Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Party-kenyér római tálban

Party-kenyér római tálban
Party-kenyér római tálban
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eddig kölcsön tálat használtam, de végre hazajutottam Magyarországra, és sürgős ütemben vettem magamnak egyet. Pataki naturtál. Nagyobb, mint amit eddig használtam, ez 7 l-es. Féltem, hogy elveszik benne az 1 kg-os kenyér, ezért gondoltam, hogy party-kenyeret sütök ki benne.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pataki tálat beáztatjuk (én az alját és a tetejét is be szoktam, de sokak szerint elég csak a tetejét).
  2. A kovászra öntjük a vizet, és jól elkeverjük, hogy csomómentes legyen. Hozzáadjuk a lisztet, sót, és alaposan összegyúrjuk.
  3. 3-4 órán át nyugodtan ott hagyhatjuk, mert a kovásznak több idő kell a kelesztéshez, mint az élesztőnek. Ha van időnk, hagyhatjuk tovább is, ártani biztos nem árt. 
  4. A pataki tál aljából kiöntjük a vizet és kibéleljük sütőpapírral.
  5. A duplájára kelt tésztából gombócokat tépünk le, és a tenyerünkkel összegörgetjük, szép sorban a sütőpapírra helyezzük őket úgy, hogy összeérjenek. Amikor végzünk ezzel, letakarjuk egy könnyű konyharuhával, és megint kelni hagyjuk. (Nem kell különösebben foglalkozni a hőmérséklettel, mert a kovász a hűtőszekrényben is kel...)
  6. Amikor újra a duplájára kelt a tészta, rátesszük a tál tetejét, és hideg sütőbe dugjuk.
  7. 20 percig sütjük 230 fokon, utána visszavesszük a hőt, és 30 percig sütjük 200 fokon, majd levesszük a tetejét, óvatosan megspricceljük hidegvízzel (vigyázat, el ne repedjen a tál!) és felső rácson 10-15 perc alatt pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 571
elküldve: 3
receptkönyvben: 111
elkészítve: 1/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Juditta

Mióta szakács: 2012.06.28.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

party kenyér, kovászos kenyér, pataki tálban sütött kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judit7
Juditta / Judit7 Wed, 2012-07-25 11:43

Sziasztok! Bocsanat, hogy csak most valaszolok. a kovasz receptje :

200 gr liszt
100 gr langyos viz
1 teaskanal mez ( ez fogja beinditani az erjedest )

1. lepes : osszedolgozni, es 18-25 C fokon 48 oraig pihentetni
2. lepes : 48 ora utan kimersz belole 200 gr-ot ezt jol eldolgozod 100 gr langyosvizzel, es hozzaadsz 200 gr lisztet. ( most mar nem kell se mez, se cukor se semmi mas ) osszedolgozod alaposan es konnyu konyharuhaval letakarva ismet hagyod 48 oraig pihenni 18-25 C fokos helyen.
3. lepes : a 2. lepes ismetlese.
Tulajdonkeppen el is telt 1 het. ezek utan folytasd a procedurat, addig, mig el nem ered, hogy a kovaszod 4 ora alatt a duplajara keljen. lehet, hogy ezt elered a 3 lepesbol, de lehet, hogy kell meg par alkalom. ez fugg nemcsak a levego homersekletetol, hanem a helyiseg paratartlalmatol is. lisztkent sima feher lisztet hasznalok.
Amikor eljutsz odaig, hogy 4 ora alatt megduplazodik a kovasz merete, akkor nyugodtan tarold hutoszekrenyben. Mindenkepp jol zarodo uveg edenybe tedd, ne muangyagba. a hutoben is kelni fog, ugyhogy az uveget max a feleig tolsd meg.

ezek a mennyisegek az egyszeruseg kedveert irodnak igy. en a valosagban lemerem az osszes alapot hozzaadok ugyanannyi lisztet es felemennyisegu vizet. A kovaszt mindig elobb a vizzel kell jol eldolgozni ( lehet robottal is, vagy habverovel, de kezzel is, csak akkor nyilvan tovabb tart ) es utana belegyurni a lisztet.
a gyuras sem tart sokaig, az egesz folyamat nem tart tovabb 5- 10 percnel. en este szoktam lefekves elott frissiteni a kovaszt, letakarom es reggelig ott hagyom. reggel kimerem belole a kenyerhez valot, az tenyleg 200 gr a tobbit meg beteszem a hutobe.

nekem azt javasoltak, hogy kb 3-4 naponta frissiteni kell a kovaszt, de kitapasztaltam mar, hogy nem szukseges. ha 1 hetig sem nyulok hozza, akkor is ugyanolyan szepen lehet frissiteni es hasznalni.
remelem erthetoen irtam le mindent, termeszetesen ha kerdesetek van, irjatok nyugodtan. igyekeszem surubben ellenorizni az uzeneteket.

az eleje kicsit idoigenyes, de ha mar kesz, akkor nem sok gondot okoz. itt Olaszorszagban Pasta Madre a neve...Anya teszta. :)

kellemes foglalatossagot kivanok!
udvozlettel Judit

546
kovász 200 g
víz 3 dl
finomliszt 500 g
20 g