Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pastel de nata Audrey konyhájából

Pastel de nata Audrey konyhájából
Pastel de nata Audrey konyhájából
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tradicionális portugál sütemény, amit még a reptéren papírdobozban is lehet kapni. :)

Nyaralás alkalmával sokat ettem és nagyon megszerettem, ezért elkezdtem utána olvasni, hogy hogyan tudnám magam elkészíteni. Mivel leveles tészta az alapja, és azt lehet készen kapni már nyújtva is, egyszerű az elkészítése.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveles tésztát terítsük ki (ha nem nyújtottat vettünk, akkor nyújtsuk 3 mm vékonyságúra). Finoman hintsük meg kevés fahéjjal.
  2. Pogácsaszaggatóval, csészével vagy akár befőttesüveg szájával kb. 8-9 cm átmérőjű köröket szaggassunk. Ezekkel béleljünk a kb. 6 cm átmérőjű muffin sütő formákat úgy, hogy a tészta lehetőleg oldalt vékonyabb legyen mint az alja, vagyis ott nyomkodjuk el, hogy teljesen kitöltse a formát. Ha nem teflonos vagy szilikon a formánk, akkor kenjük ki vajjal, egyébként nem szükséges, mert elég vajas a tészta.
  3. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük elő a tésztát kb. 5 percig. Elősütéshez mindegyik mélyedésbe tegyünk egy muffin sütőpapírt, amit töltsünk meg száraz babbal vagy rizzsel (nehezéknek kell).
  4. Közben a krémhez a tojás sárgákat keverjük habosra kézi habverővel a cukorral, a keményítővel, vaníliával és csipet sóval, majd keverjük hozzá a tejszínt és a tejet is. Töltsük az elősütött kosárkákba a krémet kb. kétharmadáig, kicsit talán többet, de ne tele, mert a krém sütés közben kicsit megduzzad.
  5. Süssük még további kb. 15 percig. Akkor jó, ha a tészta alul ropogósra sül, a krém teteje pedig kicsit megbarnul, karamellizálódik (akár foltosan). Várjuk meg, amíg langyosra hűlnek a formában, és akkor egy késsel óvatosan ki tudjuk szedni.
  6. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 131
elküldve: 3
receptkönyvben: 273
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: portugál
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Pastel de Belém, Pastel de Nata, pudingos kosárkák, portugál kosárkák, portugál pudingos kosárkák, pudingos kosár, vaníliás kosár, vaníliás kosárka, levelestésztás kosárka

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2018-06-04 07:13

Nagyon finom sütemény. A sütési idő nekem is kb. 2-szeres volt. Rekord idő alatt elfogyott. Köszi a receptet. Zsuzsa

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Thu, 2018-06-28 08:56

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a visszajelzésed, örülök, hogy ízlett. :) Legközelebb ha készítem jobban figyelem a sütési időt és korrigálom a receptet.
További jó sütögetést!
Audrey

Rogger
Rogger Mon, 2016-01-11 18:41

Kedves Audrey!

Köszi a receptet! Utoljára Portugáliában ettem kb. 6-7 éve ezt a remek desszertet!
Egyszerűen nem tudtunk belőle eleget enni, annyira ízlett!
Most egy fél adagot készítettem belőle első alkalommal!
Nekem mind az elő és a készresütés ideje inkább a leírt duplája volt, illetve jóval kevesebb cukorral is finom lett! Persze kinek milyen a saját ízlése!
Ez az egyik legjobb desszert!!!!!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!
Rogger

futi
futi Sun, 2015-02-22 15:18

Tipp, hogy a lisztet lehet vele helyettesíteni, mert az viszont a hozzávalók közt nem szerepel.

encaribi
encaribi Sun, 2015-02-22 13:00

egyetlen kérdés.. a hozzávalókban kukoricakeményítő van, a receptben só se róla..:-)) akkor most hogyan is?:-)

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Sun, 2015-02-22 19:04

Kedves encaribi!
Köszönöm az észrevételt, korrigáltam a receptet mert valóban lisztet írtam keményítő helyett:) elnézést a hibáért!
Audrey

450
leveles tészta 0.5 kg
habtejszín 5 dl
tej 3 dl
tojássárgája 6 db
porcukor 14 dkg
kukoricakeményítő 1 púpozott ek
vanília kivonat 1 kávéskanál
1 csipet
fahéj 1 kávéskanál