Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párizsi csirkeszárny rizibizivel

Párizsi csirkeszárny rizibizivel
Párizsi csirkeszárny rizibizivel
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a rizibizit, de nem nagyon tudok rizst főzni...ezért leginkább a zacskós rizst választom. Bár most kipróbáltam a rizibizi készítés módját. Valószínű nagyon jó rizst vehettem, mert most egész jól sikerült. :-)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásból, a lisztből, a tejből, a sóból sűrű palacsintatésztát keverünk. (Én néha teszek bele darált chilit is, ha erőset ennénk.)
  2. A megtisztított csirkeszárnyakat a tésztába mártjuk, és forró olajban megsütjük.
  3. Közben elkészítjük a rizibizit (Én kukoricát is teszek bele, nemcsak zöldborsót.). Először egy kevés olajon megpirítjuk a rizst, majd felöntjük meleg vízzel.
  4. Enyhén sózzuk, borsozzuk, miután felforrósodott, lezárjuk a gázt, és fedő alatt készre párolódik.
  5. Kevés fűszervajat keverünk hozzá és a párolt zöldségeket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 706
elküldve: 2
receptkönyvben: 181
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Norci79

Mióta szakács: 2010.04.03.
94 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: wok receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csirkeszárny párizsias bundában kukoricás rizibizivel, párizsiasan sült csirkeszárnyak rizibizivel tálalva

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2011-04-13 10:16

Szerintem a kis adagban főzött rizs 2 óra múlva már hideg. :D
Én átmosom a rizst, és megpirítom kevés olajon (eddig egyezem Z1-gyel), majd felengedem kétszer annyi hideg vízzel, és azonnal takaréklángra teszem, és lefedem. Nem kevergetem, nem nézegetem, csak az órát, mert 20 perc múlva el kell zárni a lángot. Kész.

z1
z1 / z1 Wed, 2011-04-13 16:58

Kedves Osztriga!
Annak függvényében, hogy már egy jó ideje feltalálták a mikrót, miért számít az, hogy hideg a rizs?
Z.
:)))))))))))
Ui: Egy ÁNTSZ-es mondta a jó múltkorában, hogy a rizst azért nem szabad elrakni pl. másnapra, mert valami méreganyag termelődik benne az "állás" során.
Ezt csak érdekesség képpen írtam le a hideg rizs kapcsán.
Z.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 21:48

Almamagocska és agibaby ! Ti ketten biztos bajnokságot nyernétek rizsfőzésben !! :) :)

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2011-03-13 06:58

Attol fugg, milyen allagu rizst szeretnel kesziteni! A japanok rizse teljesen mas 1. masfajta rizst hasznalnak 2. az o rizsuk nagyon ragcsos, hogy palcikaval lehessen enni (pergos rizst eleg nehez volna egyenkent csipegetni...). Ha fozes kozben nem kavarod egyaltalan, akkor soha nem lesz ragacsos, igy nem kell leobliteni.
Azert keverek ossze egy resz rizst ket resz vizzel, mert a mikros valtozatban egyszer osszekeverem a rizst es a vizet, be a mikroba es tobbet nem is kell vele semmit csinalni.
Nem, meg nem probaltam sutoben es nem is fogom ezutan sem, mert mint mondtam, teljesen felesleges a nagy sutot bemelegiteni, mikor labasban kb. 15 perc alatt megvan. A sutod ennyi ido alatt melegszik be.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-12 22:40

Boribonnak megsúgom, a kínaiak és a japánok 9-szer mossák meg a rizst ! Ők igazán értenek a rizshez, hihetünk nekik, tudnak valamit... Érdemes 2-3x megmosni, mert a rizsliszttől ragacsossá válhat. :)

