Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párizsi soufflé karamellöntettel

Párizsi soufflé karamellöntettel
Párizsi soufflé karamellöntettel
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A soufflé az egyik kedvenc desszertem, viszont nagyon oda kell rá figyelni, hogy szép kérget kapjon, viszont a belseje kellemesen folyós legyen. A másik nagy kedvencem a párizsi kocka volt kiskoromban, azzal a finom kávés ízű töltelékkel. Ezt a kettőt igyekeztem keresztezni ebben a receptben. A karamellöntettől pedig még elegánsabb lesz ez a nagyszerű édesség. 

hozzávalók / 4 adag

A souffléhoz

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

A souffléhoz

  1. Vajazzunk ki négy darab 7,5 cm átmérőjű szufléformát, és melegítsük elő a sütőt 240 fokra.
  2. A tojásokat válasszuk ketté.
  3. A csokoládét és a vajat a csipet sóval tegyük egy tálba, és kezdjük el gőz fölött olvasztani. Mikor már homogén, vegyük le a vízgőzről, és fakanállal keverjük bele a tojássárgáját.
  4. A fehérjéből verjünk kemény habot úgy, hogy apránként hozzáöntjük az ízesítetlen feketekávét, majd a habot keverjük a csokoládés alapba.
  5. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük el.
  6. Töltsük a keveréket a szuflétálakba (nem kell sajnálni, tele lehet tölteni bátran:) ).
  7. Végül 240 fokon alsó-felső sütésen, légkeverés nélkül sütjük pontosan 5 perc 30 másodpercig.
  8. Egy-két percig hagyjuk hűlni, és az öntettel tálaljuk.

Az öntethez

  1. A cukrot egy edényben keverjük el a vízzel.
  2. Kis lángon melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad. Nem szükséges keverhetni, nem ég le, viszont oda kell figyelni.
  3. Amikor a cukor megolvad, nagyobb lángon karamellizáljuk.
  4. Amikor eléri a karamellszínt (lehet világosabb, picit sötétebb ízlés szerint), vegyük le a tűzről, és keverjük bele a csipet sót, a vajat, a tejszínt.
  5. Tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon kevergessük, amíg nem kapunk egy szép homogén öntetet. Érdemes picit hűlni hagyni, mert frissen nagyon folyékony.
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 7,5×4 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 898
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Noémifőz

Mióta szakács: 2015.11.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
receptverseny: Nespresso receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávészuflé, kávés szuflé

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márta66
márta66 Fri, 2015-11-27 13:22

Szia Noémi! A recept nagyon kívánatos végeredményt sejtet:-) Ezért szeretném pontosítani, hogy az általad feltüntetett lisztmennyiség az valóban 3.3 gramm - amit kicsit nehéz pontosan kimérni még digitális mérlegen is, de hát nagyjából egy jó nagy csipet -, és nem 3.3 dkg, azaz 33 gramm? Ez utóbbi kb. egy evőkanálnyi liszt, ami viszont kicsit soknak tűnhet egy habos szufléhoz... Szóval bizonytalan vagyok, légy szíves jelezz vissza! Köszönöm szépen, Márta

flamenco1210
Noémifőz / flamenco1210 Fri, 2015-11-27 13:42

Kedves Márta,
bizony ez 3.3 gramm liszt, valóban nagyon-nagyon picike, egy perdítésnyi. Valóban kevésnek tűnik, bevallom. :)
Én is bíbelődtem vele, méricskéltem mire a pontos eredmény megszületett, de nem elírás, tényleg ilyen minimális mennyiségű liszt szükséges hozzá.
Remélem sikerül elkészíteni, és elégedett leszel a végeredménnyel!
Jó sütkérezést kívánok,
Noémi

márta66
márta66 Mon, 2015-12-07 11:20

Kedves Noémi, elkészítettem, nagyon finom volt. Könnyű, kellemes nasi, pont elegendő egy vacsora után. Biztos máskor is asztalra kerül nálunk - erre biztatnék másokat is:-) Köszi! márta

márta66
márta66 Fri, 2015-11-27 14:09

Köszönöm a gyors választ:-) Igen, ezt saccoltam én is... Jövő hét végén vendégek jönnek, el fogom készíteni, majd beszámolok róla! M.

403
étcsokoládé 76 g
vaj 22 g
tojás 2 db
finomliszt 3.3 g
1 csipet
feketekávé 0.5 dl
cukor 12.5 dkg
víz 2 evőkanál
habtejszín 75 ml
vaj 2.5 dkg
1 csipet