre. Szerintem jobb, ha paradicsom van felül, mint túró. Ha friss tésztát használunk, akkor akár arra is mehet a sajt.
  4. Tegyük be a sütőbe. Szerintem olyan fél óra kellhet neki 180°C-on fedővel, plusz 10 perc fedő nélkül, hogy megpiruljon a sajt a tetején, de régi a sütőm, és elég esetleges a hőfok.
  5. Vágjuk fel kockákra, és tálaljuk. Jó étvágyat! :-)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 1 043
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

inf3rno

Mióta szakács: 2011.03.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paradicsomos-túrós rakott tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1486
tojás 5 db
finomliszt 50 dkg
0 ízlés szerint
passzírozott paradicsom 50 dkg
vöröshagyma 50 dkg
olívaolaj 0.5 dl
füstölt szalonna 20 dkg
paprika 2 közepes db
tehéntúró 1 kg
spenót 20 dkg
medvehagyma 20 dkg
gomba 20 dkg
sajt 20 dkg
sajt 20 dkg