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2011-03-12 04:50

Kedves Norci, sokaig en is szenvedtem a rizsfozessel, mert en nem szeretem a ragacsos rizst, csak a pergoset. Aztan sok kiserletezes utan ezek a modszerek valtak be (semmi tulbonyolitas, oblogetes, stb):
1. Olajat hevitesz, rateszed a rizst. picit megpiritod, majd hozza 2x (nekem ez mindig bevalt) vizet ontesz. Kavarod, mig felforr, ezutan leveszed a hot minimumra es igy fozod/parolod kb. 15 percig. Ekozben NEM szabad mar kavarni. A legelacsonyabb hofok helyett be is dunsztolhatod: jol becsavarod konyharuhaba es ott parolodjon. A sutot begyujtani szerintem teljesen felesleges egy kis rizsert.
2. Egy resz rizst es ket resz rizst laposabb talban osszekeversz, es beteszed a mikroba. Az idot sajna ki kell kiserletezni, mert mikrotol ill. rizstol nagyban fugg, nekem is mindig valtozo.
Sok sikert, remelem, ezek bevalnak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-12 22:32

Boribon ! Szerinted felesleges begyújtani a sütőt... hányszor próbáltad már ?

Egy rész rizst miért keveresz össze két rész rizzsel ....?

norci79
Norci79 / norci79 Sat, 2011-03-12 11:34

Szia Boribon! Köszönöm az ötletet! A Tiédet is kipróbálom, mert tényleg nagyon béna vagyok rizsfőzésben.... Most már csak megtalálom azt, ami nekem is sikerül! :-) Jó hétvégét!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-11 11:47

Egy többcsillagos szálloda szakácsa mondta el nekem a rizs főzés fortélyait. 2 féle módozat van:
Milyet szeretnénk ? Tapados rizst, gurulós (gumi) rizst ?
Tapadós rizs: A rizst tálba öntjük, hidegvízzel többször átmossuk (látható, hogy tejszínű, lisztes a víz). A vizet addig cserélgetjük, mig víztiszta nem lesz.
Olajat hevítünk. A lecsöpögtetett rizst hozzáadjuk. Annyi forró (!) vizet öntünk hozzá, kb. 2-3 ujjnyira lepje el a rizst. Só, bors, vegetta, petrezselyemlevél, borsó, kockázott kalifoniai paprika, kukorica, ki mit szeret, belerakjuk.
Begyújtjuk a sütőt ! A rizst lefedjük, egyet forr, lekapcsoljuk alóla a gázt. Megkavarjuk. Fedővel lefedve, betesszük a sütőbe, ami addigra szépen átmelegedett. Miután becsuktuk a sütő ajtóját, azonnal kikapcsoljuk a sütő lángját. Abban a melegben hagyjuk (nyugodtan el szabad feledkezni róla) míg pl. a húst megsütjük. Ha valakit érdekel a gurulós rizs készítése, szívesen leírom legközelebb !!!

norci79
Norci79 / norci79 Fri, 2011-03-11 23:08

Szia Alma-magocska! Köszönöm a titkot.... :-) Ha nem nagy kérés, megírnád a gurulós rizs készítését is? :-) Bocsi, de rizsfőzésből sokat kell még tanulnom... Hétvégén kipróbálom a módszert. Üdv.: Nóri

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-12 03:48

Szia Norci ! Bár már hajnalodik, de mivel még ébren vagyok, leírom Neked a gurulós rizs receptjét.

Vásárolj 1 kg "Macariso Parboiled" hosszú szemű, fél kész rizst.(Ha a tasakon lévő utasítást követed, könnyen mázga lesz belőle).
Tehát: Mosd át 2-3-szor hideg vízzel.
Tedd fazékba és önts rá bőségesen melegvizet, magasan lepje el.
Kb. 2 órahosszig hagyd így, had ázzon.
Aztán öntsd le róla a vizet.
Tölts rá annyi forró vizet, ha beledugnád a mutató ujjod, kb. a 2. ízpercedig érne a víz.
Só, ételízesítő, bors. Alágyújtasz.
Felforr, utána kb. 10 perc fővés. Löttyintésnyi olajat öntesz rá. Megkavarod. Lefeded. Elzárod alóla a lángot.Semmi tendő tovább. Meglátod szemekre gurul szét.(Disznóvágáskor hurkába így készítettem)

Írd majd meg, hogy sikerült és melyik a nyerő !

