Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pastelaki

Pastelaki
Pastelaki
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ógörögök eledele, már Hérodotosz és Homérosz is megemlítették írásaikban... Az ókorban csak mézből és szezámmagból készítették, sisamisznak hívták (sisami-szezámmag). A szezámmag gyógyhatású, már Hippocratész is használta, mert nagyon gazdag kálciumban, vasban, magnéziumban, B1, D, E vitaminban, a sziszamin hatóanyaga antioxidáns, rákellenes hatású, csökkenti a koleszterint. Napjainkban is az Égei-tenger déli szigetein, Rodoszon, Szantorinin a menyasszonyt és a vőlegényt kínálják pastelakival, az egészség, boldogság és termékenység szimbóluma. Természetesen minden szupermarketban megtalálható, de egészségesebb otthon elkészíteni glükóz meg mindenféle ízfokozó, állagjavító hatóanyag nélkül. Széleskörű a felhasználhatósága, összetörve grillázsként sütikbe, tortákba, krémekbe vagy csak a fagyi tetejére szórva...

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Gyerekeknek is sokkal egészségesebb nassolnivaló, mint a bolti zacskós rágcsálnivalók, és telis tele vitaminokkal... Persze mi is gyerekek vagyunk egy kis kocka erejéig. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy vastag falú közepes lábosban a mézet a cukorral jól felmelegítjük, világosra karamellizáljuk, ez pár perc, a cukor jól olvadjon el.
  2. Belekeverjük a szezámmagot, és a választásunk szerinti magokat (az én receptemben mogyoró van).
  3. A masszát a két ek olajjal beolajozott felületre, esetleg sütőparírra egy bevizezett spatulával egy cm vastagságban elsimítjuk.
  4. Mielőtt teljesen kihűlne, kockákra vágjuk (ha teljesen kihűl, már csak darabokra törhető), zárható dobozban nagyon sokáig eláll.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 799
elküldve: 4
receptkönyvben: 249
elkészítve: 2/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

görög praliné, mézes magvak, mézes mogyoró

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Sat, 2014-02-08 21:46

Szia! Ez az édesség lánykori nevén a grillázs?Azt nagyon szeretem,de én úgy tudtam,hogy cukrot kell karamellizálni.Ez még talán jobb,köszi: Márti

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 20:25

Szia Marti, lehet, hogy ez magyarul grillazs, gorogul ez pasztelaki. Amugy, szivesen...:) Udv; Eva

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-07-13 08:03

Kedves Éva! Jaj, de örülök ennek a receptnek! Mindenki szereti nálunk a sima szezámmagos lapocskát is ebből, ill. a sokmagosat is, de nem épp a legolcsóbbak a boltban... Ma-holnap gyorsan neki is állok, hogy a családi kirándulásra bőven vihessünk belőle! Köszönöm! Hajni

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-07-12 16:09

Szia Eva-Anyoca, nagyon szivesen, tudod, olyan delutan ketto-harom korul, amikor az embernek leesik a vercukorszintje...:)) egy kis kocka eletmento...:)) Udvozollek, Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-07-12 19:29

Kedves evaneo!

Igen, köszönöm, valami hasonló célból merészeltem én is gondolni.:-D
De a tettek mezejére fogok lépni, bátorság, ilyenkor is: na és a vércukorszint..:-))
Persze csipegetve,kicsit törve, nem túlzásba vitten.
Gyerekeim és a férjem, ebbe sikeresen be fognak segíteni.:-))
Köszönöm.:-)

Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-07-13 17:13

Szia, Eva csipegetve...?, en neha a elso csippentes utan nem tudom abbahagyni, ugye az a franya mogyoro benne...::)) Szep napot ! Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-07-13 18:48

Hát igen, valószínű, hogy az első csippentés, egy elég szép nagy darab letörését fogja itt nálunk is jelenteni! :-D
Görögországi nyaralás alatt sokszor ettem szezámmagosat, de így felturbózva,...na igen, a siker titka mogyoró is, és még ami földi jó benne található.:-))
Éva-Anyóca

273
méz 20 dkg
szezámmag 20 dkg
mandula 20 dkg
cukor 5 dkg
napraforgó olaj 2 ek