Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pastel de nata 2.

Pastel de nata 2.
Pastel de nata 2.
85 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nézzük, melyik Portugália nemzeti süteménye: a Lisszabon Belém-negyedéböl származó Pasteis de Belém vagy Pastel de Nata. A 19. században egy belémi  kolostorban készítették elöször, majd itt nyílt meg 1837-ben a cukrászda, ahová ma is betérhetünk egy sütire. Csak itt kapható az eredeti recept alapján készülö Pasteis de Belém, az ország többi sütijét pastel de nata-nak hívják, de lényegében ugyanarról a dologról van szó. (Levelestészta  tojásos-tejszínes krémmel megtöltve, fahéjjal meghintve /cupcake formában/, ami nagyon-nagyon finom és nem túlságosan édes.) Söt, én már ettem finomabbat is, mint az eredeti, egy sima kis kávézóban. Mert itt a kávé mellé "jár" egy pastel de nata.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez  a tejet, a tejszínt, a tojások sárgáját a cukorral, a sóval és a liszttel simára keverjük.
  2. A citromhéjat, a vanília aromát és a rúd fahéjat hozzáadjuk.
  3. Nagyon lassú lángon puding sűrűségüre főzzük.
  4. A citromhéjat és a fahéjat kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd nem túl szorosan, de "levegőmentesen" feltekerjük.
  6. 4 cm-es darabokra vágjuk, majd ezeket felállítjuk és a tenyerünk között összelapítjuk úgy, hogy a "csigavonal" középen maradjon (ez lesz majd az alja).
  7. Lapítás után vékony (kb. 2 mm vastagságú ) köröket nyújtunk belölük. Ezekkel kibéleljük a muffinformát úgy, hogy körbe kilógjon a tészta.
  8. A krémmel 3/4-ig megtöltjük őket. 
  9. 180 fokon, kb. 50 percig sütjük öket, amíg aranybarna nem lesz a tészta és a krém teteje.
  10. Ízlés szerint egy kis fahéjjal tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 351
elküldve: 2
receptkönyvben: 107
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bors&Pepper

Mióta szakács: 2011.03.10.
23 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: portugál
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Pasteis de Belém, portugál pudingos kosár leveles tésztából

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

perla98
Perla / perla98 Wed, 2015-07-22 15:08

Csatlakozom az előttem szólóhoz,tényleg remek recept.Bár nekem bőven elég volt 30 percig sütni.Vaníliarudat tettem a krémbe,így még finomabb lett.Köszönöm!

Gyöngyi Bt.
Gyöngyi Bt. Sun, 2014-01-19 20:16

Hát ez nagyon finom! A krém habkönnyű és pont annyira édes amennyire kell. Köszönöm a receptet, nem utoljára készítettem el az biztos... :-)

482
leveles tészta 1 csomag
tej 450 ml
habtejszín 60 ml
tojássárgája 4 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
fahéjrúd 1 db
vaníliaaroma 1 kávéskanál
citromhéj 1 teáskanál