norci79
Norci79 / norci79 Sat, 2011-03-19 00:47

Szia Alma-magocska! Nem tudom melyik lett jobb. Mindkettő nagyon bejött. A tapadós is jól sikerült, nem olyan lett, mint az enyém szokott:...ragacsos, furcsa, nyálkás vagy milyen. :-) Köszönöm még egyszer! :-)

z1
z1 / z1 Mon, 2011-04-11 19:49

...utólag belegondolva, miért is a zöldséges rizs itt a lényeg?
Esetleg a paradicsom a tányér szélén mint elrettentő díszítési elem.
Brrrr!
Mintha valami vega oldalra tévedtem volna.
Z.
ui: Nem baj, ha most utáltok.
Néha az is kell.

norci79
Norci79 / norci79 Mon, 2011-04-11 21:09

Köszi a tanácsot z1! :-) Kipróbálom a te módszered is.... A zöldséges rizst szeretem, remélem nem baj. A paradicsom elrettent? Hát csak túl lépünk ilyen kis tragédiákon! :-) Egyébként nagyon jók a kajáid!

z1
z1 / z1 Wed, 2011-04-13 04:07

Szia!
Ha egy kicsit nyers lettem volna, hát kérlek ne haragudj.
Nem megbántani akartalak.
Más.
Az, hogy szereted a zöldséges rizst, nekem miért lenne baj?
Pusztán azt szerettem volna mondani, hogy ez nem rizibizi ( annak is van receptje )
és még azt, hogy mindenki a körettel foglalkozik ( én is ??? ) mintha egy lakóház hirdetésnél az érdeklődők csak a kerítést nézegetnék.
Visszatérve a díszítésre és a paradicsomra, nekem ez a fajta díszítés a halálom.
Lehet, hogy másnak tetszik, de nekem nem.
Sajnálom.
Itt aztán tökéletesen igaz az, hogy a kevesebb, több.
Ha körülnézel a NS oldalain, rengeteg olyan tálalást láthatsz, ahol az étel ügyes elrendezéssel saját magát díszíti.
Tanulni nem szégyen.
Én is azért jöttem ide.
...többek között.
Ja!
És még valamit kifelejtettem a múltkor.
A véleményem - mint mindig - szubjektív.
Nem kell el, vagy megfogadni!!!!!!!!!!!!!
Z.

norci79
Norci79 / norci79 Wed, 2011-04-13 07:36

Szia z1! Egyáltalán nem bántottál meg! Ahhoz több kell és más stílus. :-) Tudom, hogy nem ez a rizibizi, Borsodban a borsós változat a rizibizi - én azt ismerem, lévén borsodi vagyok. A díszítésről írtakat teljesen elfogadom, lévén te napi szinten főzöl sok rizst - gyanítom ezzel foglalkozol - én pedig nem főzök minden nap, tehát nekem valóban van mit tanulnom... :-) De majd kialakul ez is, bízom benne... Köszi még egyszer! :-) Nóri

z1
z1 / z1 Wed, 2011-04-13 16:57

Kedves Nóra!
A rizibizi nem csak Borsodban zöldborsós, hanem mindenhol.
Amit tanítanak,az a következő: rizs, zöldborsó, reszelt sajt, vágott petrezselyem.
...ha jól emlékszem.
Z.

norci79
Norci79 / norci79 Wed, 2011-04-13 17:05

A reszelt sajtot nem is tudtam.... :-( Mennyi ideális bele, mondjuk ha 3-4 személyre készítem? Ne haragudj, hogy nyaggatlak, de ha már tudom, tudni szeretném jobban is... :-) Köszi: Nóri

z1
z1 / z1 Wed, 2011-04-13 17:26

Kedves Nóra!
Ha átgondolod a megformált rizibizit, mint olyat, akkor pusztán ok, okozati összefüggésben simán kiderül, hogy a sajt a habarcs.
Az tartja össze az egészet.
Ne az otthonira gondolj, hanem arra, hogy a szakács kiteszi, a pincér meg el illeg-billeg vele az asztalig.
Aztán sajt nélkül, vagy összedől, vagy nem.
Igazából a mennyiség nem igazán számít.
Se túl sok ne legyen, se túl kevés.
...hanem pont jó!
Z.

norci79
Norci79 / norci79 Wed, 2011-04-13 18:06

Köszi szépen z1! Ezt muszáj kipróbálnom... :-) További szép napot és jó főzőcskézést Neked! Nóri

z1
z1 / z1 Mon, 2011-04-11 19:35

Sziasztok!
Már bocsi, hogy beleszólok, de napi szinten főzök meg kb. száz adagot.
...elég jól.
Szóval igazából teljesen mindegy, hogy így mosod, vagy úgy öblíted háromszor, vagy négyszer, esetleg amúgy ízesíted.
A lényeg - de tényleg - általában az, hogy ne cifrázd túl:
- forralj vizet
- pirítsd meg a rizst kevés olajon gyakori kevergetés mellett, anélkül, hogy megégetnéd
- a tűzforró rizst öntsd fel a lobogó, forró vízzel kb. 1 a 2 arányban ( nem mérem, szemre megy bele )
- sózd, vagy ízesítsd az ízlésed szerint
- néha megkeverve főzd ( én félig letakarom )
- amikor már elérte a nagyon híg tejberizs állagot, akkor leveszem a lángról, letakarom és otthagyom
- hagy melózzon magában ( közben pl. lehet egy sört inni )
- kb. 1 óra múlva átkeverem ( ezt a szakácsok úgy mondják, hogy: kigőzölöm )
- visszatakarom és hagyom még egy órát pihengetni
a végeredmény a tökéletes, pergős, párolt rizs!
...aztán, hogy ez, ezekkel az időkkel működik-e 2 adagnál? ...hááát azt nem tudom:(
Z.
ui: Én mindenesetre otthon általában zacskós rizst főzök.
Ahogy mondani szokták: gyors, olcsó és nem fáj...

norci79
Norci79 / norci79 Sat, 2011-03-12 11:33

Köszönöm Alma-magocska! Kipróbálom a 4 napban mindkettőt, ma még megyek beszerző körútra... :- Jó hétvégét Neked!

agibaby
agibaby Thu, 2011-02-24 11:41

Sziasztok! A rizset én is először megpirítom az olajon, közben odateszek 1,5-szer annyi vizet, mint rizs (pl. ha 2 bögre rizsből készítem, akkor 3 bögre vízet teszek oda), és felforralom, amikor felforrt beleteszek egy húsleveskockát és ezzel felöntöm a rizset és lassú tűz mellett szépen megpuhul a rizsecske! Isteni finom párolt rizset lehet így készíteni. Persze mindenki ízlése szerint fűszerezheti (só, bors, fokhagyma, stb.)! Szép napot Mindenkinek!
Ui.: A gyártó cég véleményem szerint mindegy, de minél drágábbat veszel, annál finomabb lesz! Anyukám tőlem tanulta ezt a receptet, de ő a drágább rizsből készíti és elképesztő a különbség! :)

Julcsi 09
Julcsi 09 / Julcsi 09 Tue, 2011-02-08 20:44

Egyszerű, de nagyszerű :)! Gratula! :)
A rizs főzésnél a víz mennyisége másfélszer annyi legyen, mint a rizs és akkor jól sikerül-egy szakács javasolta nekem így; de hozzá kell tegyem nagyban függ a rizs minőségétől (én általában hosszú szeműt használok!)
Üdv: Julcsi

norci79
Norci79 / norci79 Tue, 2011-02-08 22:05

Köszi Julcsi! Még nem próbáltam másfélszer annyi vízzel, mint a rizs, több helyen kétszer annyi vizet olvastam. Valószínű akkor, azért lesz szinte mindig ragacsos. Ki próbálom így is. Ok, hogy hosszúszemű rizst veszek, de abból mindegy, hogy milyen márkájút? :-) Bocsi a tudatlanságomért.... :-)

586
tojás 3 db
finomliszt 5 evőkanál
tej 1 dl
0 ízlés szerint
csirkeszárny 8 db
rizs 10 dkg
zöldborsó 10 dkg
csemegekukorica 10 dkg
fűszervaj 1 ek